Agerpres : Victor Ponta: S-ar putea sa nu avem alegeri in 2012, nici in 2013, daca se accepta amanarea localelor
Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat miercuri, la Pitesti, ca in situatia in care se accepta amanarea alegerilor locale se va crea un precedent periculos, care ar putea ameninta sistemul democratic din Romania.
"S-ar putea sa nu avem alegeri in 2012, s-ar putea sa nu mai avem alegeri nici in 2013, pentru ca daca esti de acord ca pot fi amanate niste alegeri, desi s-a terminat mandatul primarilor si al presedintilor de consilii judetene, daca esti de acord sa fie amanate sase luni fara sa existe, asa cum prevede Constitutia si legea, razboi, cataclism natural, inseamna ca esti de acord sa le amani si un an, sau trei, sau sapte. Acesta este marele pericol. (...) Eu sunt de acord, asa, ironic, cu faptul ca guvernarea PDL reprezinta un cataclism si poate fi un motiv de invocat pentru a amana alegerile. Dar asta e doar o apreciere politica, juridic, presedintii de consilii judetene si toti primarii isi vor incheia mandatele in iunie 2012 si toate actele emise de alesii locali vor putea fi atacate in instanta", a declarat Ponta.
In opinia sa, situatia actuala a Romaniei ar impune organizarea de alegeri anticipate, nu o amanare a calendarului electoral.
"In toate tarile in care exista o criza politica profunda, asa cum este in Romania, se fac alegeri anticipate. Spania, de exemplu, anul acesta va avea alegeri anticipate, desi trebuiau sa aiba la anul. (...) Alegerile "posticipate" reprezinta contributia profesorului universitar Emil Boc la istoria politica a Europei. Nu a mai auzit nimeni in Europa de alegeri amanate", a afirmat Victor Ponta.