Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi seara, intr-o conferinta de presa la Reghin, ca presedintele Traian Basescu a vorbit frecvent despre reforma statului, dar gandeste in formula "statul sunt eu", acesta fiind primul "care incalca toate regulile", transmite corespondentul Mediafax. Ponta a sustinut ca actualul presedinte isi doreste ca toate puterile statului sa ii fie subordonate si gandeste dupa formula "statul sunt eu", care este inadmisibila pentru timpurile moderne, scrie Gandul.info;
"Traian Băsescu a vorbit foarte des de reforma statului, dar gandeşte in formula 'Statul sunt eu'. Vrea un Parlament cu o singură Cameră sau niciuna, un Guvern pe care să-l conducă şi o Curte Constituţională aservită. E o formulă inadmisibilă din punctul de vedere al modernităţii structurilor politice, nu inţelege că Romania nu poate avansa dacă nu merge pe două direcţii - de stabilitate economică şi socială, stabilitate, şi de consolidarea democraţiei prin consolidarea statului de drept", a subliniat el.
Victor Ponta a spus că a auzit "şi la alţi dictatori" "teoria lui Băsescu că opoziţia e de vină", iar moratoriul propus de preşedinte s-a dovedit "o cacealma", intrucat cei de la PDL au anunţat că vor ca toate deciziile in Parlament să le ia preşedinta Camerei, ceea ce este neconstituţional. "E stilul clasic al lui Băsescu: te face să te uiţi in stanga ca să-ţi fure portofelul cu dreapta", a susţinut el.
Ponta a mai spus că declaraţiile preşedintelui privind Curtea Constituţională sunt extrem de grave.
"Traian Băsescu incă o dată a fost duplicitar, dar nu mă surprinde. Majoritatea celor de la Curtea Constituţională au fost numiţi direct sau indirect de Traian Băsescu. Acea Curte care intr-o oră l-a validat era bună, acum nu. Toate acestea reflectă o mentalitate - că-s angajaţii lui, iar dacă nu fac ce vrea el nu-s buni. Incontinuu are un război cu instituţiile fundamentale. Curtea Constituţională, aşa bună sau rea cum e ea, e garantul Constituţiei", a declarat Ponta.
El a adăugat că "veşnicul atac al lui Traian Băsescu" la instituţii ale statului explică de ce nu mai există respect pentru instituţiile din Romania, in general.
"Primul om din Romania care incalcă toate regulile e Traian Băsescu. Romania se va reface după Băsescu şi Boc prin respectarea regulilor, altfel nu se poate. Tot ce face Traian Băsescu e impotriva poporului roman", a spus Ponta. In acest context, preşedintele PSD a apreciat că autorităţile din Romania nu işi fac datoria faţă de ce inseamnă interesul naţional, "o formulă cu alt sens decat ce spune Traian Băsescu".
"Pentru PDL interes naţional e Roberta Anastase şi eventual doamna Udrea", a spus Ponta.
El a spus că şi-ar dori ca PSD să aibă majoritatea necesară ca să formeze singur un Guvern, dar, dacă se va pune problema unor alianţe, este deschis celorlalte forţe politice, cu excepţia PDL, "care are nevoie de mulţi ani de debăsescizare" şi renunţare la clientelism. In acest context, el a subliniat că ideea că Parlamentul este blocat este falsă, intrucat, dacă există o majoritate, cei din coaliţia guvernamentală pot să voteze şi fără opoziţie, "ca la votul ilegal pentru SRR şi SRTV" sau ca la votul dat pentru un judecător la Curtea Constituţională. "Ei se blochează cand n-au un interes direct - cand n-au de numit o persoană in funcţie sau de şmecherit ceva. N-am votat legea salarizării şi bugetul pentru că nu există, nu le-a trimis Guvernul", a precizat Ponta.
Acesta a adăugat că PSD este dispus să voteze bugetul, dacă ii sunt acceptate amendamentele. "Dacă nu, nu, dar n-au nevoie de noi dacă au majoritate. Ai lor nu vin la serviciu. Problema e la ei", a spus Ponta, adăugand că dacă reprezentanţii PDL nu sunt in stare să işi treacă legile "inseamnă că n-au majoritate". Şeful statului a declarat, joi, că au fost probleme serioase in discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale Romaniei, care adesea "fară justificare şi temei constituţional" au interferat "masiv" politica economică a Guvernului.
"Am avut probleme extrem de serioase in discuţiile cu FMI, UE şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale Romaniei, care adesea fară justificare şi temei constituţional sau legal au interferat masiv politica economică a Guvernului", a spus preşedintele Traian Băsescu, la Conferinţa "Parteneriat pentru creştere economică in 2011", organizată de "Ziarul Financiar" şi Consiliul Investitorilor Străini.
Potrivit şefului statului, faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate "pune Romania intr-o situţie extrem de dificilă".
"Aici cred că este evident pentru oricine cat de penibilă poate fi o instituţie a statului roman care spune, da, facem pensiile după contribuţie, dar la o sigură categorie nu, cea in care sunt şi eu. Sau, da, ar fi bună Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii... păi şi noi caţiva suntem profesori", a mai spus el. Potrivit preşedintelui, s-a pus la nivel politic şi de experţi problema cine stabileşte in fapt politicile economice. (Mediafax, Ela Giurgea, [email protected])