Conventia Nationala Extraodinara a PD a decis schimbarea de directie doctrinara, de la curentul social-democrat la cel popular, si a luat cea dintai decizie majora in acest sens prin retragerea formatiunii politice din Internationala Socialista si din Partidul Socialistilor Europeni.

Echipa Emil Boc, presedinte, Adriean Videanu, presedinte executiv, ambii primari in functie, conduce incepand de sambata un Partid Democrat lasat mostenire de Traian Basescu, un alt fost primar. Dupa 15 ani de social-democratie, PD se defineste pentru prima data prin apartenenta la curentul popular. Schimbarea a fost validata prin votul a 3.555 de delegati, care s-au declarat in favoarea sustinerii motiunii populare. De asemenea, s-a votat in unanimitate ca Partidul Democrat sa se retraga din Internationala Socialista si din Partidul Socialistilor Europeni, iar statutul sa prevada explicit ca formatiunea este de orientare populara. Emil Boc a declarat ca prin adoptarea motiunii populare, care vizeaza aderarea democratilor la PPE, nu se vor schimba numele formatiunii, sigla si imnul.

Basescu si-a pus amprenta

Desi nu putea fi prezent la lucrarile Conventiei Nationale, presedintele Traian Basescu a trimis fostilor colegi de partid un mesaj in care a aratat ca performantele politice inregistrate la alegerile locale, legislative si prezidentiale din 2004 au impus democratilor “obligatia si onoarea de a servi poporul roman“.
Traian Basescu si-a facut simtita prezenta nu doar prin mesajul transmis, ci si prin discursurile liderilor PD, care s-au raportat la personalitatea fostului conducator al partidului ca la unitatea de masura a performantei democratilor. Rostirea numelui presedintelui Romaniei a fost insotita de fiecare data de aplauze puternice din partea delegatilor prezenti la Conventie. De altfel, chiar in continutul motiunii a fost introdus un punct care prevede ca democratii il vor sustine pe acesta la alegerile prezidentiale din 2009.

Boc-ul, ca unitate de masura!

In discursul sau, Vasile Blaga a aratat ca, daca Traian Basescu nu castiga alegerile prezidentiale, Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD era astazi in opozitie.
Vicepresedintele democrat a subliniat ca, dincolo de decizia democratilor de a sustine candidatura lui Traian Basescu in 2009, PD va trebui sa fie suficient de puternic atunci pentru ca si seful statului sa fie interesat de acest sprijin. Actualul lider al PD, Emil Boc, si-a asigurat colegii de partid ca va duce la bun sfarsit doua proiecte politice incepute de Traian Basescu: formarea unei noi generatii de politicieni si o politica in interesul cetateanului si nu in interes personal sau de grup.
De altfel, calitatea de nou lider al democratilor a fost confirmata de deputatul Ioan Oltean care a propus, in gluma ca in viitor unitatea de masura a performantei in PD sa fie “Boc“-ul.

Preluarea definitiva a puterii, un deziderat

In prezentarea motiunii populare “Romania prospera, Romania democrata“, Emil Boc a explicat ca PD va avea ca prioritate aplicarea principiului subsidiaritatii, conform caruia deciziile trebuie luate de cei care sunt cel mai aproape de nevoile cetatenilor.
In acest context, Boc a ridicat problema inlocuirii cat mai rapide a sefilor serviciilor descentralizate, el criticand faptul ca, in teritoriu, deciziile guvernului sunt puse in aplicare de oameni ale caror loialitati sunt fata de fosta putere.
Liderul democrat a subliniat si ca PD nu poate accepta ca doi dintre liderii importanti ai PSD, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, sa se afle in fruntea celor doua Camere ale Parlamentului, aratand ca locul acestora este in Opozitie.

Popularii europeni vor loialitate

Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, invitat la Conventia Nationala a PD, le-a transmis democratilor ca formatiunea sa este “foarte loiala“ fata de partenerii sai si a vorbit despre succesul de acum cateva saptamani al reuniunii de la Bucuresti. “Sper ca vom munci impreuna pentru o Europa puternica, democrata si prospera“, a mai spus Lopez. Vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde a anuntat ca la inceputul acestei saptamani va fi prezent la Bruxelles, la reuniunea Biroului PPE, unde va prezenta scrisorile prin care PD solicita sa faca parte din acest partid.