Conservatorii se pregatesc sa faca o surpiza aliatilor social-democrati cu ajutorul carora au intrat in Parlament (5 conservatori: 4 in Camera Deputatilor si unul in Senat - Dan Voiculescu).
Purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca a declarat ca Alianta inca functioneaza si ca PC nu a ridicat, deocamdata, problema desfiintarii ei, dar se impune reanalizarea protocolului in conditiile noilor conduceri ale celor doua partide.
Scopul reanalizarii este transparent: Voiculescu isi renegociaza postul de vicepresedinte de la Senat pe care Geoana i l-a facut cadou.
Potrivit unor surse politice din cadrul PC, acest partid va rupe alianta cu PSD si va carmi, incet, incet, spre o colaborare cu PNL, cu care deja sunt colegi in grupul liberalilor europeni (ALDE). Viitorul lider al PC, Daniel Constantin, este pregatit sa rupa legaturile cu social-democratii in perioada urmatoare.
In aceste conditii, se afirma ca Victor Ponta nu mai poate conta pe sprijinul lui Voiculescu in proiectul de a crea un trust mass-media de stanga, unul din elementele propriului program politic.
Criticii afirma ca trustul media al familiei Voiculescu nu a sprijinit PSD, ci numai pe fostul lider al acestui partid, Mircea Geoana. Dar si acest sprijin a fost limitat de politica echidistanta promovata de trustul Antenelor.
Relatia de colaborare si alianta cu PSD din ultimii ani nu a adus nici un beneficiu conservatorilor, care sunt decisi sa rupa o relatie care potrivit surselor citate, nu a multumit pe deplin pe nici una din tabere. Nu de putine ori, liderii de filiale conservatori s-au plans presedintelui de onoare al partidului, Dan Voiculescu cu privire la modul dispretuitor in care au fost tratati de colegii social-democrati din teritoriu in perioada cat Geoana a condus PSD.
PC are o veche nemultumire legata de alegerile parlamentare, considerand ca PSD le-a distribuit cele mai proaste colegii si, atunci, putini conservatori au ajuns in Parlament, desi ar fi fost mai multi potentiali conservatori eligibili.
Nemultumirea si presiunea propriilor colegi de partid a facut ca Voiculescu sa sustina la Congresul de duminica unul din tinerii politicieni care graviteaza in jurul sau: fostul director APIA, Daniel Constantin, mai apropiat in convingeri de valorile liberale decat de cele social-democrate, sustin sursele citate.
Nici in tabara social-democrata alianta nu mai este privita cu ochi buni.
Daca noul lider de partid, Victor Ponta ar dori ca trustul Antenelor sa accepte strategia reconstruirii unei prese traditionale de stanga, ca contrapondere la concernul de presa populista construit de PD-L in jurul B1 Tv, liderii social-democrati au propriile motive de nemultumire legate de functiile de conducere pe care au fost siliti sa le cedeze conservatorilor la nivelul celor doua camere legislative.
Social-democratii considera ca PC a primit mai mult decat a dat, cum ar fi cazul celor doua functii de vicepresedinti alocate la Camera si Senat. PSD nu are nici un vicepresedinte la Senat, desi initial erau 48 de senatori PSD si un singur senator PC - Dan Voiculescu, care a primit de la Geoana functia de vicepresedinte, desi protocolul aliantei nu prevedea acest lucru. La fel si la Camera Deputatilor, fosta presedinta PC a primit un post de vicepresedinte al Camerei, desi sunt doar 4 deputati conservatori la peste 100 de deputati social-democrati initiali.
In schimb, conservatorii din teritoriu se plang conducerii ca sunt tratati de pesedisti ca a cincea roata la caruta si ca au fost ignorati de acestia in perioada celor 9 luni in care PSD a guvernat alaturi de PD-L.
Primele semne de schimbare la fata a PC au fost date odata cu parasirea sefiei partidului de catre Daniela Popa, semnatarul aliantei cu PSD.
Potrivit surselor citate, favorit la Congresul de duminica pentru presedintia PC este dat Daniel Constantin, singurul politician din saraca pepiniera cultivata in ultimii ani de actualul lider de onoare, Dan Voiculescu.
Constantin are prima sansa la sefia PC, avand in vedere ca este un apropiat al presedintelui fondator. Contracandidatul lui Constantin este un lider local de la Hunedoara, Petre Marginean, care, de fapt, s-a inscris si pe lista candidatilor pentru posturile de vicepresedinti, fiind convins ca omul lui Dan Voiculescu va fi presedinte.
Alegerea lui Constantin la Congres ca presedinte PC va da semnalul ruperii oficiale de PSD, ne asigura sursele citate.
Deja, filiala PC de la Constanta a rupt protocolul de colaborare cu formatiunea lui Victor Ponta, iar acest exemplu ar putea fi urmat si de catre alte organizatii,atunci cand vor primi semnalul verde de la centru.
Daniel Constantin a declarat deja ca mai multe filiale ale partidului cer ruperea Aliantei, iar purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca a declarat ca Alianta functioneaza si PC nu a ridicat, deocamdata, problema desfiintarii ei, dar se impune reanalizarea protocolului in conditiile noilor conduceri. Scopul reanalizarii este transparent: Voiculescu isi renegociaza postul de vicepresedinte de la Senat.
Dealtfel, in documentele care vor fi adoptate la Congres se arata pozitionarea PC, din punct de vedere ideologic, de partea centru-dreapta a esichierului politic, ceea ce ii situeaza pe conservatori mai aproape de PNL decat de PSD, care este de stanga.
In paralel, PC va astepta deznodamantul Congresului PNL de saptamana viitoare pentru a face primii pasi premergatori spre o alianta cu acest partid.
Incurajati de faptul ca Antonescu si-a propus coalizarea tuturor fortelor de dreapta sub aceeasi umbrela politica, dar beneficiind si de aceeasi calitate de mebri ALDE, conservatorii sunt dispusi sa ajunga la o alianta cu PNL in lunile care vor urma.
S-ar putea ca totul sa nu fie decat o fumigena. Evident, daca Voiculescu isi va pastra functia de vicepresedinte de la Senat, se va spune ca Alianta PSD+PC este benefica si merge inainte. Vom constata atunci - a cata oara? - cat de potrivita este sintagma "solutia imorala" si ca PC nu este decat o moneda de schimb pentru Dan Voiculescu.