Vicepresedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a lansat, duminica, proiectul intitulat "Un PSD pentru Romania", intre punctele acestuia fiind cuprinse o serie de propuneri privind modul de comportament si directia in care merge PSD fiind necesara inclusiv asumarea "punctelor gri" de genul "Piata Universitatii".
El a subliniat ca, la Congresul extraordinar al PSD din 20 februarie, nu va sacrifica acest proiect in schimbul unei candidaturi la presedintia partidului. "Partidul Social Democrat se afla intr-un alt moment de cotitura, esential pentru viitorul sau pe scena politica a Romaniei. Nu am iesit invingatori in mod decisiv din competitiile in care am intrat in ultimii 6 ani. Dupa 2004, aceasta realitate ne-a facut sa cautam, ca partid, solutii de rangul doi, inclusiv de compromis cu cei impotriva carora am luptat in alegeri. Dupa o guvernare 2009 in care n-am stiut sa ne aparam mai bine oamenii si proiectele, dupa o campanie electorala in care am pierdut din nou, suntem la un moment necesar de analiza dar si de decizii fundamentale privind viitorul nostru. Suntem un partid inca acuzat de multi ca fiind in continuare corupt, neocomunist, nedemocratic, oligarhic, inconsecvent cu propriile decizii si valori, dominat doar de o mana de lideri (cu mici exceptii, aceiasi in ultimii 10 ani), fara perspective, fara coerenta in mesaj si cu electorat imbatranit. Indiferent de faptul ca cele mai multe din aceste alegatii sunt nesprijinite de lucruri concrete si sursa de obicei subiectiva a acestora, este evident ca, daca nu schimbam modul in care ne comportam si directia in care merge partidul, va fi foarte dificil sa redevenim cel mai important partid al Romaniei, care sa spere sa guverneze pe baza propriului proiect politic", argumenteaza Ponta in programul care este publicat pe site-ul personal.
El considera ca este necesara o clarificare rapida si serioasa, la care sa contribuie toti oamenii din acest partid si chiar oameni de buna credinta din afara sa, si nu de declansarea unei "vanatori de vrajitoare" sau de folosirea "discursului reformei" pe care adversarii PSD il cer din afara partidului. "O schimbare este absolut necesara. Scopul nostru politic trebuie sa fie punerea in practica a proiectului social-democrat de societate, dar acest deziderat este posibil intr-o democratie doar prin castigarea alegerilor. A celor locale, care vin cel mai rapid, a celor parlamentare, europene si a celor prezidentiale. PSD trebuie sa abandoneze strategia actuala de a negocia fie cu PD-L, fie cu PNL, pentru castiguri mici, de scurta durata si cu caracter preponderent personal. PSD trebuie sa redevina cel mai important partid din Romania, printr-o altfel de politica", considera deputatul social-democrat.

Ponta ar dori ca Romania guvernata de PSD sa fie o Romanie corecta, in care sa nu existe doar saraci si bogati. El considera ca, din pacate, libertatea castigata in 1989 nu a dus si la o democratie functionala din punct de vedere politic, economic si social. "Iar pericolul cel mai grav este tocmai acela de a crea un sentiment majoritar ca democratia in ansamblu este contestabila", adauga Ponta. Potrivit acestuia, proiectul PSD trebuie sa inceapa cu pasi foarte practici, in partid, subliniind ca perioada de opozitie si timpul efectiv de peste doi ani pana la urmatoarea confruntare electorala importanta reprezinta o uriasa oportunitate pentru reorganizare. "Nu mai este timp si nu avem nicio motivatie realista sa amanam schimbarile necesare. Doar o echipa solida, formata din cei mai experimentati, eficienti si credibili lideri ai partidului poate sa regenereze identitatea si forta PSD", se arata in documentul citat.

Nu in ultimul rand, fostul presedinte al PSD doreste ca social-democratii sa sustina un discurs si sa aiba un mesaj social-democrat modern, cu asumarea "punctelor gri" din trecutul partidului, (gen ‘Piata Universitatii‘) spre noi tipuri de public, in special spre noile generatii, spre intelectuali, spre "noul proletariat" din marile orase si centre universitare, spre tinerele familii, care sa dovedeasca si sa-i convinga pe acestia ca "PSD s-a desprins definitiv de reminiscentele regimului comunist". "In mod evident, acest set de idei este rezultatul propriei mele evolutii politice, al principiilor descoperite alaturi de tineri in cei patru ani de conducere a TSD (ani in care am fost si vicepresedinte al ECOSY - Tineretul Socialist European), al experientei pozitive in cei peste sase ani de victorii electorale impreuna cu colegii din PSD Gorj, al confruntarii cu realitatile politice in doua mandate de ministru si tot doua de parlamentar, al discutiilor purtate cu numerosi membri ai Partidului din intreaga tara, dar si cu oameni de prestigiu din societatea civila si din media. Este insa si rezultatul constientizarii greselilor pe care Partidul, dar si eu personal, le-am facut in toti acesti ani. Este astfel un pachet perfectibil (cantitativ si calitativ) care tinteste spre viitor tocmai prin asumarea integrala a rolului si experientelor personale ca membru al conducerii PSD in mod neintrerupt in ultimii noua ani, dar care mi-au dat si credinta ca urmatorii noua ani din viata Partidului pot fi mai buni decat cei anteriori! Eu vreau sa fiu un om corect. Daca la Congresul din 20 februarie as candida pentru presedintia partidului, ar trebui sa renunt la unele puncte esentiale in scopul obtinerii voturilor de sustinere. Asa ca prefer sa nu sacrific proiectul in care cred in schimbul unei functii. Voi milita pentru acceptarea acestei viziuni de catre viitoarea conducere a partidului, stabilind termene medii si lungi (doi,patru si noua ani) pentru aplicarea efectiva. In final, cred cu tarie ca parcurgand toti acesti pasi, precum si multi altii pe care colegii nostri ii vor propune, PSD poate sa redevina un partid eficient si consecvent, cu identitate clara de stanga si cu un proiect propriu", a conchis vicepresedintele PSD.