Presedintele PSD Victor Ponta a precizat duminica ca nu Fidel Castro si Che Guevara sunt modelele sale, ci Tony Blair si Jose Zapatero, replicandu-i democrat-liberalului Cristian Preda ca daca ar veni mai des la PDL ar avea suficiente lucruri de reformat ca sa nu se mai preocupe de PSD.
"Povestea aia cu Guevara, cu Fidel Castro, am citit foarte mult despre ei, nu au fost deloc un model nici politic, nici uman pentru mine, au fost o perioada... Domnul Preda(europarlamentarul PD-L Cristian Preda-n.r.) sta la Bruxelles si citind numai pe net, netraind in Romania, nu a inteles ca eu nu am spus niciodata ca sunt modele. Cred ca domnul Preda stie foarte bine cine sunt Tony Blair si Zapatero, ei sunt modelele mele. Asta este modelul de partid de stanga european pe care eu imi doresc sa merg cu PSD", a subliniat Ponta duminica la Realitatea TV, ca raspuns la criticile primite pentru ca, intr-o emisiune la care a participat alaturi de Crin Antonescu, a spus ca cei doi lideri din opozitie sunt ca Fidel Castro si Ernesto Guevara.
"Remarca a fost la o emisiune cu Crin Antonescu si cu Victor Ciutacu, un moderator ceva mai special, care ne-a zis: "Domn‘e, voi sunteti in Sierra Maestra, sunteti in munti, cand aveti curaj sa coborati sa-l goniti pe dictator?" Stiti, cand au coborat din Sierra Maestra a fugit Batista", a explicat Ponta contextul in care s-a comparat pe sine si pe Crin Antonescu, cu revolutionarul argentinian si liderul cubanez. Presedintele PSD a spus ca daca cei doi politicieni care l-au criticat pentru aceasta comparatie, Cristian Preda si Mihai Voicu, ar fi discutat cu el s-ar fi linistit in privinta modelelor sale.
"Domnul Preda, stand la Bruxelles, nu stie ca de salarii in Romania nu se ocupa Che Guevara si Fidel Castro, ci colegul dansului, domnul Boc, nu stie ca domnul Videanu ne-a zis ca daca vrem pensii sa bagam bani in pensiile private, nu stie ca domnul Mantog, colegul dansului de partid ia o multime de bani si e trimis in sapte dosare in judecata. E usor sa stai la Bruxelles, ca Lenin in Elvetia, stiti, cand trimitea scrisori si nu stia ce s-a intamplat in Rusia. Cred ca domnul Preda daca vine la PD-L aici o sa aiba atat de multe lucruri de reformat incat nu o sa mai aiba o problema cu PSD", a continuat Ponta sa-i dea relica democrat-liberalului care a calificat comparatia sa cu Castro si Guevara drept "atitudine politica dezgustatoare".
Ponta i-a recomandat lui Cristian Preda sa stea linistit in Parlamentul European, pentru ca PSD va veni cu un model gen Tony Blair sau Jose Zapatero, model pe care probabil europralamentarul democrat-liberal nu-l va agrea, fiind un om de dreapta.
Victor Ponta a fost criticat de europarlamentarul PD-L Cristian Preda si de vicepresedintele PNL Mihai Voicu pentru ca s-a comparat pe el si Crin Antonescu cu Che Guevara si Fidel Castro, cei doi aminitindu-i pesedistului de crimele comise de regimul comunist cubanez.