Conducerea Consiliului Judetean Gorj a anuntat ca pe primele doua luni si jumatate din acest an institutia inregistreaza un deficit in ceea ce priveste realizarea veniturilor. Cuantumul deficitului se ridica la aproximativ 30.000 de lei. Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, a discutat ieri cu sefii Directiei Generale a Finantelor Publice problema nerealizarii veniturilor la bugetul judetului, fapt care ar atrage imposibilitatea de a asigura cheltuielile de personal si de servicii la institutiile subordonate, serviciile medicale din unitatile sanitare, proiectele cu finantare din fonduri nerambursabile, asistenta sociala de la nivelul judetului. Potrivit spuselor lui Calinoiu, realizarea veniturilor la bugetul judetului va fi urmarita lunar si trimestrial de catre directia de specialitate, cu implicarea Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj.
Deficit din cauza somajului
Potrivit conducerii Consiliului Judetean Gorj, deficitul veniturilor la bugetul judetului a aparut ca urmare a cresterii numarului de someri, a somajului tehnic si evaziunii fiscale. Judetul Gorj se afla pe locul noua la somaj, iar in urmatoarele luni se anunta disponibilizari de personal, in special in minerit si energie.
"Deoarece principalele domenii de activitate din judet, afectate de acesti indicatori, sunt mineritul si productia energiei electrice, care, la randul lor, antreneaza un declin accelerat al serviciilor pe orizontala, am cerut constituirea unui colectiv de specialisti din cadrul Consiliului Judetean Gorj, care sa culeaga date din teritoriu, de la fiecare complex energetic.
S-a cerut domnului consilier judetean Tiberiu Trotea, directorul Complexului Energetic de la Rovinari, o informare cu situatia din sistemul energetic, dar nici dansul nu poate sa prezinte toate datele, mai ales daca nu-i sunt puse la dispozitie. Trebuie sa avem alta viziune despre economie, pentru ca unii ignora autoritatile publice locale. A trimite oamenii in somaj nu este o solutie. Se creeaza un cerc vicios, care ne duce spre colaps. In Gorj, este amenintat cel mai puternic pol de dezvoltare, care a sustinut economia nationala zeci de ani. Situatia actuala este acceptata prea usor si de partenerii sociali, care nu au un punct de vedere hotarat, iar masurile luate pana in prezent de ministerul de resort sunt irationale", a spus Calinoiu.