Corina Cretu publica un articol pe Amos News, intitulat "PSD la ora lui Victor Ponta", pe care il puteti citi in continuare.
'Congresul PSD de sambata trecuta a fost cu adevarat un eveniment politic. In ciuda unor evenimente pitoresti si a unor luari de pozitie mai bizare, a unor conflicte, inevitabile intr-un partid mare si complicat, cum este Partidul Social Democrat, Congresul a confirmat schimbarea de generatie la varful partidului, proces firesc si natural.
Privit din afara, Congresul a fost prezentat si receptat mai ales prin grila "luptei pentru putere". A fost si asa ceva, nimeni nu contesta acest lucru. Doar ca lupta pentru putere este un aspect comun actiunii tuturor partidelor politice. Trebuie sa vedem si ce exprima taberele aflate in competitie, pe ce anume valori se bazeaza, ce proiecte promoveaza.
Cred ca PSD, ca si alte partide, a luat act de faptul ca in societate exista un curent care duce catre radicalizarea cetatenilor, deziluzionati nu atat de democratie, cat mai ales de felul in care functioneaza ea, de modul in care politicienii isi respecta angajamentele si servesc interesul public.
Multi nu credeau ca victoria lui Victor Ponta ar fi fost posibila, convingerea lor plecand de la o citire gresita a fenomenelor din interiorul partidului. De ce a fost posibila? Pentru ca a existat un consens in interiorul partidului, la nivelul tuturor generatiilor, in privinta nevoii de intinerire a conducerii, de dinamizare a actiunii partidului, de deschidere spre noi segmente demografice din societate.
Acest consens nu cred ca a fost un soi de revansa fata de cele intamplate la Congresul PSD din aprilie 2005, ci mai degraba o constientizare a problemelor partidului, care nu reuseste sa aiba performantele din trecut in confruntarile electorale. Dovada sta faptul ca multi dintre cei care au fost in echipa lui Mircea Geoana sunt acum, prin votul delegatilor la Congres, membri ai echipei lui Victor Ponta.
S-a speculat mult pe marginea faptului ca partidul se va rupe dupa acest Congres, fie din cauza victoriei lui Mircea Geoana, fie din cauza victoriei lui Victor Ponta. Cred ca acest lucru nu se va intampla. Sunt insa o serie de plecari individuale, din motive strict personale, iar controlul prin Buget, pe care guvernarea PD-L il exercita asupra partidelor politice, va mai genera astfel de plecari oportuniste. Este foarte posibil sa se formeze un soi de partid substitut pentru "Romania Mare", plecand de la grupul independentilor din Parlamentul Romaniei, care sa concureze PSD la stanga.
Este de aceea cu atat mai important ca Victor Ponta sa reuseasca in ceea ce si-a propus, in primul rand sa dea mai multa coerenta si concretete actiunilor PSD, ca partid de opozitie. De altminteri felul lui transant si direct de a vorbi si actiona il ajuta. Nu ii va fi usor, dar eu sper ca toti din PSD inteleg momentul si imperativele lui si vor fi solidari cu el si cu actiunile lui.
Sunt cateva domenii-cheie in care PSD trebuie sa-si clarifice pozitiile acum si sa preia initiativa in batalia politica. Unul dintre ele este cel social. Legile salarizarii, a pensiilor si a educatiei ascund o serie de prevederi care aduc grave atingeri intereselor celor care lucreaza in domeniul bugetar sau trebuie sa beneficieze de prestatii sociale.
Al doilea domeniu, la fel de important, este cel al reformei statului, un pretext pentru actuala guvernare pentru a face din Parlament un simplu spectator si pentru a da mai multe atributii puterii executive, in detrimentul legislativului si al justitiei.
PSD trebuie sa produca un program de relansare a economiei si de creare de noi locuri de munca, pentru ca mult-asteptata relansare proclamata de presedintele Basescu si de premierul Boc este o himera.
Cred ca Victor Ponta are toate datele pentru a reusi. Asteptarile sunt mari. Are un sprijin real in partid si daca va reusi sa convinga pe toata lumea ca pentru un partid social-democrat solidaritatea este o datorie de onoare, atunci lucrurile vor merge in directia cea buna.'