Viceprimarul comunei Corbu, Marian Galbinasu, actualmente candidat din partea Aliantei PNL-PD la functia de primar al acestei localitati, este angrenat intr-o lupta crancena, in justitie, pentru a readuce in patrimoniul Primariei suprafetele din Grindul Chituc care au fost smulse ilegal. Pentru a deslusi itele acestei afaceri, am apelat la viceprimarul Marian Galbinasu, care a raspuns, cu amabilitate, la toate intrebarile noastre. Reporter: Domnule viceprimar Marian Galbinasu, spuneti-ne va rugam, care este situatia actuala a litigiului dintre consiliile locale ale localitatilor Corbu si Sacele?
Marian Galbinasu: Desigur. In acest moment se desfasoara actiunea in instanta, actiune care a demarat in luna mai, 2005, pe Contencios administrativ, la Tribunalul Constanta. Vreau sa subliniez faptul ca am initiat actiunea in instanta pentru a anula hotararea Consiliului Local Sacele, prin care se decidea scoaterea la licitatie a 729 de hectare de teren din Grindul Chituc, teren care, din punct de vedere administrativ e situat in zona comunei Corbu. Trebuie sa va mai spun ca acest proces a fost deschis de regretatul primar al comunei Corbu, Constantin Mirescu, Dumnezeu sa-l ierte, si, dupa plecarea sa prematura dintre noi, a fost continuat de catre Consiliul Local, reprezentat de catre mine. De fapt, acum procesul are ca protagonisti Consiliile Locale ale comunelor Corbu si Sacele.
Rep.: Domnule Galbinasu, care este de fapt subiectul acestui litigiu, ce s-a intamplat?
Marian Galbinasu: Anterior, pe parcursul anilor 2000, 2001, 2002 au fost luate circa 750 de hectare de teren, in baza Legii Lupu, astfel incat mai multi locuitori apartinand comunei Sacele au fost improprietariti cu terenuri din aceasta zona.
Rep.: Ce s-a intamplat in instanta?
Marian Galbinasu: Instanta a anulat hotararea Consiliului Local Sacele din mai 2005, prin care isi insuseau 729 de hectare din zona Grindului Chituc, luate in urma unui protocol incheiat intre Consiliul Local Sacele si Agentia Domeniilor Statului. In acest moment, procesul consta in atacarea acestui protocol. Este, de altfel, foarte probabil ca acest proces sa se mute la Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca este vorba despre o autoritate centrala care l-a emis.
Rep.: Care este situatia juridica a terenului respectiv?
Marian Galbinasu: Din punct de vedere juridic, acest teren este proprietatea ADS, dar este situat pe teritoriul administrativ al comunei Corbu. Precizez ca am contestat protocolul prin care Consiliul Local Sacele dorea sa mai scoata 729 de he-ctare din Grindul Chituc si sa le vanda in cadrul unei licitatii.
Rep.: Autoritatile centrale s-au sesizat in acest caz?
Marian Galbinasu: Sigur ca da. A existat un raport al Corpului de Control al ministrului Agriculturii, care a subliniat faptul ca acest protocol este ilegal. Mai mult, ca urmare a acestui raport, Primaria Corbu a primit si vizita Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor.
Rep.: Ce parere aveti despre acest protocol?
Marian Galbinasu: Din punct de vedere legal, acest protocol este nul de drept din momentul emiterii lui. Problema este ca, desi acest protocol este nul de drept, Consiliul local Sacele nu si-a revocat propriul act, propria hotarare. Ca sa fiu mai exact, am atacat in instanta protocolul prin care Consiliul Local Sacele isi insusea 729 de hectare din zona Grindului Chituc. Astfel, toate improprietaririle facute, pe aceasta speta, la nivelul comunei Sacele, sunt ilegale, pentru ca sunt facute pe terenul administrativ al comunei Corbu.
Rep.: Cat credeti ca va dura pana veti castiga procesul?
Marian Galbinasu: Din punctul meu de vedere, este vorba despre un proces de durata, care, foarte probabil, va fi trenat. Ce pot sa va spun este ca am avut un termen chiar saptamana trecuta, dar ramane de vazut cat va dura procesul. Ce vreau sa va mai spun este ca, in ciuda numeroaselor incercari de a cadea la o intelegere amiabila, incercari demarate de fostul primar, Constantin Mirescu, si Consiliul Local Sacele, la nivelul prefecturii, acest lucru nu a fost posibil.
Rep.: Ce veti face in continuare?
Marian Galbinasu: Cu siguranta ma voi bate pana la capat pentru a readuce in patrimoniul Primariei Corbu terenurile care i-au fost smulse ilegal. si ma voi bate cu atat mai mult cu cat este o problema care afecteaza intreaga comunitate din Corbu. La acest moment avem 1.064 de hectare revendicate de cetatenii din Corbu, si validate de comisia locala in baza Legii 247, iar locuitorii din Corbu trebuie sa recapete aceste terenuri.
Rep.: Deci nu mai exista o alta modalitate de a-i improprietari pe oameni?
Marian Galbinasu: Nu, pentru ca nu mai exista terenuri. Singura speranta este sa reusim sa obtinem terenurile care au fost luate pentru a-i improprietari pe cei care au suprafete de revendicat. Si vom reusi.
Rep.: Cum aveti de gand sa rezolvati aceasta problema?
Marian Galbinasu: Simplu. Asa cum am mai spus, ma voi bate pana voi recupera aceste terenuri. si asta cred ca se va intampla destul de curand.
Rep.: Cum sperati sa obtineti aceste terenuri si in cat timp ii veti improprietari pe locuitorii din Corbu?
Marian Galbinasu: Aceste terenuri vor fi obtinute in baza unui protocol intre ADS si Consiliul Local Corbu. Imediat ce vom obtine suprafetele respective, in maximum doua luni ii vom improprietari pe toti cei care au revendicari de terenuri.
Rep.: Noi va dorim mult succes in privinta demersurilor dumneavoastra si va multumim pentru precizari.
Marian Galbinasu: si eu va multumesc.