Florin Ciocotisan publica pe ImpactNews un articol intitulat "Iliescu: Adio si pe curand!", pe care il puteti citi in continuare.
'Ion Iliescu a anuntat ca se va retrage din toate functiile pe care le detine in PSD. Presedintele fondator al PSD si-a motivat decizia invocand varsta sa inaintata si dorinta de a se indrepta spre "reflectie" si "scris".
"Am decis sa ma retrag din orice functie executiva si de partid. La varsta mea de 80 de ani, ma gandesc sa-mi cantaresc mai bine timpul liber in favoarea reflectiei si a scrisului. Daca cineva mai are nevoie de un sfat de la mine, asta e altceva", a spus Ion Iliescu.
Acest anunt care a cutremurat PSD-ul ne-a pus in fata unei dileme semantico-existentiale: poate Iliescu renunta la functia de Iliescu?
Sunt doua motive posibile pentru care Ion Iliescu a facut acest anunt inaintea unui moment cheie in existenta Partidului Social Democrat.
Primul este pastrarea imaginii. Ion Iliescu doreste sa isi pastreze imaginea sa de socialist convins, deasupra tuturor intereselor. Doreste sa se detaseze de un PSD care risca sa esueze in oceanul agitat al luptelor interne.
Al doilea motiv este disperarea. Dorinta de a nu-l mai vedea pe "Prostanac" in fruntea partidului l-a determinat pe Ion Iliescu sa faca aceasta miscare strategica pentru a provoca un val anti-Geoana.
Cred ca acest al doilea motiv este mult mai plauzibil decat primul. Daca era vorba doar de imaginea sa, de ce nu a asteptat Ion Iliescu pana sambata, la Congres sa faca acest anunt cand oricum urmeaza sa-l faca oficial ? Pentru ca era prea tarziu, prea tarziu ca sa mai atraga antipatii fata de Geoana.
Ion Iliescu si Adrian Nastase s-au luptat pentru un sistem de vot individual la Congresul PSD de sambata in defavoarea unui sistem de vot pe echipe, care il avanta in mod evident pe Mircea Geoana. Fostul presedinte al PSD miza tocmai pe acest vot pe echipe, deoarece numai asa putea atrage in mod eficient filiale de partea lui.
Pierzand aceasta batalie extrem de importanta in economia votului de la Congres, Adrian Nastase si-a retras candidatura, fiindca era constient ca nu are sanse mari de castig. La o zi distanta, Ion Iliescu l-a urmat si a anuntat ca renunta la functia de presedinte de onoare al PSD, functie care oricum era mai mult de forma.
Prin retragerea candidaturii, Nastase i-a potrivit covorul rosu lui Victor Ponta, iar apoi Iliescu i-a dat un impuls covorului care s-a derulat incet spre tronul PSD.
Strategia iliesciana a avut succes, Ion Iliescu castigand pe doua fronturi: isi pastreaza imaginea intacta si recastiga parghii in PSD, direct sau tranzitiv, prin Adrian Nastase si prin Victor Ponta.