Constiinta unui Liberal de Stanga: Profilul viitorului candidat la Presedintie

Intr-una din zilele astea a fost o dezbatere la Romania Tv, despre profilul viitorului candidat la presedintie. Ce urmeaza e un soi de ghiveci: ce-am inteles eu din dezbatere, si ce cred eu despre subiect. Intrebarea e insa: ce vor romanii, in general, de la flacaii si fetitele (una sigur in blugi si pe tocuri inalte-inalte) care se vor parui mediatic-populist pentru functia asta? Scriu astea, constient fiind de faptul ca nu prea conteaza ce vreau eu. Conteaza cum isi formeaza cetatenii intentiile de vot. Eu doar fac o lista de dorinte. Atat. Deci:

1. Cred ca, inainte de orice, un candidat, barbat sau femeie, nu are importanta, in viziunea mea, trebuie sa fie perceput de cetateni ca fiind purtatorul unui proiect pentru Romania. Privind retrospectiv, si Ion Iliescu, si Emil Constantinescu au avut aceasta calitate. Putem discuta despre aceste proiecte, despre cat de adecvate au fost ele la realitatile de atunci-si subliniez, DE ATUNCI!-dar sa nu uitam ca ele au fost, pana la urma, consensuale, si s-au finalizat cu aderarea Romaniei la UE si la NATO. Asta a asigurat Romaniei securitate si perspectiva dezvoltarii economice si sociale. Poate nu cat ne-am dori, dar Romania s-a schimbat in bine datorita acestor proiecte de tara, cu toate lacunele lor.

2. Plecand de la asta, este important ca viitorul presedinte sa fie convins de un un adevar, probat in tarile cu democratii consolidate: societatile consensuale sunt mai performante si mai prospere, mai echitabile decat cele conflictuale. Avem nevoie de un presedinte care sa stie sa unifice natiunea, nu s-o dezbine, sa construiasca ori de cate ori este nevoie un consens pentru rezolvarea unei probleme de interes national. Asta nu inseamna sa renunte la identitatea sa ideologica, ci sa-si respecte adversarii si sa-i trateze drept parteneri in servirea interesului national.

3. Avem nevoie de un presedinte implicat in problemele societatii, care lucreaza pentru rezolvarea lor cu toti actorii politici si sociali, nu de cineva care ne dispretuieste si vrea sa arate tuturor ca el este seful, si noi supusii lui. "Presedintele-jucator" este un concept care a facut mare rau Romaniei timp de zece ani. Si ne va fi greu sa revenim la normalitate.

4. Viitorul presedinte trebuie sa fie un democrat convins, cu o gandire democratica, nu cu un admirator al totalitarismului si cu o gandire totalitara. Un democrat privilegiaza dialogul, asculta pe toata lumea, ia decizii consultand societatea. Viitorul presedinte trebuie sa puna capat acestui pagubos si periculos razboi romano-roman, despre care a vorbit regretatul Octavian Paler.

5. Viitorul presedinte al Romaniei trebuie sa nu mai foloseasca institutii fundamentale ale statului in scopul satisfacerii unor interese private, personale si de grup. Asta a facut mare rau Romaniei in ultimii zece ani. Trebuie sa respecte Parlamentul si Guvernul, dar mai presus de orice Constitutia.Constitutia nu este buna sau rea, ci aceia care o aplica de buna credinta, sau de rea credinta. Respectul Constitutiei trebuie sa fie neconditionat. Citirea cu rea credinta a Constitutiei, pentru a obtine mai multa putere, nu foloseste nimanui, si genereaza doar probleme.

6. Viitorul presedinte trebuie sa-si aleaga mai bine colaboratorii, care sa-l serveasca in relatia lui cu societatea si cu toate partidele politice. Mi se pare inacceptabil ca un consilier prezidential sau de stat sa atace un partid politic sau altul, un lider sau altul, un grup social sau altul. Consilierii lui Traian Basescu au devenit un handicap pentru el, pentru ca, in loc sa deschida canale de comunicare, le-au inchis, i-au redus marja de manevra si de negociere. Acest lucru nu trebuie sa se mai repete.

7. Viitorul presedinte trebuie sa fie un om cu reale sensibilitati sociale. Nu poti sa fii sa proclami, in dispretul Constitutiei, moartea statului social, cand Romania este definita drept stat social in legea fundamentala. De asemenea el trebuie sa lupte pentru intarirea, nu pentru slabirea statului, sa-i respecte pe toti cei care slujesc statul, fie ca sunt functionari publici, fie ca sunt militari, angajati ISU, medici sau profesori. Fara ei statul nu poate functiona. Viitorul presedinte trebuie sa fie un exemplu de slujire a statului, nu un detractor al lui.

8. Nu in ultimul rand, si mai presus de orice, viitorul presedinte al Romaniei nu trebuie sa mai fie omul serviciilor, mai mult, trebuie sa demoleze sistemul ticalosit construit de basescu, sistem format din SRI, DNA, ANI, slugile din CSM, din ICCJ, din agenti de influentare din interior si din exterior, toti platiti din bani publici, care acum servesc interesele grupului de nemernici care a pus gheara pe Romania si o jefuieste, mintindu-ne ca asa lupta cu coruptia.

Sigur, eu pot sa bat campii. Atunci sa rezum: sa fie oricum, numai ca basescu, NU!