Problema numirii unui succesor al lui Adriean Videanu pentru functia de ministru de stat (vicepremier) a revenit in actualitate. Din cauza iminentei campanii electorale, PD nu va mai putea sa tergiverseze lucrurile si de aceasta data ba chiar este obligat sa se pronunte in urmatoarele zile. Dupa cum se stie, locul ocupat de Videanu in Executiv este ravnit de mai multi democrati, printre care si binecunoscutul Radu Berceanu, personaj influent si cu o serioasa sustinere in partid, mai ales dupa plecarea lui Traian Basescu.

Trecutul sau de ministru in epoca CDR-ista - privit din perspectiva promisiunilor electorale facute de Alianta "D.A.” - este insa o serioasa piedica in calea promovarii actuale. Vesnicele surse sustin chiar ca marti seara, in timpul intalnirii celor trei "B” vestiti - Basescu, Boc si Blaga, s-ar fi decis eliminarea lui Radu Berceanu dintre candidatii cu sanse. Ulterior, Emil Boc a declarat doar ca succesorul lui Videanu v-a fi cunoscut pana la sfarsitul acestei saptamani, prin urmare nu mai avem mult de asteptat. Cert este ca mai multi democrati se inghesuie sa ocupe locul de vicepremier - fapt recunoscut de asemenea de Boc - si, chiar daca liderul PD s-a abtinut de la nominalizari, se stie sigur ca printre ei se numara Sorin Frunzaverde si Anca Boagiu. In plus, chiar daca Boc s-a grabit sa nege varianta, este clar ca Traian Basescu are un cuvant greu de spus in luarea deciziei finale.

Basescu spune "pas” liderilor coalitiei guvernamentale

Pentru a ramane tot in spatiul democrat, trebuie precizat ca PD - in pofida reactiei adverse a tuturor partenerilor de guvernare, inclusiv a liberalilor - nu renunta la ideea anticipatelor. Pentru a da un spor de credibilitate variantei anticipatelor, Emil Boc a fortat nota: "Nu dorim ca actualul Guvern Tariceanu sa fie cel mai bun Guvern al regimului Iliescu pentru ca va guverna cu oamenii PSD si nu va putea sa puna in practica proiectele si actele de guvernare pe care le doreste”. Ce va fi vom vedea, deocamdata se poate spune insa ca Basescu ii fierbe la foc mic pe guvernanti atata vreme cat nu a fost dispus sa se intalneasca cu liderii coalitiei, conform solicitarii si anunturilor facute de acestia inca de saptamana trecuta. Dimpotriva, desi PNL (poate cu exceptia premierului Tariceanu), PUR si UDMR doresc in mod expres sa lamureasca cat mai repede povestea alegerilor anticipate, Basescu i-a amanat pana dupa efectuarea vizitelor sale externe, programate sa aiba loc in Germania si Italia.