Presedintele fondator al PC Dan Voiculescu i-a trimis, marti, o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, in care ii comunica punctul sau de vedere privind modul in care Guvernul poate acorda in 2009 ajutoare de stat pentru depasirea crizei economice. "Pe fondul circumstantelor economice dificile si tinand cont de dezbaterea fata de masurile pe care le preconizeaza Guvernul, pentru sustinerea stabilitatii economice pe perioada de criza, doresc sa va aduc la cunostinta un punct de vedere, care cred ca poate ajuta Guvernul pe parcursul anului 2009, in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de stat destinate depasirii crizei economice din Romania", i-a scris Voiculescu lui Basescu.
Dan Voiculescu a aratat, in scrisoare, ca implicarea lui Traian Basescu pentru gasirea solutiilor de traversare a crizei economice este "urmarea fireasca a responsabilitatii asumate prin girul moral pe care acesta l-a oferit guvernului".
Liderul PC si-a exprimat ingrijoarea fata de situatia in care se afla tara noastra si a aratat ca, daca Guvernul doreste sa traverseze corect perioada de criza economica, protejand si echilibrul social, dar si legile pietei libere, este imperativ ca acesta sa ia in considerare sase elemente la acordarea ajutorului de stat agentilor economici.
Conform lui Voiculescu, Guvernul trebuie sa notifice o schema de ajutor de stat pentru situatii de criza, care sa respecte cadrul comunitar si sa fie in legatura permanenta cu Comisia Europeana. Ajutoarele de salvare trebuie restituite conform legislatiei europene, cu dobanda in termen de 6 luni, ajutoarele de restructurare vor trebui sa fie insotite de un plan de restructurare pentru a fi evitate abuzurile precum folosirea ajutorului de stat pentru cresterea cotei de piata, a mai apreciat Voiculescu in scrisoarea adresata lui sefului statului.
Liderul PC a mai aratat ca ajutoarele trebuie acordarte numai pentru a remedia un dezechilibru grav in economie, statul trebuie sa-si poata impune, in firmele carora le acorda ajutor de salvare, conditiile privind distribuirea dividendelor, participarea la profit si politica personalului de conducere, iar firmele care primesc astfel de ajutaore sa nu fi intampinat dificultati financiare in primul semestru al anului 2008. "Pastrez speranta ca veti indruma actualul Guvern sa actioneze cu onestitate si precautie in perioada de criza. Executivul trebuie sa pastreze o echitabila masura intre obligatia interventiei protective a statului in circumstante economice deosebite si respectul pentru legile competitiei libere, intre respectul pentru banul contribuabililor si nevoia sustinerii unor investitii private cu impact social semnificativ, intre obligatia demararii proiectelor publice de dezvoltare si nevoia de protectie sociala", a incheiat Voiculescu scrisoarea adresata lui Traian Basescu, "cu sinceritate".
Scrisoarea a fost trimisa si "spre stiinta" primului ministru Emil Boc, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Mircea Geoana si Roberta Anastase si ambasadorului Delegatiei Europene in romania Nicolae Idu.