Agerpres informeaza: O delegatie a PE va efectua o vizita in Romania si Bulgaria pe problematica Spatiului Schengen.
O delegatie a Parlamentului European va efectua o vizita oficiala in Romania si Bulgaria, in perioada 22-26 februarie, pentru a vedea modul in care cele doua tari sunt pregatite pentru a adera la zona Schengen, a declarat, luni, pentru AGERPRES, europarlamentarul PSD, Ioan Enciu, raportor din umbra al Grupului Socialistilor si Democratilor din PE.
Potrivit eurodeputatului social-democrat, vizita in cele doua tari se realizeaza la invitatia ministerelor de Interne roman si bulgar.
Din delegatia PE vor face parte Carlos Coehlo, raportorul principal pe chestiunea Schengen in Comisia de Libertati, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) si raportorii din umbra din partea grupurilor politice.
‘Vom merge si vom vizita atat granitele terestre, maritime, sistemul de informare SIS, centrul SIRENE si tot ceea ce este legat integrarea in Schengen, de atingerea gradului de integare Schengen. Acest lucru a fost cerut de catre cele doua guverne, pentru a confirma faptul ca rapoartele intocmite pana acum vor sa confirme ca Romania si Bulgaria au atins gradul necesar pentru a fi admise in spatiul Schengen. Este un fel de continuare a luptei inter-institutionale intre Parlamentul European si Consiliul Europei, deoarece nici pana acum Consiliul nu a trimis catre PE, asa cum era normal, rapoartele intocmite de grupul SCHEVAL legat de acquis-ul Schengen‘, a afirmat Ioan Enciu.
Europarlamentul PSD a mai spus ca, in urma acestei vizite, va fi intocmit un raport intern al Comisiei LIBE adresat PE, ‘care sa demonstreze ca se pot obtine informatiile reale de la fata locului si fara ajutorul CE‘.
‘Dar nu vom putea merge inainte cu actiunea noastra de aprobare a rezolutiei privind accesarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen pana nu vom obtine de la CE raportul in mod oficial‘, a evidentiat Ioan Enciu.
Delegatia PE va mai vizita in Romania sediul SCOMAR (proiect de monitorizare si control a coastei Marii Negre), terminalul Schengen din cadrul aeroportului international ‘Henri Coanda‘, punctul de trecere a frontierei de la Sculeni.
De asemenea, eurodeputatii vor avea o intalnire si cu conducerea Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor.