Propunerea avansata de Partidul Conservator pentru ocuparea postului de vicepremier a infierbantat spiritele societatii civile, care a reactionat la unison ca o veritabila forta de opozitie, in lipsa unei atitudini transante din partea clasei politice. Astfel, Coalitia pentru o Guvernare Curata a adresat ieri o scrisoare deschisa primului ministru Calin Popescu Tariceanu, in care ii solicita sa nu-l numeasca pe Dan Voiculescu vicepremier. De cealalta parte, presedintele Partidului Conservator joaca rolul unui om nedumerit, care vrea sa i se comunice exact pe ce lume traieste, nefiind chipurile dispus sa se lase "tarat" intr-un joc caruia nu-i cunoaste regulile.
Petitia Coalitiei pentru o Guvernare Curata a fost semnata de APADOR- CH, Alianta Civica, Academia de Advocacy, APPLE, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara. Semnatarii ii cer lui Tariceanu sa nu propuna numirea in pozitia de vicepremier a lui Dan Voiculescu, in conditiile in care originea averii acestuia in regimul Ceausescu, ca si relatiile sale economice cu defuncta Securitate nu sunt clar lamurite. Coalitia pentru o Guvernare Curata este de parere ca "exista oameni politici mai tineri si deocamdata necontroversati in Partidul Conservator care pot ocupa aceasta pozitie simbolica in guvernul care va duce tara in Europa in 2007, daca aceasta pozitie va mai exista". Contestarea sa de catre o importanta parte a societatii civile ii creaza lui Voiculescu prilejul de a interpreta o sceneta ieftina, in care joaca rolul neverosimil al omului luat pe nepregatite, care solicita informatii suplimentare despre postul de vicepremier, pe care nu l-a primit inca, dar de care se arata extrem de sigur. Continuand "maiastru" linia atat de controversata urmata de formatiunea ramasa in constiinta populara drept "solutia imorala", Voiculescu arata din nou o duplicitate atat de transparenta incat risca sa-si dezguste partenerii de Coalitie, riscand sa declanseze in randul acestora o reactie spontana de respingere. Frematand probabil de emotie, Voiculescu pune chipurile conditii, vrand probabil sa arate cat de responsabil poate fi el. Presedintele conservatorilor a declarat ieri ca nu va accepta functia de vicepremier decat daca i se va spune exact ce are de facut si daca i se vor asigura parghiile necesare indeplinirii atributiunilor asumate.

"Domnule Voiculescu, dumneavoastra chiar existati?"

Mai mult, desi sustine ca nu stie cu se mananca functie ocupata pana deunazi de colegul sau de partid, Voiculescu cere totusi renegocierea atributiilor celor trei vicepremieri, sustinand ca a avut deja o discutie in acest sens cu premierul Tariceanu. Din nou, contrazicand-si ignoranta exprimata initial, Voiculescu a anuntat si care sunt prioritatile sale ca vicepremier: rezolvarea problemei pensiilor, a medicamentelor compensate si cea a asistentei medicale. In completarea vocilor ridicate de Coalitia pentru o Guvernare Curata, diplomate si oarecum benigne, vin insa parerile fruste ale oamenilor obisnuiti, care exprima opinia generalizata referitoare la persoana lui Voiculescu, dar cenzurata de clasa politica romaneasca de teama represaliilor pe care le poate suferi eventualul "curajos" din partea unei televiziuni de talia Antenei. Fragmentul de mai jos, venit ca replica a unui cititor de stiri, nu mai are nevoie de nici un comentariu: "nu poti disimula o evidenta ingenua prin eleganta cautata. Dl. Voiculescu incearca sa isi imbrace trecutul dubios din garderoba aristrocratiei autentice. Cu maneci de camasa duble prinse, fara exceptie, cu butoni si nu prin nasturi, arar cu barbison marcat cu vreo bijuterie ac, acest ajuns domn raspandeste prin haine o duhoare