Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, vicepremierul Gheorghe Pogea, a revenit ieri la Seciuri, pentru a analiza impreuna cu autoritatile locale posibilitatea stramutarii la Targu Carbunesti a celor peste 300 de familii sinistrate.
Vicepremierul Gheorghe Pogea a aflat ieri la Seciuri ca sinistratii nu mai aveau la dispozitie decat 60 de conserve, autoritatile judetului neasigurand la fata locului decat apa minerala si painea. Prefectul de Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, si primarul din Rosia de Amaradia, Cristinel Faitar, au dat ieri asigurari ca problema urma sa fie rezolvata in cursul amiezii, cand la Seciuri trebuia sa soseasca un transport cu alimente. Nu se stia insa prea clar de unde si cine va oferi hrana pentru populatia cazata la corturile amplasate in nordul localitatii. Mai mult decat atat, in tabara de sinistrati sunt gazduiti si elevi ai Scolii Primare din Seciuri, acestia avand nevoie de un cort special in care sa poata sa invete si sa isi faca temele. Vicepremierul Gheorghe Pogea i-a solicitat primarului Cristinel Faitar sa se ocupe de amplasarea unei constructii in care sa fie cazati elevii, dupa ce se intorc de la scoala.
Elevii, trimisi la Grupul Scolar Rosia
Intrucat in incinta Scolii Generale din Seciuri nu se mai pot desfasura ore, cladirea fiind un pericol pentru elevi si cadrele didactice, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a luat decizia de a transfera copiii la Grupul Scolar din Rosia de Amaradia. Potrivit inspectorului scolar general, Liviu Andrei, la Scoala Generala din Seciuri invatau 51 de scolari in clasele I-IV si 43 de prescolari. De asemenea, impreuna cu micutii, la unitatea din centrul comunei vor merge si cei trei invatatori si educatoarea care activau la Seciuri. "Am discutat cu cei de la ELECTRICA sa ne ofere un spatiu pentru a gazdui acolo o grupa de gradinita. Restul copiilor vor fi trimisi zilnic la Grupul Scolar. Avem la dispozitie doua microbuze pentru transport elevi, fiindca ne-au ajutat si cei de la Primaria Bustuchin cu microbuzul lor. Deocamdata este bine pe traseele pe care le-am stabilit, dar nu se stie ce se va intampla la iarna", a spus Liviu Andrei, inspectorul scolar general.
Sinistratii sunt de acord sa plece
Numarul persoanelor sinistrate a crescut la 544, iar al caselor afectate la 187, cu cinci mai multe decat cele inventariate de reprezentantii primariei. Numai 70 de sinistrati au fost de acord sa doarma in corturi, peste 200 de cetateni cazandu-se la prieteni sau rude. Restul si-au incropit adaposturi in apropierea locuintelor distruse sau au dormit langa animale, sub cerul liber. Daca oamenii nu vor sa isi lase bunurile nepazite, acestia sunt de acord sa fie stramutati in alta localitate si sunt dispusi sa inceapa imediat transportul bunurilor salvate. In zona actioneaza 15 echipe de demolatori si 20 de camioane pentru caratul bunurilor, toate puse la dispozitie de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Angajatii Primariei din Rosia de Amaradia au chestionat 197 de familii din Seciuri, una singura nefiind de acord sa fie stramutata din sat. "In total avem 267 de case si nu se pune problema ca oamenii sa nu plece. Toti isi dau seama ca aici nu se mai poate locui si ca geografia locului este intr-o permanenta schimbare", a spus primarul din Rosia de Amaradia. Multi dintre cei afectati de alunecarile si prabusirea terenului se tem ca nu cumva lucrurile sa treneze si sa intre in iarna fara un acoperis deasupra capului.
"Sa nu ne prinda iarna!"
Vicepremierul Gheorghe Pogea a primit din partea expertilor Inspectiei de Stat in Constructii Gorj o evaluare estimativa a costurilor stramutarii satului Seciuri. Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic si-a notat intr-un carnetel, sprijinit pe un zid, datele respective, pentru a le prezenta colegilor sai de la Bucuresti. Potrivit expertilor, costurile stramutarii satului se ridica la 9,2 milioane de euro, aproximativ 427 de miliarde de lei vechi. "Interventia autoritatilor e ca acest proiect sa decurga repede. In cateva zile au sosit la fata locului destule forte. Exista o tendinta de a avansa termene pentru stramutare. Autoritatile evalueaza pagubele si vom avea date concrete. Va fi identificata o locatie, va fi facut un plan de urbanism. Sa nu ne prinda iarna! Eu nu stiam ca mai sunt doar 60 de conserve, dar problema se va rezolva. Nu vrem sa facem prea mult spectacol, ci sa rezolvam ceva. Trebuie sa recastigam increderea oamenilor ca bunurile le sunt in siguranta si ca trebuie sa plece", a declarat Gheorghe Pogea. Acesta a fost insotit la Seciuri de chestorul general Anghel Andreescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica.
Ajutor de la locuitorii din Carbunesti
Locuitorii din Targu Carbunesti, prin primarul Cristian Toader Pasti, au sarit in ajutorul sinistratilor din comuna Rosia de Amaradia. Astfel, in apropiere de orasul Carbunesti a fost identificata o parcela de teren de aproximativ 30 de hectare, unde vor putea fi ridicate 300 de gospodarii. "Foarte multi dintre localnicii din Carbunesti au case la Seciuri. Noi punem la dispozitie tot pentru constructia a 300 de case: teren, apa, electricitate. Am fost socat si este incredibil ce se poate intampla aici. Avem teren suficient pentru stramutarea satului Seciuri. Pot fi trase si gaze din reteaua de la Albeni. Oamenii din Carbunesti sunt alaturi de cei din Seciuri", a spus Cristian Toader Pasti, primarul din Targu Carbunesti. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, la Carbunesti a fost trimisa o echipa care sa identifice suprafetele de teren unde pot fi amplasate constructiile. Terenul se afla la 30 de kilometri de Rosia de Amaradia si apartine patrimoniului public al orasului Carbunesti.
A inceput vaccinarea populatiei
Directia de Sanatate Publica Gorj a intervenit la Rosia de Amaradia prin mai multi medici de familie pentru vaccinarea populatiei sinistrate. Pana luni, fusesera vaccinate antidiftero-tetanic 290 de persoane si antihepatic 70 de localnici. Campania de vaccinare a populatiei va continua pana cand toti cei 510 sateni vor fi vaccinati si vor primi ingijiri medicale, in caz ca va fi nevoie. "O ambulanta asigura permanenta la tabara de la Seciuri, 24 de ore din 24. Au fost amplasate mai multe latrine pentru locuitorii de la corturi si au fost aduse doua cisterne cu apa menajera si potabila. Una dintre masini are prevazute si echipamente speciale unde satenii pot sa isi faca dus. Medicii de familie din 11 localitati si cei de la Spitalul din Targu Carbunesti vor actiona la Seciuri pentru acordarea de asistenta medicala si pentru prevenirea unei epidemii", a declarat Aristica Morosanu, directorul Directiei de Sanatate Publica Gorj.
Au venit mascatii
Luptatorii din cadrul Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida (DPIR) au ajutat populatia sinistrata sa evacueze bunurile din gospodariile afectate. In misiunile respective au fost angrenate efective din cadrul IPJ, subunitatilor teritoriale si posturilor comunale de politie din zona, serviciul politienesc fiind asigurat pe schimburi, cu cate zece politisti (politie rutiera, ordine publica si DPIR).