La numai o zi dupa ce apele s-au mai linistit putin in PSD, tanarul deputat Victor Ponta dezvaluie ca a pregatit si el un proiect de reforma a partidului. In proiect, Ponta insista asupra faptului ca partidul a fost condus ineficient.
Victor Ponta propune o serie de masuri de restructurare a partidului, plecand de la premisa ca “persoanele trebuie sa lucreze pentru partid si nu partidul pentru anumite persoane“. “Exista o masiva asteptare interna si externa referitoare la masurile ce se vor adopta in cadrul viitorului Congres al PSD“, se scrie in document.
El mai apreciaza ca reforma trebuie sa porneasca de la acceptarea realitatii ca esecul electoral a fost cauzat de un management ineficient si de functionarea defectuoasa a mecanismelor interne. In plus, considera Ponta, PSD trebuie modernizat si intarit pentru a face fata adversarilor politici, “care detin parghiile puterii“.
In PSD trebuie sa functioneze o democratie interna autentica, responsabilitatile trebuie asumate, structurile teritoriale trebuie sa aiba o autonomie reala si o reprezentare echilibrata in conducerea centrala, sustine deputatul.

365 de zile pe an la partid

Victor Ponta a facut si alte propuneri, unele dintre ele apropiate de cele care au iscat valva in jurul PSD. Astfel, el sustine restructurarea Consiliului National al PSD, reducerea numarului de membri, vot secret la cererea oricarui membru.
Din consiliu trebuie sa faca parte presedintele PSD, vicepresedintii, secretarul general, secretarii executivi, deputatii si senatorii, presedintii organizatiilor judetene, presedintii consiliilor administrative judetene, primarii municipiilor.
Delegatia Permanenta a PSD ar urma sa fie compusa din presedinte, 7 - 11 vicepresedinti, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si secretarul general. Vicepresedintii ar urma sa “reprezinte echitabil“ regiunile tarii, propune Victor Ponta.
“Membrii Secretariatului Executiv vor fi nominalizati, de regula, dintre membrii PSD tineri, dispusi la o activitate de partid neintrerupta (tip 7 zile, 24 ore)“, scrie deputatul.