ZF.ro : Ce schimbari in plan economic propune noul premier: salarii mai mari si scaderi de taxe

Victor Ponta, "cel mai tanar prim-ministru al Romaniei dupa Revolutie", dupa cum s-a autointitulat pe pagina sa de Facebook, are in vedere un pachet de 15 masuri economice pe care vrea sa le implementeze in urmatoarele sase luni pentru redresarea economica a tarii.
Clarificari mai multe ar pu¬tea aduce programul de gu¬vernare care trebuie prezentat, odata cu lista Guvernului, votului de investitura a Parlamentului.Trebuie observat ca programul de guvernare al USL este facut sa acopere o perioada de patru ani si nu de cateva luni si de aceea este posibil ca Uniunea sa spuna ca le va aplica dupa ce va castiga alegerile, cu atat mai mult cu cat legea bugetului de stat este deja votata, iar posibilitatile de a umbla la cheltuieli in sen¬sul majorarii lor pe o categorie sau alta sunt limitate. Aplicarea progra¬mului de guvernare al USL ar presu¬pune schimbari in structura veniturilor si a cheltuielilor statului - este practic o noua viziune fiscala care revine la impozitatea progresiva. De aceea, punerea in aplicare a unor astfel de masuri poate intampina greutati, chiar daca USL spune ca redu¬cerile de taxe vor fi suplinite de injumatatirea chel¬tuielilor statu¬lui cu bunurile si serviciile. Premierul desemnat spune ca masurile Uniunii sunt in picioare, dar programul de guvernare va aduce clarificarile necesare.
De altminteri, celalalt copresedinte al USL, Crin Antonescu, a sustinut ca un guvern cu un mandat de cateva luni nu poate face minuni, in vreme ce chiar Victor Ponta a admis ca nu poate, peste noapte, sa dubleze pensiile si salariile.
Totusi, noul pre¬mier, care isi va definitiva mai¬ne lista cu noii ministri, este de parere ca reducerea contributiilor sociale, vazuta ca o povara pentru an¬gajatori, corelata cu cresterea salariului minim vor conduce la cresterea veniturilor de la buget si vor stimula crearea de noi locuri de munca. De altfel, aceasta idee a fost enuntata in mai multe randuri si de economistul Liviu Voinea, cel despre care se vehiculeaza ca ar putea fi numit noul ministru al finantelor, care spunea, intr-un interviu pentru ZF, ca reducerea deficitului trebuie sa fie o consecinta a cresterii economice si nu a masurilor de austeritate, iar prioritatile Guver¬nu¬lui sunt reducerea CAS corelta cu cresterea salariului minim si prioritizarea cresterii economice.
Printre celelalte masuri propuse in pro¬gramul de guvernare al USL sunt folosirea banilor din privatizari pentru pachete de actiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special, cum este cel norvegian, dar si reducerea TVA la produsele agricole, taxarea marilor averi, taxe pe tranzactii financia¬re sau cresterea salariului minim cu 26% (de la 670 de lei la 850 de lei).

Cele 15 masuri economice si politice anuntate de Ponta:

1. CAS redus la angajator pentru crearea de locuri de munca
2. Tratatul de guvernanta bugetara si fiscala, adoptat prin dezbateri si dialog.
3. Sprijin pentru Schenghen si MCV (Mecanismul de Coooperare si Verificare), tot prin dialog, pentru ca sistemul de justitie sa fie eficient, iar rolul Romaniei in UE sa fie promovat.
4. Lupta Impotriva coruptiei - Trebuie respectate rapoartele Curtii de Conturi. ANAF si ANRMAP trebuie depolitizate si controlate. Iar legea achizitiilor publice trebuie transformata pe model european.
5. Depolitizarea structurilor deconcentrate. De la secretar de stat in jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs.
6. Restituirea salariilor si pensiilor, deficit de 3% cerut de FMI, lege a responsabilitatii fiscale si strategie pentru atragerea de fonduri europene prin minister specializat.
7. Fondul de rezerva al premierului nu mai trebuie folosit pentru finantare de la buget pentru campania locala a baronilor PDL.
8. "Baietii destepti" din energie trebuie sa plateasca; in plus, avem nevoie de o strategie energetica pe termen mediu si lung.
9. Proiectul Rosia Montana - trebuie sa fim atenti la 3 aspecte - respect pentru mediu, interes si beneficii nationale, precum si atentie la coruptia politica.
10. TVA redusa la produsele agricole, ca solutie de sustinere a producatorilor interni, alaturi de creditare si subventionare.
11. Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin taxa pe marile averi, taxa pe tranzactii financiare si impozit pe proprietatile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevente marite la resursele naturale concesionate.
12. Cresterea salariului minim la 850 de lei - aceasta inseamna venituri suplimentare la bugetul asigurarilor; de asemenea, avem nevoie de modificarea Codului muncii.
13. Strategie pentru companiile de stat - spunem NU privatizarilor facute pe preturi mici si mari comisioane - sustinem ideea de MANAGEMENT PRIVAT - vrem folosirea banilor din vanzari pentru pachete de actiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special (Norvegia).
14. Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures - UDMR supraliciteaza si a primit destul. Exista autonomie universitara reala si trebuie respectata. De asemenea, avem nevoie de o strategie de integrare a romilor.
15. Lege electorala sustinuta de partide - vrem un model uninominal pur - vrem combaterea traseismului politic - vrem o reglementare mai clara a finantarii partidelor politice - si vrem pregatirea, dupa alegeri, a modificarii Constitutiei.