Vicepresedintele american Joe Biden a declarat ieri ca Romania constituie un exemplu pentru Republica Moldova, Georgia si Ucraina, pe care le poate ajuta sa parcurga drumul catre democratie. Prezent in Romania, Biden s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc.

"Voi sunteti modelul pentru milioane de oameni, nu noi. Voi, Romania si alte tari din regiune. In Europa de Est mai sunt tari care se lupta sa-si realizeze aceasta trecere spre democratie", a subliniat vicepresedintele. Biden a declarat ca Romania poate fi un exemplu. "Cine este exemplul cel mai bun daca nu voi?", a spus Biden, vorbind despre statele care in urma cu 20 de ani au intreprins actiuni importante si au facut "progrese durabile". Biden a spus ca Romania "reprezinta un exemplu pentru Republica Moldova, Georgia si Ucraina pe acest traseu catre prosperitate si stabilitate". El a vorbit si despre Armenia si Azerbaidjan, care "pot profita de experienta" Romaniei. De asemenea, a mentionat Parteneriatul Estic ca un bun exemplu in acest sens. "Romania este un exemplu bun. Acum 20 de ani, tarile din Europa Centrala au schimbat cursul istoriei si au directionat-o spre o lume noua, mai echitabila. Nu credeam ca aveti mari sanse. Stim din cursul istoriei ca este mai usor sa darami un regim nou decat sa construiesti o democratie infloritoare", a declarat vicepresedintele american.

Multumiri poporului roman

Vicepresedintele american a tinut sa aduca un omagiu vibrant si a multumit in mod repetat poporului roman, invocand inclusiv experienta personala, de tata care si-a vazut copilul pe front. "Fiul meu s-a intors recent din Irak, dupa un an. Trupele noastre sunt mandre sa serveasca langa trupele dumneavoastra, pentru ca militarii vostri sunt extrem de competenti", a spus Biden. "In mod sincer, ca parinte, va multumesc, va multumesc, va multumesc", a declarat vicepresedintele american adresandu-se poporului roman. "Noi avem o datorie mare fata de tara dumneavoastra si fata de familiile militarilor trimisi pe front si apreciem efortul si contributia lor", a completat acesta.
"Militarii nostri servesc impreuna in Afganistan si in Irak. Vreau sa spun poporului roman cat de recunoscatori sunt presedintele Obama si poporul american pentru efortul trupelor romanesti din Afganistan. Vreau sa va spun ca soldatii dumneavoastra lupta neconditionat" a fost mesajul adus de Biden la Bucuresti direct din Biroul Oval. Vicepresedintele american a spus ca romanii isi indeplinesc "cu dibacie" misiunile cele mai grele in Afganistan. "In numele presedintelui Statelor Unite va transmit aprecierea noastra", a insistat Biden. Presedintele Traian Basescu a avut, de altfel, o scurta interventie, precizand ca "ofiterii romani sunt singurii straini care au in subordine militari americani". "Asta se intampla in Afganistan si arata cat de departe au putut sa ajunga relatiile intre cele doua tari. E prima oara cand s-a intamplat asa ceva...", a adaugat presedintele roman.
Lideri la securizarea energetica

Washingtonul apreciaza "leadership-ul" pe care Romania il demonstreaza in eforturile de securizare energetica si diversificare a surselor de energie in Europa, a declarat Joe Biden dupa discutiile purtate ieri cu presedintele Traian Basescu. "Am discutat si despre securizarea energetica, despre rolul Romaniei in sustinerea si dezvoltarea conductelor si a altor coridoare energetice care vor aduce noi surse de energie in Europa. Este foarte important acest lucru si apreciem leadership-ul pe care il demonstrati", a declarat Joe Biden.
La randul sau, presedintele Basescu a spus ca in cadrul convorbirilor a fost abordata problema energiei, discutiile axandu-se atat pe proiectul terminalului de gaze lichefiate de la Constanta - unde Statele Unite sunt implicate prin finantarea studiului de fezabilitate -, cat si despre proiectul PEOP, care vizeaza conducta de titei Constanta-Trieste. In urma discutiilor, presedintele Traian Basescu si vicepresedintele american Joe Biden au ajuns la concluzia ca, in contextul problemelor de securitate din regiunea Marii Negre, sunt necesare relatii pragmatice cu Federatia Rusa si cu Turcia. "Nu in ultimul rand, am abordat probleme de securitate in regiunea Marii Negre si am concluzionat ca relatii pragmatice sunt necesare cu Federatia Rusa si, in mod egal, cu Turcia, in regiune, ca fiind doua puteri regionale importante", a declarat presedintele Traian Basescu la incheierea convorbirilor purtate la Palatul Cotroceni cu vicepresedintele Statelor Unite, Joseph Biden.

Cu nepotica dupa el

Joe Biden a spus ca si-a adus nepoata de 11 ani la Bucuresti pentru ca ea sa inteleaga framantarile prin care a trecut aceasta zona si a vorbit despre "cei din Romania, care au suferit efectele celei mai puternice dictaturi din secolul XX din Europa".
"Sunt onorat sa revin in Romania, nu sunt aici nici pentru prima, nici pentru ultima mea vizita", si-a inceput Biden discursul. "Acum 20 de ani, lumea a privit cu admiratie cum oamenii din aceasta regiune
si-au smuls catusele opresiunii si a aparut un popor liber", a adaugat el. "Aceasta poveste a libertatii voastre este una dintre cele mai frumoase realizari ale istoriei moderne. Este important sa sarbatorim acest moment, sa ne amintim ce drum lung a parcurs aceasta regiune", a declarat vicepresedintele.