Peste 50 de deputati au semnat un memoriu adresat Curtii Constitutionale si Secretariatului General al Camerei Deputatilor, in care semnaleaza "grave vicii de constitutionalitate" in Legea Camerelor de Comert si Industrie. Baza de date a Institutului de Politici Publice, care monitorizeaza activitatea parlamentarilor, arata insa ca deputatii protestatari puteau schimba situatia prin vot. Mai mult, un parlamentar dintre cei care contesta legea a votat "da" in Camera.
In document, deputatii semnaleaza adoptarea ca lege ordinara a proiectului, in conditiile in care aduce modificari la Legea nr. 26/1990 privind Registrul Comertului si la Legea nr. 505/2003 care adopta OUG nr. 129/ 2002 privind trecerea Registrului Comertului de la Camerele de Comert in subordinea Ministerului Justitiei, care sunt ambele acte normative organice. Protestatarii denunta o incalcare a legislatiei romanesti in vigoare conform careia o lege care completeaza sau modifica o lege organica este un act normativ organic.
Potrivit verificarilor de pe lista deputatilor care au semnat memoriul, unul dintre acestia, Mircovici Niculae (minoritati - Timis), a votat pentru adoptarea legii - desi acum o contesta, iar alti 14 dintre cei 54 de semnatari au fost absenti la vot.
34 de parlamentari au votat impotriva legii, iar cinci s-au abtinut. Legea Camerelor de Comert si Industrie a trecut de Camera Deputatilor obtinand 137 de voturi pentru, 99 contra si 11 abtineri, suficiente pentru adoptarea unei legi ordinare, dar insuficiente pentru un act normativ organic. (A.N.)