Puteti citi in continuare, preluat dupa site-ul PSD, transcriptul primei parti a Conferintei de presa sustinuta de presedintele PSD, Victor Ponta, dupa sedinta BPN din 12 iulie 2010.

1) Vreau sa va spun buna ziua! Foarte scurt, pentru ca ati asistat la partea de inceput a sedintei conducerii centrale si atunci am apucat sa spun cateva dintre lucrurile pe care le-am discutat astazi, in primul si in primul rand, vreau sa le multumesc tuturor celor care ne-au ajutat si au fost alaturi de noi in actiunile umanitare din Moldova. Vreau sa va asigur ca aceste actiuni vor continua, nu neaparat cu presa si nu neaparat cu foarte multa laudarosenie, dar faptul ca sambata am reusit, pentru cei poate cel mai loviti de inundatii, sa facem cat de putin a putut sa faca PSD-ul, cred ca este un lucru bun si cred ca orice fel de efort guvernamental, neguvernamental, politic sau nepolitic este binevenit in aceasta perioada. Am in fata lista organizatiilor care s-au implicat in aceasta actiune si le multumesc tuturor. O sa v-o pun la dispozitie, nu vreau sa va plictisesc cu aceste date, dar cele mai multe dintre organizatiile noastre locale au facut un efort pe care il apreciez foarte tare.

2) In al doilea rand, asa cum ati vazut, am avut si avem o vizita importanta a secretarului general al Partidului Socialistilor Europeni. Sunt partenerii nostri traditionali - am avut discutii si politice, si pe partea de organizare si cred ca mesajele pe care le-a transmis secretarul general PES erau importante pentru noi si cred ca vor pune capat definitiv oricaror speculatii pe piata interna. Am tradus foarte clar raspunsul domnului Cordery: social-democrati in Romania sunt cei de la PSD, partenerii Partidului Socialistilor Europeni si ai Internationalei Socialiste raman cei din PSD, iar tradatorii nu sunt admirati si iubiti nici in Romania, nici in strainatate. Uneori, sigur, sunt folositi, dar respectati niciodata!

3) De asemenea, vreau sa va anunt ca am avut ocazia - si cred ca lucrurile sunt foarte clare - sa spunem ca pozitia noastra este reafirmata si constanta. Poate ca cei care au vazut in ultimii ani PSD-ul sunt uimiti de faptul ca avem o pozitie clara, pe care nu ne-o schimbam tot timpul, dar va veti obisnui cu acest lucru! Din punct de vedere parlamentar si politic, lucram cu orice partid de opozitie, incepand, sigur ca da, cu liberalii, pentru a vota legi bune pentru Romania, pentru a incerca sa oprim legile proaste propuse de Guvernul Boc, pentru a vota motiuni si, mai ales, motiunea de cenzura pe care sigur o vom introduce in toamna si la care avem sperante serioase ca vom reusi sa strangem cele 236 de voturi. In continuare - si va ramane asa - pozitia PSD-ului este foarte clara si previzibila: este nevoie sa dam jos Guvernul Boc, este nevoie de noi masuri. Noi propunem masuri de stanga, liberalii propun masuri de dreapta - este normal lucrul asta, dar este nevoie de noi masuri, iar aceste noi masuri nu pot fi puse in practica intr-o tara aflata in criza, intr-o tara aflata in razboi cu propriul presedinte si cu propriul Guvern, decat daca ai legitimitate. Legitimitatea se da prin alegeri si asta este un lucru incontestabil pentru orice om care crede in democratie in Romania.

4) Al patrulea punct - si cu asta inchei - joi ne vom intalni in Comitetul Executiv cu majoritatea presedintilor de organizatii judetene pentru a ne stabili programul de actiuni in lunile iulie-august. In august ne vom intalni din nou, dar spre final, in Comitetul Executiv. De asemenea, vom da un mesaj foarte clar colegilor nostri de la Arges, deoarece intalnirea este la Pitesti, care se afla intr-o batalie care a devenit tipica pentru Romania anului 2010: intr-o primarie de comuna, la Vulturesti, Partidul Democrat Liberal a desemnat un senator controversat, cunoscut pentru afacerile sale necurate si pentru banii castigati in mod dubios, care umbla din poarta in poarta si incearca sa cumpere voturi. Pozitia noastra trebuie sa fie foarte clara: ne vom bate pentru ca oamenii sa nu isi mai vanda votul, asa cum au facut anul trecut, pentru ca galeata si banii de la PDL vin din banii furati de la ei si vor fi platiti cu varf si indesat dupa aceea.