AGERPRES informeaza: USL isi va desemna candidatii pană in luna iunie printr-un proces de validare publica

USL isi va desemna, pana in luna iunie, candidatii la alegerile locale si parlamentare printr-un proces de validare publica, a declarat presedintele PSD Victor Ponta.
‘Pana in iunie, atunci cand ar fi trebuit sa avem alegeri locale si din pacate nu vom avea, USL isi va desemna toti candidatii pentru alegerile locale si parlamentare si vom trece printr-un proces de validare publica, un proces de genul alegerilor preliminare deschise, care va presupune validarea candidatilor pe care noi ii avem deja propusi, precum si identificarea celorlalti candidati‘, a sustinut presedintele PSD.
Ponta a explicat ca, in principiu, actualii parlamentari ai USL vor primi sprijinul partidelor din care fac parte pentru obtinerea unui nou mandat, insa, si acestia vor trebui sa confirme ca au sprijinul cetatenilor. ‘La Parlament, actualii parlamentari vor fi candidatii nostri in colegiile lor, insa, noi vom avea si alti candidati, in afara acestora, care trebuie sa aiba legitimitatea votului deschis. PSD va avea inca 100-120 de candidati pe care trebuie sa ii validam printr-un vot public deschis, nu doar la nivelul partidului. Noi vom propune candidati, dar fiecare dintre acestia trebuie sa demonstreze, prin alegeri deschise, nu doar de membri de partid, ca are un suport popular‘, a declarat Ponta.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a sustinut, la randul sau, ca desi aceasta discutie nu a fost inca purtata la nivelul PNL, este optimist, deoarece actualii parlamentari ai PNL ‘si-au facut datoria‘ astfel ca vor putea fi sustinuti de partid pentru obtinerea unui nou mandat. ‘Personal consider ca marea majoritate a parlamentarilor PNL pot candida pentru un nou mandat. Eu sunt optimist. Cred ca aproape toti parlamentarii liberali si-au facut datoria‘, a spus acesta.
Presedintele PSD a tinut sa sublinieze ca nu crede ca exista vreun impediment legal care sa blocheze initiativa celor din USL de a-si ‘testa‘ candidatii. ‘Eu nu cred ca este vreun impediment legal. Eu cred ca e un lucru foarte bun sa ii consulti pe oameni. Poate ar fi fost un impediment daca am fi avut alegeri in iunie, dar cum nu le avem, le facem noi‘, a spus Ponta.
Intrebat daca USL este dispus sa finanteze aceste alegeri de validare a candidatilor USL, acesta a replicat ca ‘oricum vom merge sa vorbim cu oamenii‘. Totodata, cei doi lideri politici au afirmat ca detaliile tehnice ale acestei propuneri de evaluare a candidatilor USL pentru alegerile din toamna vor fi elaborate in urma discutiilor din cadrul partidelor.