Jurnalul National publica articolul "Un fleac! I-ai ciuruit, fiinta extraordinara!", pe care il puteti citi in continuare.
'Crima de la Neamt, ocazia ideala pentru Zeus sa-i pedepseasca pe sefii politistilor care i-au strigat mascari.
Mitinguri, demiteri, demisii, crime, mite prin parcari, dezvaluiri despre asasinate la comanda, suparari prezidentiale. Numit ministru de Interne la 27 septembrie 2010, Traian Igas i-a "nasit" in scurtul timp de cand e la carma Internelor pe toti mai-marii din Politie, Jandarmerie si de prin Interne, iar ziua in care politistii aveau sa-si semneze sentinta este 24 septembrie 2010. Atunci, cand 8.000 de oameni ai legii din intreaga tara au plecat dinspre Piata Victoriei spre Palatul Cotroceni pentru a-l "sanctiona" pe Traian Basescu, nimeni nu se gandea ca urmarile protestului vor arunca in aer Politia si nu numai. "Basescu, la puscarie!"; "Iesi afara, javra ordinara!"; "Basescu, Politia e la usa ta!" au fost lozincile strigate aprig de protestatarii nemultumiti de taierea salariilor cu 25%.
Despre celebrul miting s-au scris pagini intregi. S-au facut interpretari, scenarii si s-au ridicat intrebari ramase si astazi fara raspunsuri concrete. Caschetele aruncate de oamenii legii la portile Cotroceniului au "deschis" insa calea spre decapitarea Politiei... Miscarile pe tabla de sah a "presedintelui jucator" s-au facut repede. Mai decorati, mai sanctionati, Traian Igas a curatat vechea garda din Interne, Politie si Jandarmerie.
• 26 septembrie 2010. In semn de protest fata de mitingul oamenilor legii, Traian Basescu si premierul Emil Boc au anuntat ca vor renunta la escorta Politiei in coloana oficiala.
• 27 septembrie 2010. Primul lovit: Vasile Blaga, pe atunci ministru de Interne. Ca sa linisteasca cat de cat apele tulburi, acesta si-a dat demisia de onoare. Intre "sarutul de adio" dat lui Blaga si apriga suparare pe Politie, Traian Basescu a gasit imediat un inlocuitor, in aceeasi zi, in persoana lui Traian Igas, "un soldat disciplinat". Desi initial se preconizasera si alte plecari, Igas a anuntat ca el va pastra oamenii din vechea garda si ca nimeni nu va fi demis. In afara de Mihai Capra, secretarul de stat pentru relatia cu prefecturile, care si-a dat demisia, preferand sa plece cu Vasile Blaga, toti ceilalti - Petre Toba, seful Politiei Romane, Olimpiodor Antonescu, seful Jandarmeriei Romane, Stefan Pop, seful DGIPI, Dan Valentin Fatuloiu, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din cadrul MAI, Liviu Popa, seful DGA - aveau sa ramana in continuare pe pozitii.
• 29 septembrie. Presedintele Basescu si premierul Boc au decis sa se impace cu politistii.
• 30 septembrie 2010. Marcat peste masura de mitingul caschetelor, Traian Basescu pare sa nu uite "revolta" din fata Palatului si cere un raport complet despre incidentele din acea zi chiar intr-o sedinta CSAT pentru a pedepsi vinovatii. Intre timp, vreo trei oameni ai legii, participanti la miting, erau deja cercetati de Parchet pe motiv ca ar fi purtat la ei in acea zi armele din dotare, iar altii erau sanctionati. Insa celebrul raport, cerut de presedinte chiar intr-o sedinta de Siguranta Nationala, nu a aparut nici pana astazi.
• 11 noiembrie 2010. Dan Valentin Fatuloiu, secretarul de stat in Ministerul de Interne si seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica - cel care in ziua mitingului politistilor a lipsit si el de la "lectia" protestelor, dar intre timp s-a pus pe treaba pentru ispasirea pacatelor -, declara ca impreuna cu ministrul Traian Igas va discuta masurile ce trebuie luate in urma elaborarii raportului despre mitingul politistilor, precizand ca este posibil sa "cada capete".
• 16 noiembrie 2010. Nu stim daca chestorul Fatuloiu are si aptitudini de clarvazator. Cert este ca vorbele sale au fost sustinute de faptele ce urmau sa se intample ulterior in ograda Internelor. Miezul discordiei - asasinatul petrecut in miezul zilei intr-o cafenea din Piatra Neamt. Gheorghita Mararu, liderul interlopilor din oras, a fost ucis de Cristian Chilat, un alt "cunoscut" al zonei. Crima de la Piatra Neamt a scos la iveala si o relatie de prietenie intre interlopul Mararu si seful Politiei Neamt, Aurelian Vasea Soric. Trimis la Neamt pentru a verifica mersul anchetei, Dan Valentin Fatuloiu i-a propus lui Traian Igas sa-l demita pe Vasea Soric, care intre timp incerca sa ne convinga cat de benefica si crestineasca este camataria - dar si pe Petre Toba, seful Politiei Romane, pentru management defectuos.
• 17 noiembrie 2010. Este eliberat din functie Gavrila Pop, fostul sef al Jandameriei Capitalei. Motivul - Aceeasi placa: management defectuos.
• 21 noiembrie 2010. Are loc un alt episod marcant in istoria MAI, si anume "Mita din parcarea Internelor", al carui protagonist a fost nimeni altul decat Dan Fatuloiu, secretar de stat in MAI. Atunci, Dan Fatuloiu a precizat ca omul de afaceri galatean Catalin Chelu a fost in biroul lui de la MAI, oferindu-i doua case, doua masini si 50.000 de euro mita pentru a le rezolva mituitorilor niste dosare penale. Simtind ca este momentul sa pluseze, chestorul Fatuloiu acorda un interviu pentru Antena 3 in care povesteste cu verva despre asasinate la comanda si morti in conditii suspecte. Nu uita sa aminteasca si despre mitingul politistilor din 24 septembrie, pentru care gaseste un singur tap ispasitor in persoana lui Petre Toba.
• 22 noiembrie. Politia intra in post. Celebrul Vasea Soric, devenit intre timp un adevarat personaj de telenovela cu tot tacamul - lacrimi, interventii live la diverse posturi de televiziune -, si-a dat demisia. Chestorul Toba a fost demis. Cu toate eforturile facute, Fatuloiu a avut aceeasi soarta. Noul sef al Politiei, Liviu Popa, si secretarul de stat Ioan Dascalu au fost instalati de ministrul Igas.

Anul 2011, tot sub semnul demiterilor la Interne

Pus pe fapte mari, ministrul Traian Igas decapiteaza si Jandarmeria Romana, singura ramasa intreaga dupa mitingul din 24 septembrie 2010. Pe 16 ianuarie 2011, Olimpiodor Antonescu, seful Jandarmeriei Romane, si prim-adjunctul acestuia, Nicolaie Rugina, au fost demisi de la conducerea institutiei, in urma scandalului privind angajarile ilegale din IGJR, ca urmare a inceperii urmaririi penale impotriva lor. Asta dupa ce, ironia sortii, la sfarsitul lunii decembrie sanctionatii boss-ului de la Interne fusesera decorati de presedintele Basescu. Corpul de Control al Ministrului a efectuat in perioada 15-27 decembrie 2010, din ordinul ministrului Igas, un control tematic la nivelul MAI, IGJR si IGPR, asupra modului de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispozitiilor si regulamentelor in vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidatilor din sursa externa. Potrivit MAI, Corpul de Control al Ministrului a constatat ca in perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor sefi din institutie, "s-au deblocat trei posturi de ofiter in Jandarmeria Romana", prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendata orice angajare. "In aceste conditii, examenele au fost dispuse de IGJR si au avut loc, desi pentru anumite functii nu erau indeplinite cerintele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime in munca, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologica, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toti candidatii lipseau fisele medicale de incadrare)."
Politia de Frontiera, care marti si-a prezentat bilantul pe 2010, este singura institutie din cadrul MAI unde nu s-au operat destituiri. Mai mult decat atat, prezent la bilant, Traian Igas i-a felicitat pe frontieristi pentru treaba bine facuta. Sa intelegem ca urmeaza si ceva demiteri?!'