Noul prefect al judetului nostru este, prin ordonanta Guvernului Tariceanu, liberalul Danut Culetu, pana deunazi reprezentant al Aliantei in Consiliul Judetean Constanta. De asemenea, Danut Culetu este directorul ING Bank Constanta, de unde acesta va trebui sa demisioneze, in conditiile noii functii. Liberalul a declarat ca, desi functia detinuta la banca este mai avantajoasa din punct de vedere material decat cea de prefect, isi doreste sa faca ceva pentru judetul Constanta. "Daca nu acum, atunci cand? Este o provocare pentru mine si vreau sa imi pun abilitatile la incercare. Daca nu voi face fata, eu voi decide”, a afirmat Danut Culetu. La fel ca si fostul prefect al Constantei, Gheorghe Martin, lui Danut Culetu ii place tenisul, sport pentru care a declarat ca isi va face timp, chiar daca programul va fi extrem de incarcat. Mai mult, daca tot a aflat ca si Martin este pasionat de tenis, Culetu a afirmat, amuzat, ca poate il invita pe acesta la o partida. Probabil una ca de la prefect la ex-prefect, daca nu de la egal la egal, macar… amical. In alta ordine de idei, in locul lui Danut Culetu, in Consiliul Judetean Constanta va urca, de pe lista de consilieri propusi de PNL, presedintele Organizatiei Navodari, Marin Lupu.

Reporter: Domnule Danut Culetu, cu ce intentii si ganduri veniti la Prefectura judetului Constanta?
Danut Culetu: Vin cu gandul sa finalizez ce au consfintit constantenii prin votul lor transant, sa pun in aplicare programul de guvernare al Aliantei "Dreptate si Adevar”, care cred ca va contribui fundamental la cresterea standardului de viata al romanilor. De asemenea, vin la Prefectura cu gandul de a elibera institutiile statului de sub controlul politic. A fost prea multa implicare a politicului in Justitie, in economic, in social si lucrul asta trebuie sa inceteze. Pe de alta parte, imi doresc o buna colaborare cu autoritatile locale, atata vreme cat este respectata legea. Eu nu vin cu gand de razbunare, insa in cazul celor care nu vor respecta legile si autoritatile statului se schimba situatia. Imi doresc si sunt convins ca in judetul Constanta climatul economic se va dinamiza, va fi mai competitiv, fara constrangeri. Imi doresc o relatie normala cu presa, biserica, institutiile. Lucrurile pot decurge normal.
Rep.: Ce parere aveti despre activitatea prefectului de pana acum, Gheorghe Martin?
D.C.: Dincolo de buna credinta, de care sunt convins, cred ca una din atributiile fundamentale ale prefectului, care ar fi putut fi mai bine indeplinite, este controlul de legalitate al actelor administrative. In orice caz, vreau sa ii multumesc ca a asigurat, in ultima perioada, interimatul intr-o maniera confortabila pentru toata lumea.
Rep.: Ati reusit sa evaluati, macar partial, activitatea sefilor de servicii descentralizate. Sau v-ati gandit deja la eventuale schimbari?
D.C.: E unul din atributele prefectului - acela de a evalua activitatea descentralizatelor. Deocamdata nu am facut o analiza, dar daca se va dovedi, in urma evaluarii, ca a existat prea multa implicare politica in deciziile institutiilor descentralizate, vor fi luate si masuri.
Rep.: Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu spunea ca Alianta nu va proceda asa cum a facut PSD…
D.C.: Este vorba de functionarii publici aflati sub umbrela legii. Daca se constata ca deciziilor lor nu au fost profesioniste sau au avut un grad de implicare politica, atunci vor fi luate anumite decizii. In orice caz, eu nu pornesc cu idei preconcepute.
Rep.: Cu ce institutii v-ati gandit sa incepeti analiza activitatii? Exista ierarhie? Va ganditi cumva la Inspectoratul Scolar Judetean, avand in vedere ca doamna Paloma Petrescu, colega dumneavoastra din Alianta a fost inlaturata de la conducerea respectivului inspectorat in conditii pe care le-a contestat?
D.C.: Deocamdata nu m-am gandit la ISJ. Dar, probabil ca voi face o ierarhizare in evaluarea institutiilor descentralizate.
Rep.: In legatura cu presedintele Nicusor Constantinescu, caruia i-ati contestat, si dumneavoastra, si colegii, legalitatea numirii, in contextul unei sedinte de Consiliu controversate, ce veti face, acum, ca sunteti prefect?
D.C.: In mod normal, dat fiind ca nu mai sunt consilier judetean, eu nu mai sunt parte in procesul intentat in acest caz. Raman insa colegii mei, consilierii judeteni ai aliantei "Dreptate si Adevar”. Din pozitia de prefect insa, nu mai pot face nimic din punctul de vedere al atacarii in contencios deoarece termenul este prescris. Au trecut deja cele 30 de zile cand as fi putut sa fac ceva.