Victoria lui Traian Basescu a aruncat in haos scena politica romaneasca. Avem Parlament, avem presedinte, dar nu avem Guvern. Mai exact, avem atatea Guverne incat riscam sa ajungem in situatia plodului ramas cu buricul netaiat din cauza prea multor moase. In mod normal, alegerile ar fi trebuit sa clarifice scena politica si ponderea fiecaruia. Seria paradoxurilor romanesti face insa ca taman acum, cand concetatenii nostri au priceput ce sunt alegerile si ce se poate face cu un vot, sa alegem un Parlament atat de echilibrat, incat este capabil sa puna in pericol orice Guvern, indiferent de culoarea sa politica. Urmarea: PSD clameaza sus si tare ca guvernarea ii revine de drept, iar Alianta "D.A.” anunta la randul ei ca va forma un Guvern. Nebunia a fost varfuita de Ion Iliescu si de Dan Voiculescu. Acestia, la cateva ore distanta unul de altul, au lansat pe piata ideea "salvatoare” a unui Guvern de larga coalitie nationala, de parca mixtura de 3-4 partide, inevitabila in oricare dintre variante, nu ar fi fost suficient de complicata. Din pacate, cele doua formatiuni rivale - PSD si Alianta "D.A.” - se bazeaza, pentru formarea majoritatii necesare pe aceleasi componente - PUR si UDMR - care, ajunse peste noapte in postura buturugilor mici care pot rasturna carele mari, sunt pline de fite si de pretentii. Este adevarat ca victoria lui Basescu a rasturnat si aici situatia, transformand UDMR din primadona in pion secund, ajuns in siajul PUR. Motivul: daca Dan Voiculescu il lasa pe Nastase fara PUR, degeaba se mai aliaza UDMR cu PSD deoarece, singuri, de abia depasesc 40 de procente. Situatia obliga UDMR nu numai sa astepte decizia PUR, dar si sa-si mai diminueze din pretentii, crema urmand sa o ia de aceasta data partidul condus de Dan Voiculescu. De altfel, constient de avantajul pe care i l-a adus neasteptata victorie a lui Basescu, Voiculescu a si pomenit, ca din intamplare, ce treaba buna ar face PUR daca va primi portofoliile Justitiei, Economiei si Agriculturii - ministere ravnite si nominalizate ca atare de UDMR pe vremea cand guvernarea PSD+PUR era la mana Uniunii. Indiferent de avantaje si pozitii, deocamdata, nu se stie nimic sigur. In cateva ore sau zile putem afla ca vom avea o guvernare PSD sau una dominata de Alianta.
Cu ochii la ciolan, politicienii fredoneaza aria "interesului national”

Pana atunci, PSD se dovedeste in continuare maestru al intrigilor si dezinformarii, anuntand ba ca au finalizat negocierile si au guvernul gata facut (desi liderii Aliantei si ai PUR urmau sa se intalneasca), ba ca au rezolvat problema majoritatii la Senat (cu ajutorul unor senatori ai PRM, conform afirmatiilor facute de Nicolae Vacaroiu). Mai mult, zvonistica PSD a devenit si ea extrem de activa, lansand pe piata amenintarea declansarii procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu daca acesta nu accepta Guvernul format tot de actuala putere. In replica, liberalul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca "este impotriva interesului national ca PUR si UDMR sa paveze drumul catre putere al PSD” atata vreme cat "orice constructie care ar include PSD va face imposibila lupta impotriva coruptiei, dar in schimb, i-ar permite lui Adrian Nastase sa se salveze”. Dincolo de mesajul propriu-zis, din declaratiile lui Tariceanu retinem sintagma "interesul national”, ajunsa adevarata minge de ping-pong a politicienilor in aceste zile. Nu mai departe de ieri, Dan Voiculescu vorbea si el de "interesul national” care va sta straja PUR la luarea oricarei decizii de aliere cu o formatiune sau alta. Acelasi "interes national” il macina si pe Adrian Nastase care, desi a suferit o rusinoasa infrangere, vrea sa ne conduca spre o viata mai buna macar din Palatul Victoria, daca Basescu a pus piciorul in pragul Cotroceniului. Toate declaratiile pe aceasta tema nu sunt decat un mare vax, vorbe goale bune de prostit fraierii care inca mai cred in sinceritatea politicienilor. De fapt, asistam la o lupta pe viata si pe moarte pentru putere, in cadrul careia PSD se agata cu ghearele si dintii de guvernare, iar PUR-ul lui Dan Voiculescu nu stie cum sa-si vanda mai scump serviciile, fiind gata oricand sa vireze ori la stanga ori la dreapta, dupa cum ii dicteaza interesele - in mod sigur altele decat cele nationale. Pentru ca tot vorbim de viitoarea putere, trebuie mentionat ca alegerea lui Basescu este o dovada clara a dorintei de schimbare. Mai mult, rezultatul prezidentialelor readuce in actualitate banuielile de fraudare a alegerilor parlamentare, banuieli accentuate si de diferenta mica dintre scorurile confirmate de BEC pentru Alianta "D.A.” si Uniunea PSD+PUR. Vointa electoratului nu a fost insa niciodata vreo problema de care sa se impiedice vreun politician, mai ales dupa ce scrutinul a fost parafat si validat.

In timp ce Iliescu mana PSD-ul ajutat de … Mitrea si Hrebenciuc, Nastase incearca sa revina pe usa din spate, intredeschisa de Voiculescu

Chiar daca formarea Guvernului este prioritatea principala a momentului, foarte interesant este si ce se intampla in PSD, puternic zdruncinat de esecul liderului sau en-titre, Adrian Nastase. Desi informatiile din interior sunt, in mod evident, cenzurate, din putinul care a razbit pana la presa s-a aflat ca PSD nu mai este condus de structura impusa (nestatutar) de Nastase in vara - respectiv Biroul de Coordonare - ci doar de sase oameni: Ion Iliescu (in timpul sau liber, bineinteles), Adrian Nastase (care tot nu are ce face de cand a ratat Cotroceniul), Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu (in mod evident lideri de recuzita), Miron Mitrea (singurul din garda veche iesit bine la examenul localelor) si - surpriza! - Viorel Hrebenciuc (fosta eminenta cenusie a carei revenire in fruntea partidului arata clar gravitatea crizei prin care trece PSD). Tinand cont de totala si evidenta lipsa de simpatie a lui Iliescu pentru Nastase, ne intrebam daca acesta din urma a fost cooptat in formula de conducere restransa pentru ca mai este, inca, presedintele PSD sau pentru a fi mai bine supravegheat. Daca PSD reuseste sa se impuna la guvernare, s-ar putea ca Nastase sa scape ceva mai ieftin la judecata colegilor sai. Mai mult, Nastase l-a convins pe Dan Voiculescu sa arunce pe piata o propunere de-a dreptul ridicola - respectiv numirea actualului premier in fruntea viitorului Guvern! Este insa imposibil ca Basescu sa accepte o astfel de formula, mai ales dupa ce a promis romanilor, si in calitate de presedinte, ca va termina cu clica politicienilor "corupti si profitori” din actualul partid de guvernamant. Din motive identice, este greu de crezut ca Basescu admite formarea viitorului Guvern de catre PSD. Pentru aceasta, Basescu ar putea lua in calcul si varianta alegerilor anticipate - care, in mod clar, nu va conveni nici PUR (care nu mai poate spera sa primeasca de la Iliescu o pleasca de 30 de locuri de parlamentari) si nici PSD - care risca sa fie mai prost cotat, mai ales in conditiile in care, cu Basescu la Cotroceni, posturile nationale de radio si televiziune vor fi obligate sa-si respecte statutul si sa informeze cat mai corect opinia publica.

Nedorit la guvernare, PRM este privit ca pepiniera de parlamentari

Neintrat in calculele nici unuia dintre actorii principali, PRM este si el afectat de lupta pentru preluarea viitoarei guvernari. Dupa cum este usor de banuit, este vorba despre incercarile de atragere-cumparare a unor parlamentari ai PRM - operatiuni puse la cale de PSD. Ca urmare, mass-media vorbeau aseara de achizitionarea a doi senatori PRM, Dorel Onaca si Mihail Lupoi, zvonuri dezmintite insa categoric de Onaca si nuantate de Lupoi (care si-a conditionat sprijinul de "agrearea” de catre PRM a formulei guvernamentale PSD-PUR-UDMR). Dincolo de aceste doua cazuri, sigur este ca "importul” de parlamentari nu se va opri aici ba dimpotriva, precaritatea majoritatii parlamentare - oricare va fi aceea - va duce la dezvoltarea acestui inedit comert si la cresterea preturilor marfurilor in cauza - nu si a calitatii insa.