Doua persoane au murit, in noaptea de sambata spre duminica, in urma ranilor suferite in urma confruntarilor violente intre politie si protestatarii albanezi din Kosovo. Fortele ONU si politia din Kosovo au folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a dispersa cateva sute de albanezi care protestau fata de planul Natiunilor Unite pentru statutul provinciei, care nu precizeaza in mod clar declararea independentei acesteia.
Politia a deschis focul in momentul in care manifestantii au incercat sa forteze trecerea la o baricada ridicata in apropierea Parlamentului din Pristina. "Este foarte regretabil ca au fost pierdute doua vieti ca rezultat al unei brese de securitate la o cladire guvernamentala", a declarat comandantul politiei ONU din Kosovo, Stephen Curtis. "Demonstrantii (...) au obligat politia sa ia masuri defensive pentru reinstaurarea ordinii", a adaugat el.
Incidentele de sambata au subliniat temerile occidentale privind riscul producerii de violente in cazul in care nu va fi anuntata in curand o decizie referitoare la statutul provinciei.
In cazul in care va fi adoptat in Consiliul de Securitate, planul ONU pentru Kosovo prezentat la inceputul acestei luni va deschide calea declararii unui stat in Kosovo, la opt ani dupa interventia NATO in Serbia.
Unii dintre locuitorii provinciei cu populatie majoritar albaneza sunt nemultumiti insa de prevederile planului privind mentinerea supravegherii europene in Kosovo si cele referitoare la autoguvernarea minoritatii sarbe. Protestatarii albanezi au cerut sambata convocarea unui referendum privind independenta si au respins ideea unor negocieri cu Serbia, ale carei forte au provocat, in perioada 1998-1999, moartea a 10.000 de albanezi si expulzarea altor 800.000.
Serbia se opune declararii independentei provinciei, dar albanezii din Kosovo resping revenirea la guvernarea sarba si vor incheierea unei perioade de opt ani in care provincia a fost administrata de ONU.