Lupta pentru Primaria Capitalei readuce in prim-plan si lupta dintre sondajele de opinie. Intre doua sondaje, realizate cam in acelasi interval de timp, candidatul Aliantei D.A., Adriean Videanu, a reusit sa creasca intr-un sondaj PSD mai ceva ca Fat-Frumos, inregistrand un salt de 10%.
Cele doua sondaje au fost realizate de INSOMAR si CURS. In cel facut de INSOMAR, realizat intre 16 si 21 februarie si dat publicitatii duminica, Videanu se bucura de sprijinul a 34% dintre bucuresteni, in timp ce contracandidatul sau, Marian Vanghelie, intruneste doar 28%.
Ieri, PSD a dat publicitatii sondajul efectuat de CURS. In acesta, Adriean Videanu are 44%, in timp ce Vanghelie inregistreaza o usoara scadere, de la 28%, la 26%.
Dan Ioan Popescu, liderul organizatiei PSD Bucuresti, a precizat ieri, intr-o conferinta de presa, ca studiul a fost realizat la nivelul Capitalei in perioada 22-24 februarie pe un esantion de 987 de subiecti.
Potrivit lui Popescu, la intrebarea referitoare la intentia electoratului bucurestean de a participa la vot, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru functia de primar general, 68% au raspuns pozitiv, iar 30 au indicat ca nu se vor prezenta la urne.
Daca in turul al doilea al scrutinului ar avea de ales intre Adriean Videanu si Marian Vanghelie, 56% dintre alegatori ar vota cu candidatul Aliantei si 44% cu Marian Vanghelie, iar 35% sunt nehotarati.

Portretul-robot al primarului

Respondentii la acest sondaj au realizat si un portret-robot al primarului Capitalei. Astfel, cele mai importante calitati pentru functia de primar general sunt, in ordine, cinstea si corectitudinea, sa fie un bun administrator, capacitatea de a rezolva problemele, sa faca mai multa administratie decat politica.
Dan Ioan Popescu a afirmat ca este multumit de evolutia lui Vanghelie in postura sa de candidat al PSD la Primaria Generala, aratand ca acesta a inregistrat in sondaje o crestere de circa 15 procente.
Popescu, printr-un mic exemplu, a lasat sa se inteleaga faptul ca Vanghelie corespunde portretului-robot realizat pe declaratiile cetatenilor.
El s-a destainuit ca l-a sunat luni la prima ora pe Marian Vanghelie, pentru a-l felicita cu ocazia zilei sale de nastere si a auzit o “galagie teribila“. “L-am intrebat unde este si mi-a raspuns: 'Unde sa fiu, sefu’, la dat zapada'“, a continuat Popescu, apreciind ca aceasta dovedeste ca Vanghelie este un primar interesat de ceea ce se intampla in sectorul pe care il conduce.

Lege pentru toti

Ralu Filip, presedintele CNA si candidat independent la Primaria Capitalei, a anuntat ieri ca toti candidatii vor avea conditii egale de participare in campania electorala din audiovizual, fiecare dintre ei urmand sa fie prezentat cel putin o data in prime-time, la posturile care intra in campanie. Insa, la nivelul volumului de aparitii, candidatii vor fi prezenti in dezbaterile audiovizuale in functie de criteriul proportionalitatii, a mai spus Ralu Filip, aratand ca pana in acest moment s-au anuntat 12 candidati la Primaria Capitalei.