Vasile Dancu considera ca Adrian Nastase are dreptate cand spune ca PSD este mai prost organizat decat PD-L si ca nu va iesi repede din opozitie, considerand ca partidul are nevoie de o dezbatere interna serioasa si de o reformare pentru a iesi din "fundatura" si "groapa istoriei" in care se afla.
Dancu a declarat, marti, ca daca partidul "se va structura pentru opozitie" va insemna ca "nu gastile sunt importante, nu cine da bani la partid trebuie scos in fata", ci trebuie promovati intelectualii si oamenii care au o imagine publica buna.
"Adrian Nastase are dreptate. Se vede ca atunci cand esti mai indepartat de nucleul de putere al partidului vezi mult mai bine, ai o perspectiva mult mai larga decat din interiorul conducerii. Va trebui sa aiba loc o dezbatere si o analiza viitoare a partidului. Este clar ca PSD deja se afla, in afara unor mici perioade in care a fost, transparent sau netransparent, la putere, de doua mandate in opozitie, in care nici nu a reusit sa faca o opozitie destul de consistenta astfel incat sa isi recreeze brandul", a afirmat Vasile Dancu, membru al Grupului de la Cluj din PSD.
Acesta crede ca, in viitor, PSD nu ar trebui sa se ocupe de "decapitari", ci de o analiza serioasa a situatiei partidului.
"Nu este important sa ne ocupam de Mircea Geoana sau de echipa din jurul lui, este importanta o analiza realista. Faptul ca Adrian Nastase spune acum aceste lucruri inseamna ca vrea sa declanseze o dezbatere serioasa in partid. Dar nu ajunge doar o dezbatere, pentru ca am mai avut in PSD dezbateri cu idei interesante, care, dupa ce am iesit din intalnirile interne, au fost uitate", a subliniat Vasile Dancu.
Potrivit acestuia, ar trebui ca PSD, in continuarea celor spuse de Adrian Nastase, sa mute dezbaterea si in spatiul public, "pentru ca stanga nu este numai a PSD, ci a oamenilor, iar PSD, daca vrea sa fie singurul partid al stangii sau partidul major al stangii, ar trebui sa fie deschis la ce spun oamenii, ce proiecte, ce oameni vor in fata, pentru ca oamenii sunt importanti".
"Dezbaterea deschisa ar trebui inceputa, iar Congresul poate apoi sa rafineze. Trebuie o analiza serioasa, pentru ca daca mergem pe varianta bolsevica, 'cine spune ceva negativ despre partid este dusmanul partidului', nu ajungem nicaieri. Dar fiindca a spus-o unul dintre sefii partidului, presedintele Consiliului National al PSD, ne ajuta si pe noi, membrii simpli, poate sa mai spunem cate ceva", a spus Dancu.
Sociologul a mentionat ca analogia facuta de Adrian Nastase intre PSD si PD-L este corecta din punctul de vedere al functionalismului politic, problema fiind cea a "structurarii in opozitie a PSD".
"Partidele au un statut fragil in perioada de criza, intr-o perioada de neincredere in institutiile politice. Intr-un stat atat de centralizat cum este Romania, riscul pentru orice partid care ajunge singur la guvernare este sa devina un fel de partid-stat, chiar fara sa isi doreasca acest lucru. Tentatia prima este sa consume toata puterea, sa nu o imparta cu ceilalti, care au avut 49 la suta. De aceea a avut loc alternanta la guvernare o data la patru ani, pentru ca erodarea este foarte rapida, a unui partid care sta singur in fata", a subliniat Vasile Dancu.
Acesta a adaugat ca faptul ca Traian Basescu si Emil Boc i-au invitat pe liberali la putere a fost si o chestiune de tactica si strategie corecta, "pentru ca este mai greu sa ramai singur acolo sus, este mult mai mare erodarea".
"De aceea, cred ca daca PSD se structureaza pentru opozitie, inseamna ca nu gastile sunt importante, nu cine da bani la partid trebuie scos in fata, ci oamenii care au o imagine publica buna, tineri, oameni care au idei si mai ales intelectuali. PSD a inceput sa aiba putini intelectuali de meserie care sa iasa in fata si sa comunice mesajul partidului. Cred ca asta ar putea face ca PSD sa iasa repede din aceasta fundatura in care se afla", a mai spus Dancu.
El a avertizat ca daca nu se va intampla acest lucru, "boala se va croniciza" si va fi foarte greu pentru PSD.
"Este ultima sansa pentru PSD, aceasta legislatura, sa se reformeze si sa iasa repede din aceasta groapa a istoriei", a conchis Dancu.
Liderul PSD Adrian Nastase sustine, intr-o postare pe blog, ca, din 2004, partidul s-a destructurat organizatoric, si-a pierdut combativitatea si a devenit o formatiune mica, "de rangul doi", fata de care PD-L, "exceptand excesele antidemocratice si lipsa de ideologie", este mai bine organizat.
Potrivit lui Nastase, orice discutie despre viitorul partidului trebuie sa inceapa de la faptul ca pe 6 decembrie 2009 partidul a pierdut alegerile prezidentiale "si, in felul asta, s-a plasat, pentru macar trei ani, in opozitie".