O duminica linistita si insorita, tensionata treptat, pe masura trecerii orelor. Astfel s-a derulat ziua de ieri pentru bucurestenii interesati de vot, pentru romani in general. Conform obiceiului deja stiut, putini dintre ei s-au prezentat la vot in prima parte a zilei, statisticile inregistrand, la ora 17.00, o prezenta de doar 34,26% in capitala - cu 6 procente mai scazuta decat media pe tara. Odata cu orele serii insa, strazile Bucurestiului au fost animate de cetatenii care se indreptau spre centrele de votare. Dupa orele pranzului, primele estimari au inceput si ele sa circule printre politicieni si ziaristi. In prima faza, favorizat a fost Adrian Nastase - cotat, in jurul orelor 15.00, cu sapte procente in plus fata de Traian Basescu. In scurta vreme insa, prognozele (provenite in special din zona CURS si INSOMAR) au diminuat avansul lui Nastase la 1-2 procente. Dupa o alta ora, dinspre CURS s-a zvonit ca Nastase conduce din nou, cu 5 procente, in timp ce alte estimari mentionau egalitatea dintre cei doi candidati. Dincolo de orice profetii mai mult sau mai putin conforme cu realitatea, nervozitatea si tensiunea lesne remarcate atat la sediul PSD, cat si la cel al Aliantei demonstrau clar ca scorul este incert, prin urmare si lupta foarte stransa. In plus, ambii candidati au avut, la ora 21.00, declaratii prin intermediul carora isi exprimau increderea ca sunt invingatori - Basescu mai increzator decat Nastase.

De altfel, cu doar o ora inainte de inchiderea urnelor, prognoza CURS il dadea, pentru prima oara in cursul zilei, pe Traian Basescu in frunte, cu un scor de 51 la 48. Imediat insa, din culisele PSD s-a adus la cunostiinta apropiatilor ca totul este sub control, sa stea linistiti ca rezultatul final va fi invers. Daca asa va fi, putem sa aducem elogii democratiei si statisticii datorita carora, in mileniul III, un nomenclaturist de gradul doi a putut preda stafeta functiei supreme in stat unui fripturist comunist de rang inferior. Spre deosebire de primul tur, cele doua formatiuni rivale nu au mai apelat la fel de des la autoritatea BEC, numarul de sesizarii fiind mult diminuat. Asta nu inseamna insa ca nu au existat nereguli sau ca autoritatile (in)competente au gasit o solutie rezonabila pentru cazul alegatorilor aflati in alte localitati decat cele de domiciliu. Dimpotriva chiar, in cazul Capitalei, organizarea unei singure sectii de votare pentru alegatorii aflati in tranzit - intr-un sediu impropriu, mult prea mic, la Gara de Nord - a dus la formarea unor cozi de sute de persoane, situatie care a determinat BEM sa permita votarea pe liste speciale si in alte sectii.

Basescu, reclamat de PSD ca a avut limba prea ascutita

Tinand cont de faptul ca Bucurestiul este fieful declarat al lui Traian Basescu, piedicile puse in calea studentilor, de exemplu (obligati sa strabata tot orasul sau sa astepte ore intregi la coada pentru a vota) pot fi usor interpretate ca acte rau intentionate. Pentru ca tot am pomenit de Traian Basescu, mai putem mentiona ca PSD l-a reclamat pe acesta pentru incalcarea legii electorale prin "atacurile dure” la adresa adversarilor sai practicate chiar in ziua alegerilor, mai exact pentru declaratiile facute de Basescu imediat dupa ce a votat, declaratii in care pomenea din nou de confiscarea Romaniei de catre PSD corupt si pus pe satisfacerea propriilor lui interese. In schimb, PSD nu a suflat o vorba despre Ion Iliescu, inca presedinte al Romaniei, care nu a ratat ocazia de a mai da un sut Constitutiei, afirmand deschis, vineri seara pe un post TV, ca tine si sustine PSD cu Nastase cu tot. Revenind strict la reclamarea neregulilor inregistrate in procesul de votare, un scor atat de strans ca cel prognozat de exit-poll-urile institutiilor de sondaje poate sa aduca, in urmatoarele zile o adevarata avalansa de sesizari. Indiferent insa de numarul lor, daca rezultatele finale ii vor fi favorabile lui Nastase, se stie de pe acum ca toate sesizarile opozitiei vor fi ignorate de institutiile declarate independente de o Constitutie pe care seful statului o foloseste pe post de pres.

In Constanta, Basescu - 67%, Nastase - 33%

Ca si in Bucuresti sau alte orase mari ale Romaniei, si la Constanta, Biroul Electoral Judetean a decis infiintarea a noua sectii de votare speciale pentru cei aflati in tranzit. Reprezentantii BEJ Constanta au decis ca acestea sa functioneze in liceele teoretice din orasele Baneasa si Basarabi si casele de cultura din Harsova si Ovidiu, la doua scoli generale din Negru Voda si Cernavoda, la hotelul Traian din Eforie si Casa Casatoriilor din Navodari. La Techirghiol a fost amenajata o sectie speciala de votare la Sanatoriul Balnear. Pana la ora 9.00, in judetul Constanta s-au prezentat la vot un procent de 3,86% din constantenii cu drept de vot. Aceasta estimare s-a facut pe un esantion de 85 de sectii de votare, din cele 517 care se afla in judet. Prezenta la vot pana la ora 9.00 a fost mai mica, fata de primul tur electoral al alegerilor. Potrivit reprezentantilor BEJ Constanta, sesizarile sosite de dimineata au fost minore, cele mai multe fiind solutionate pe loc. Cu toate acestea, s-a reclamat ca in primariile din Mihai Viteazu, Mangalia si Navodari edilii locali au mers personal in sectii pentru a verifica modul de desfasurare a alegerilor. De mentionat ca, la finalul zilei, ultimele date transmise de Biroul Electoral Central, privind prezenta la vot in Romania, au indicat ca judetul Constanta se situeaza pe locul 5 in tara, cu o prezenta la vot de 59,37%, din aceasta 58,62% fiind in mediul urban, iar din acestia 33% l-au votat pe Adrian Nastase si restul, majoritatea zdrobitoare de 67 %, l-a votat pe Traian Basescu, respectiv 61,48% in mediul rural. Singurele judete care au depasit Constanta au fost Teleorman, cu 61,29%, Dambovita cu 61,01%, Braila cu 60,49% si Vrancea cu 59,39%. Cei mai puturosi in aceste alegeri prezidentiale au fost alegatorii din Satu Mare, a caror prezenta la urne a fost de numai 36,25%.


Echipa Mazare, in numar restrans si cu un purtator de cuvant ametit

Mai departe, ieri, pana la ora 11.00, prezenta la vot in judetul Constanta a fost de 12,91% (in mediul urban 12,87% si in mediul rural un procent de 13,03%). In urmatoarele ore, mai precis la ora 14.00, BEJ a transmis ca votasera 30,40 % dintre constanteni, inregistrandu-se un procent de 30,46% in mediul urban si 30,22% in mediul rural. In aceste ore, la vot s-au prezentat si edilul Constantei, Radu Mazare, in jurul orei 11.00, iar la ora 14.30, la sectia de votare amenajata in Liceul Comercial Carol I a votat prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin. Daca la prefect nimic nu a iesit din tiparul obisnuit, nu acelasi lucru se poate spune si despre primar, care, spre deosebire de alte evenimente de gen, a fost insotit de un numar considerabil mai mic de membri ai echipei. Asadar, alaturi de primar s-au aflat, de aceasta data, doar viceprimarul Gabi Stan, seful Corpului de Control din cadrul Primariei, Dayan Fetislam, consilierii Lucian Balut, respectiv Aurelian Arghir. Alaturi de acestia a rasarit si purtatorul de cuvant al Primariei, Liviu Tramudana. Agitat si evident pus in incurcatura, Tramudana cauta disperat un telefon de pe care sa-si apeleze propriul celular, pe care… il uitase la sectia unde votase. Intr-un final, Tramudana s-a calmat, reprezentantii sectiei de votare unde-si uitase telefonul dandu-i asigurari ca i-l pastreaza si ca nici nu cer rascumparare. Mai nelinistit decat purtatorul de cuvant insa s-a dovedit a fi Gabi Stan. Acesta a motivat, mai in gluma, mai "pe bune”, ca face injectii, pentru ca a racit si in concluzie il cam doare o anumita parte dorsala a fizicului.

Voturi exprimate cu bine, si in larg

Trecand insa la lucrurile mai serioase, detinutii aflati la Poarta Alba au preferat, ieri, sa il voteze pe Adrian Nastase, acesta obtinand 60 de voturi din totalul de 92, 8 dintre acestea au fost anulate, iar restul i-au revenit lui Traian Basescu. Insa in alta ordine de idei, candidatul Aliantei PNL-PD, in Constanta a strans de la vechii sai prieteni marinari 114 voturi, in timp ce Adrian Nastase a primit numai 41 de sufragii. Ca si in primul tur al alegerilor generale, in cursul zilei de ieri cei aproximativ 500 de angajati ai companiei Petromar care se afla pe platformele marine din largul Marii Negre si-au putut exprima optiunea electorala la cel de-al doilea tur de scrutin organizat pentru desemnarea presedintelui Romaniei. La ora 11.15 angajatii de pe platformele Gloria si Prometeu isi exprimasera deja votul pentru alegerea sefului statului, a declarat pentru "Replica” Stelica Grasu, vicepresedintele Comisiei Electorale a Sectiei nr.194. Desfasurarea scrutinului in largul marii nu a fost tulburata de nici un incident, nici macar de starea vremii, care s-a dovedit a fi propice deplasarii navei "Licorn”, care a asigurat deplasarea membrilor Comisiei Electorale si a urnei intre sectiile de votare amenajate pe platformele marine ale Petromarului. La fel ca si in restul tarii, sectiile de votare plutitoare au fost inchise la ora 21.00, membrii Comisiei Electorale impreuna cu buletinele de vot, stampilele si procesele verbale urmand sa ajunga la tarm in cursul noptii, in jurul orelor 2.00-3.00, ne-a mai spus Stelica Grasu. In privinta salariatilor care lucreaza pe platformele Petromar aflate in alte regiuni ale globului (2 platforme in Golful Persic si una in apele teritoriale ale Greciei), reprezentantii Biroului Electoral Judetean au precizat ca acestor persoane li s-a oferit posibilitatea de a-si exprima optiunile electorale pe calea undelor, prin mesaje receptionate de Radionav.

Lipsa acuta de cuie in sectii si amenzi contraventionale

Asa cum le sta bine romanilor, acestia se trezesc de dimineata sa ajunga departe. Numai ca in acest caz, in plina zi de exercitare a drepturilor constitutionale -votul-, presedintii de sectii de votare s-au dat din nou in stamba, calcand cu brio "pe bec" pentru a da motiv de discutie Biroului Electoral Judetean Constanta. Sectia de votare numarul 143, din cadrul scolii numarul 7 Constanta, a pus stampila de control a sectiei, pe buletinele de vot, iar urna a fost sigilata. Toata operatiunea desfasurandu-se in seara dinaintea inceperii procesului de votare, cand, de fapt sigilarea trebuia infaptuita dimineata la prima ora, inaintea primirii primului alegator. Vigilent, observatorul organizatiei Pro Democratia s-a grabit sa anunte marele eveniment ce putea degenera intr-o frauda electorala de proportii, in opinia lui. De fapt, sigilarea prematura a urnei de vot a fost oarecum motivata si anume prin faptul ca BEJ Constanta trebuia sa asigure presedintilor tuturor sectiilor de vot ciocane si cuie pentru sigilare, ceea ce, evident, nu s-a intamplat, iar presedintele sectiei numarul 142 s-a descurcat cum a putut, tinand cont ca in turul precedent acelasi presedinte de sectie, Magelan Ionescu, pe numele lui, a avut aceiasi problema cu lipsa ciocanului pentru sigilarea urnei si a batut cuiele cu...tocurile de la pantofii doamnelor din comisie. "Noi am facut un gest extrem in situatia data, asa ca am sigilat urna cu hartie, din moment ce nu aveam nici cuie si nici ciocane, iar tamplarul scolii gazda era liber. Dar ne-am luat masurile de prevedere ca la carte, legale fara nici o indoiala. As vrea sa mai adaug si faptul ca noi am facut sigilarea in prezenta tuturor reprezentantilor din partide din sectia noastra, inclusiv a oamenilor de ordine, jandarmii, iar apoi am sigilat si geamurile din sala si am incuiat-o. Dimineata cand am venit cu toti era si observatorul Pro Democratia, care mai apoi a facut plangerea la BEJ si a semnat procesul verbal", ne-a declarat Magelan Ionescu, presedintele sectiei de votare cu pricina. Motivat sau nu, sigilarea urnei inainte cu o seara a procesului de vot, conform legii nu este permisa, dar avand in vedere circumstantele in care s-a produs acest eveniment, tam-tamul facut pe seama sigilarii urnei nu este exagerat deloc, mai ales ca in turul precedent acelasi presedinte de comisie, inventiv si cu resurse in opinia dansului, se ajutase de tocurile de la pantofii doamnelor din comisie pentru a face...acelasi lucru, sigilarea prematura a urnei de vot. Asa cum se spune in popor "ulciorul nu merge de multe ori la apa", iar acest lucru il va simti chiar pe pielea lui presedintele cu "resurse", atunci cand va fi sanctionat de BEJ pentru abaterea comisa. Pe de alta parte, una dintre neregulile cel mai des intalnite la alegerile din 12 decembrie a.c. a fost continuarea campaniei si in ziua alegerilor. In acest sens, numitul Fudulea Gheorghe, de 53 de ani din Navodari, a fost sanctionat de catre Politia Navodari cu o amenda contraventionala de 7 milioane pentru amplasarea de bannere electorale in preajma a 7 sectii de votare din Navodari. De asemenea, pentru aceeasi contraventie a fost sanctionata, de catre Politia Harsova, si Florica Gheorghe, de 34 de ani din localitate, cu suma de 7 milioane de lei, conform articolului 97 din legea 373/2004. Imediat dupa aceste sesizari, bannerele Aliantei au fost date jos.

Mangalia a votat in proportie de aproape 50%

Alegerea presedintelui Romaniei pentru viitorii cinci ani nu i-a impresionat in mod deosebit pe locuitorii Municipiului Mangalia. Desi vremea de afara a fost deosebit de calda pentru aceasta perioada din an, la mai multe sectii de votare, in jurul orei 12.00, nu se prezentasera mai mult de 6-7% dintre votanti. Presedintii sectiilor de votare si-au exprimat, pe parcursul zilei, dezamagirea in ceea ce priveste numarul locuitorilor orasului care s-au prezentat la vot. "Au fost cu mult mai putine persoane decat la primul tur de scrutin si, din pacate, dintre cei care s-au prezentat la vot, tinerii au constituit un procent extrem de redus", declara Magdalena Mitrica, presedintele unei sectii de votare din centrul Mangaliei. Cat priveste incidentul petrecut la primul tur de scrutin, in care 1.500 de buletine de vot au "disparut" pur si simplu, i-a determinat atat pe presedintii sectiilor de votare din Mangalia, cat si pe politisti, sa fie mult mai prudenti in ceea ce priveste numararea acestora. 403 de pachete, care contineau 40.300 de buletine pentru cei 35.696 cetateni cu drept de vot din Mangalia au fost numarate de cel putin trei ori de catre angajatii tipografiei si chiar de politistii constanteni, pentru evitarea unui nou incident. Mult mai matinal fata de cetatenii pe care ii "pastoreste", primarul Zamfir Iorgus a votat, fix la ora 10.00, la Policlinica Mangalia, sectie unde este arondat. Primarul Municipiului Mangalia, insotit de sotia sa, a vorbit cateva minute cu membrii sectiei 201, exprimandu-si dezamagirea de faptul ca locuitorii orasului nu votasera decat intr-un procent atat de mic. La orele 17.30 sectiile de votare au raportat un procent mult mai "consistent" in ceea ce priveste prezenta la vot in Mangalia. La sectiile 202 (Gradinita nr. 1) si 213 (Scoala Generala nr. 1 - local gradinita) peste 50% dintre alegatorii de pe liste isi exprimasera optiunile de vot, in timp ce la Baza Sportiva "Pescarus" se inregistrau 36%, iar la Gradinita nr. 4 - 42%. O surpriza in ceea ce priveste sectia 226, de la gara Mangalia, a constituit-o numarul de electori care au votat aici - peste 750 de cetateni care nu au domiciliul in Mangalia.