Elena Mitrea (foto), senator PSD de Bacau, l-a interpelat in Senat pe Mihail Seitan, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Obiectul interpelarii: Violenta in familie, un subiect absent pe agenda MMFPS.
'Violenta in familie este o problema universala care afecteaza toate tarile lumii indiferent de gradul lor de dezvoltare. Comunitatea internationala a recunoscut ca violenta in familie reprezinta un fenomen grav, care afecteaza drepturile fundamentale ale omului, dreptul la viata, libertate, demnitate, integritate fizica si psihica.
Este regretabil ca desi exista documente internationale, recomandari ale Consiliul Europei adresate guvernelor statelor membre, guvernul din care faceti parte, ministerul pe care il conduceti a ignorat in totalitate acestea si subiectul in sine, care devine tot mai actual ca efect al indiferentei si dispretului fata de cetateanul roman in buzunarele caruia statul baga mana tot mai adanc fara sa-i ofere nimic in schimb.
Desi in programul legislativ al Guvernului exista intentia de modificare si completare a legii 217/2003 cu termen aprilie 2009, Guvernul nu a facut decat sa desfiinteze acele agentii, institutii infiintate in domeniu social, institutii create sub atenta supraveghere a UE, unele ca si criteriu de integrare, cu sume mari dislocate de la bugetele statelor membre.
Plecand de la dispozitiile Legii 329/2009 si OG.68/2010 prin care s-au desfiintat, comasat agentii si institutii din domeniul social si omisiunea Guvernului de a aduce completari la Legea 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, va fac cunoscut ca pe ordinea de zi a comisiilor parlamentare din Senat se afla trei sau chiar patru proiecte de lege initiate de parlamentari, care vizeaza modificarea si completarea legii mai sus amintite. Pentru ca societatea civila, ONG-urile cu activitate in domeniu, asteapta reglementari noi adaptate situatiei in sine, va rog sa aduceti o parte de lamuriri prin raspunsul intrebarilor pe care vi le adresez:

1) Care este situatia institutionala in domeniu violentei domestice reglementata prin Legea 217/2003 depasita in acest momoment si care nu raspunde situatiei reale din Romania. Mai bine zis care va fi departamentul care va prelua atributiunile ANPFDC, daca va avea aceleasi atributii sau daca acestea vor fi completate? Solicit acest raspuns stiut fiind ca ANPF-infiintata prin Legea 217 in 2003, a fost desfiintata ca urmare a comasarii cu ANPDC in urma careia s-a constituit ANPFDC prin Legea 329/2009 si HG nr.1385/2009 si care prevede doar atributiuni minimale in domeniul violentei in familie. In acest context, au fost abrogate toate prevederile cu privire la rolul, obiectivele si atributiunile ANPF din legea 217/2003.

2)Avand in vedere ca la nici un an de la infiintarea ANPFDC, aceasta se desfiinteaza prin OUG 68/ 2010, impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati si Institutului National pentru Prevenirea si Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap, nu credeti ca reducerea succesiva de personal, desfiintarea unor institutii importante pentru calitatea serviciilor sociale, cum ar fi protecția copilului, a persoanelor cu handicap , protectia familiei, egalitatea de gen vor aduce deservicii unor domenii sensibile si beneficiarilor lor si deasemeni la risipirea unor resurse umane si materiale de care este nevoie cu precadere in aceasta perioada de criza?

3) Tot ce a fost construit in domeniul social incepand cu 2003-2004 a fost demolat la repezeala fara un studiu de impact. Amintesc in acest sens infiintarea in 2007 a celor doua centre care se ocupau de consilierea si orientarea victimelor: Centrul Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie si Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie preluate in 2009 de ANPFDC. Toate aceste hotarari au dus la ignorarea unui domeniu care ia amploare, cel al violentei domestice, motiv pentru care aduc in atentia celor care se vor ocupa de acest domeniu ca Strategia Nationala in domeniul prevenirii si combaterii fenomenului violentei in familie, facuta la presiunea UE a expirat din 2007 fara ca nimeni sa se gandeasca la importanta si necesitatea acesteia si ca se impune cu prioritatea elaborarea unui astfel de document.

4)Considerati imposibila revenirea la pastrarea agentiilor? Daca da, va propun sa aveti in vedere la constituirea departamentelor ca atributiunile ANES sa fie daca nu separat macar impreuna cu cele ale ANPF, asa cum ar fi fost normal sa se intample si la comasarea agentiilor, intrucat in cele mai multe tari europene politicile de prevenire si combatere a violentei domestice sunt incluse in programele de egalitate de gen.

5)Daca hotararea desfiintarii agentiilor la nivel national este irevocabila, trebuie sa aveti in vedere si va solicit ca stricta necesitate reinfiintarea in cadrul Directiilor de munca si protectie sociala judetene a compartimentelor de prevenire si combatere a violentei in familie, desfiintate si acestea odata cu ANPF, singurele care pot instrumenta cazurile de violenta care apar tot mai frecvent si pe fondul situatiei existente in tara.

6) Ma alatur celor care au contestat desfiintarea acestor institutii cu activitate in domeniu social pentru ca toate acestea ca dealtfel toate masurile antisociale pe care impreuna cu Guvernul le experimentati pe pielea bietului roman se intampla in anul 2010, an declarat Anul Combaterii Saraciei si Excluziunii Sociale, cum dealtfel codamn desfiintarea ANES intr-o societate cu tot mai multe inechitati.'