Machiavelli.ro: Victor Ponta: "Daca presedintele vrea sa-si incheie mandatul mai repede, m-as bucura"

Presedintele PSD, Victor Ponta, copresedinte al USL, a reafirmat luni seara ca nu are nimic de negociat cu presedintele Traian Basescu si, daca va accepta postul de prim-ministru, va fi numai dupa alegerile din luna noiembrie, situatie in care "nu va fi premierul lui Basescu, la fel ca Boc sau Ungureanu".
Ponta spune ca nu ar fi deranjat de o demisie a presedintelui sau de o reducere a mandatului acestuia. "Nu noi l-am ales presedinte. Noi luam act de demisia presedintelui", a spus Ponta la B1 TV, adaugand in context ca oricum in 2013 Constitutia va trebui revizuita.
El si-a exprimat mirarea fata de faptul ca "Traian Basescu s-a razgandit" in privinta proiectului de lege al USL privind reducerea numarului de parlamentari la 318. "Traian Basescu era de acord cu legea noastra, acum s-a razgandit. (...) Vrea sa renunte de fapt la cei 18 reprezentanti ai minoritatilor", a adaugat Ponta.
Presedintele PSD a sustinut ca "a aflat pentru prima oara" duminica seara ca presedintele Basescu nu exclude ideea de a-l agrea ca premier. "Eram convins pana aseara ca dl Basescu nu va accepta (n.r. - un premier USL). Probabil ca dl Basescu m-a reevaluat si a constatat ca in aceasta perioada, dincolo de faptul ca am fost la conducerea celui mai puternic partid din Romania, am vorbit foarte mult si mi-am facut datoria de prim-ministru din umbra, sa spun de fiecare data ce nu-mi place la Guvernul Boc sau Ungureanu. (...) La investirea Guvernului Ungureanu am prezentat 15 proiecte", a spus el, aratandu-se convins ca, dupa alegeri, candidatul USL va fi desemnat premier.
Victor Ponta a reafirmat ca la Cotroceni presedintele a "vorbit in bascalie" la consultarile din 6 februarie, declansandu-se "un razboi al ironiilor" in special intre seful statului si liderul PNL, Crin Antonescu. "S-a scos o bucata din stenograma. Nu l-a luat nimeni in serios pe Traian Basescu. Daca vrea sa-si dea demisia, chiar il rugam. (...) Daca domnia sa vrea sa-si incheie mandatul mai repede, nu pot sa spun ca mi-ar parea rau, m-as bucura", a mai spus presedintele PSD.
Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni seara, ca nu pentru el incearca "disperat aproape" sa indeplineasca obiectivul revizuirii Constitutiei, pentru ca mandatul sau nu se poate desfasura decat pe Constitutia existenta si a reiterat ca este dispus la ajustarea mandatului, prin vointa proprie, daca va fi respectat rezultatul referendumului privind Parlamentul unicameral.
(Sursa: AGERPRES)