Moshemordechai.ro: Scuze sa fie

Prezent la sindrofia Camerei de comert romano-germane, Victor Ponta a simtit nevoia sa-i mai ceara niste scuze Angela Merkel. Socotind pe bumbii degetelor, nu e rau ca omu’ stie sa zica "pardon" cand ragaie la masa, dar la tura asta, recunosc, n-am priceput ideea.
Fireste ca avem nevoie de relatii macar normale cu Bruxelles-ul, cu Germania. Dar pentru ce scuze? In timpul campaniei pentru referendum, ca ne place sau nu, madam Merkel si-a varat nasul unde nu-i fierbe oala, sustinandu-si fatis (si nu tocmai onest) pe Basescu. De partea cealalta au existat multe milioane de oameni care il voiau suspendat pe Basescu. Vrand-nevrand, madam Merkel s-a asezat impotriva acestor milioane de oameni, iar acum Ponta ii cere scuze.
Victor Ponta stie ca viitorul lui politic se anunta complicat; prin cancelariile europene, din varii motive, e privit cu foarte putina simpatie. Ori asta incearca acum, sa-si salveze viitorul politic, sarutand cu osardie papucul. Poate unii vor incerca sa citeasca atitudinea lui Ponta in alta cheie, identificand rudimente de diplomatie, spirit conciliant etc. Nici vorba, e obedienta si atat.
Renuntarea la suveranitate este conceptul cheie pentru marii sforari ai politicii globale. Basescu a devenit suportabil pentru ei, a primit sprijinul lor (atunci cand s-a pus problema demiterii) pentru ca nu a incetat nicio clipa sa-si manifeste obedienta si acordul pentru tot ceea ce tine de cedarea suveranitatii nationale, ba mergand si mai departe, supralicitand. Ponta pare sa fi inteles regula jocului si incearca, la randu-i, sa convinga ca e la fel de capabil de asta, ca o eventuala schimbare a puterii nu va primejdui interesele celor despre care vorbim, dar pe care nu-i numim. A mai ramas un mic fleac care incurca socotelile: 7, 4 milioane de romani, de care se desparte acum Ponta, cerandu-i scuze Angelei Merkel.
Relatiile din interiorul Europei nu pot functiona cu rasteli, bazdaci si usi trantite. Dar nici nu mai e de admis ca, in numele bunelor relatii, interesele romanilor sa fie in permanenta sacrificate, fie ca e vorba de interese politice, economice sau de alta natura. Nu stiu daca tipul asta de atitutinde va face bine carierei politice a domnului Ponta. Ma indoiesc ca la Berlin sau Bruxelles va fi privit cu mai multa bunavointa. In ochii romanilor sigur nu va da bine. Dar mesajul catre marii sforari a fost trimis: Ponta poate fi si mai obedient decat Basescu.
Solidaritatea socialistilor europeni nu a existat. Ponta a fost lasat pe cont propriu, iar acum incearca sa isi rezolve viitorul in politica. Ceea ce am a-i imputa nu e ca si-a cerut scuze doamnei Merkel, daca datora scuze, ci felul in care a facut-o. Sigur, soarta Romaniei nu mai e de multa vreme decisa de romani, dar e totusi complicat sa le mai ceri o data votul romanilor carora tocmai le-ai spus ca sunt tampiti, pentru ca te-au urmat, in ciuda multelor si gravelor prostii pe care le-ai facut.