CorectNews: Craii de la SRI si SIE (Autor: Sorin Rosca Stanescu)

Un fenomen destul de straniu este iesirea insistenta in public, din ultima vreme, a directorilor Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Informatii Externe. Sunt doua pozitii in stat pe cat de importante, pe atat de discrete prin definitie. Care impun extrem de rar lansarea de declaratii ori interventii de ordin mediatic. Si, in general, cand se intampla, se intampla cu acordul expres sau chiar la solicitarea Presedintelui Romaniei. Acum se intampla ceva in placile tectonice ale spionajului intern si extern. Ceva ce ar putea sugera existenta unui conflict latent, daca nu cumva chiar deschis, intre domnii George Maior, directorul SRI si Mihai-Razvan Ungureanu, directorul SIE.
Ce ne vestesc cei doi crai ai serviciilor secrete? Mihai-Razvan Ungureanu incepe sa iasa cu interviuri, cel mai elocvent caz fiind cel de la ProTV, prin care incearca sa sublinieze o serie de calitati deosebite pe care le-a dobandit sau le-a pus in slujba spionajului extern. Ceva mai prudent si mai abil, domnul George Maior, directorul SRI, in coniventa cu Dan Andronic, care a devenit eminenta cenusie a Evenimentului Zilei, determina redactarea unui articol despre domnia sa in termeni extrem de elogiosi. Si unul si altul, in mod direct si in mod indirect, acrediteaza ideea ca au devenit indispensabili. De neinlocuit. Un fel de personaje factotum. In materie de inalta politica externa. Ei se bucura de atata credibilitate in exterior, incat tin loc de ministru de Externe, de prim-ministru si, fara a exagera deloc, de multe ori chiar de presedinte.
Asa o fi. Nu pun sub nicio forma sub semnul intrebarii inteligenta, cultura si competenta domnului Razvan Ungureanu. Intre altele, este printre nu foarte multii romani care pot sa se exprime utilizand la perfectie cateva limbi straine si un bagaj impresionant de informatii care, dincolo de cele furnizate de SIE, sunt apanajul unui intelectual rasat. Este evident ca domnia sa poate deschide usi la care nici nu viseaza ministrul de Externe Teodor Baconschi, premierul Emil Boc sau insusi Presedintele Traian Basescu. Cat il priveste pe George Maior, acesta a devenit, de-a lungul timpului, probabil, cel mai credibil demnitar roman pentru SIE ori pentru Departamentul de Stat al Statelor Unite. Dar, asa cum in mod corect semnaleaza Evenimentul Zilei in elogiul pe care i-l face directorului SRI, acesta are usi deschise la cel mai inalt nivel in intreg evantaiul aliatilor euroatlantici. Poate face - si face, de fapt - multe lucruri importante in interesul national.
Si atunci care este buba? De ce, in aceste conditii, cei doi au simtit nevoia, fiecare pe calea sa, sa se afiseze? Sa iasa in fata? Sa incerce sa sublinieze ceea ce nimeni nu contesta si toata lumea stie? Se simt cumva amenintati? Vor sa transmita avertismente discrete? Si oare cui?
Adevarul este ca, intr-un alt plan, despre Mihai-Razvan Ungureanu a fost lansata, in mai multe randuri si destul de insistent, fie ipoteza ca, mai devreme sau mai tarziu, va ocupa o functie de sef al Executivului, fie chiar scenariul conform caruia el ar putea chiar candida la presedintie. Si, in definitiv, de ce nu? Cat il priveste pe domnul George Marior, despre el se crede ca ar fi, pentru cea mai inalta functie in stat, preferatul numarul unu atat al americanilor, cat si al partenerilor nostri europeni. Si unul si altul sunt bine pozitionati si sub aspectul partidelor politice din Romania.
Sa fi starnit ei mania lui Zeus? Eu am informatii ca da. Si mai am informatia ca Presedintele Traian Basescu doreste sa tunda la varful varfului cele doua institutii. Si, in fine, mai cred ca cei doi sefi de servicii secrete au aflat. Si au decis sa transmita semnale cu putere de avertisment atat catre opinia publica interna si externa, cat si catre Cotroceni.