Aproximativ 140 de persoane au fost ucise si 800 ranite in timpul unor violente interetnice in orasul Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, din vestul Chinei (foto).
Mii de persoane, majoritatea musulmani uighuri (grup etnic de origine turca din estul si centrul Asiei), au iesit pe strazile orasului Urumqi, unde unii dintre acestia au distrus mai multe vehicule si le-au incendiat.
Protestatarii au ridicat baricade, au atacat trecatorii si politistii prezenti, conform agentiei de stiri Xinhua.
Revoltele au izbucnit in urma unor proteste pasnice ale etnicilor Uighur, care doreau deschiderea unei anchete in cazul unor violente interetnice care avusesera loc la o fabrica din sudul Chinei luna trecuta, relateaza Xinhua.
Doi angajati uighuri fusesera ucisi in urma luptelor cu muncitori chinezi de etnie han.
Agentia Xinhua a anuntat ca 140 de persoane si-au pierdut viata in urma violentelor de astazi, numarul victimelor fiind de asteptat sa creasca.
Televiziunea de stat chineza a prezentat imagini in care protestatarii aruncau cu pietre in directia politistilor si rasturnau o masina de politie.
"Eu am vazut mai multi membri ai etniei han injunghiati", a declarat Agentiei Reuters un locuitor al orasului Urumqi.
Biroul de presa al autoritatilor locale ale regiunii Xinjiang a anuntat ca peste 260 de vehicule au fost atacate sau incendiate si ca 203 imobile au fost avariate.
Mai multe sute de persoane au fost arestate pentru implicare in violentele din China, iar forte de securitate inarmate au fost aduse in Urumqi, in incercarea de a preintampina noi proteste.
Guvernul regiunii Xinjiang il acuza pe Rebiya Kadeer, liderul comunitatii uighur, aflat in exil, in Statele Unite, de organizare a revoltelor.
Comunitatea uighur a acuzat fortele de securitate ca ar fi avut o reactie exagerata fata de demonstrantii pasnici si ca ar fi deschis focul fara discernamant impotriva demonstrantilor.