In data de 27 mai 2009, Vasile Dancu nega faptul ca Administratia Prezidentiala l-ar fi dorit la Cotroceni. " Nu stiu nimic despre mersul meu la Cotroceni!, scria Dancu pe blog. Vroiam sa mai fac ceva saptamana asta si apoi sa ma apuc de scris. Dar vad ca nu se poate, daca nu scriu eu, ma scriu altii pe mine. Deci, NU ESTE ADEVARATA STIREA PRIVIND NUMIREA MEA IN FUNCTIA DE CONSILIER LA COTROCENI! Nu stiu cine lanseaza dumele astea, iar dupa plecarea mea din politica, nici macar nu inteleg de ce. In acest moment nu incurc pe nimeni. Daca vrea cineva postul de la Cotroceni si vrea vreo recomandare, pot s-o scriu chiar eu. Nu am auzit sa vrea PSD sa ma detaseze pe acest front, desi cica de acolo vine sursa ingrijorata de cariera mea politica.".
Stirea care afirma ca Dancu va lucra pentru Traian Basescu nu spunea nimic de functia de pe care urma sa o ocupe la Cotroceni.
In realitate, Vasile Dancu a fost contactat de Sebastian Lazaroiu, sfetnicul cel mai important al lui Basescu. Acesta i-a propus lui Dancu mai mult decat o functie. I-a dat de lucru, lui Dancu si institutului sau - Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Si evident, Dancu a primit bani. Foarte multi bani.
In 17 noiembrie 2009, a aparut si recunoasterea oficiala. Iata ce se afirma in articolul "Vasile Dancu, in slujba PD-L", aparut in presa si reluat pe Internet:
"Fostul senator PSD Vasile Dancu, mai exact Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) detinut de acesta, a batut palma cu CSOP, firma 'de casa' a democrat liberalilor pentru a realiza exit-polluri in ziua scrutinului pentru prezidentiale, potrivit Evenimentul zilei.
Biroul Electoral Central a emis o decizie, pe data de 13 noiembrie, prin care cele doua firme au primit acreditare pentru realizarea exit-pollurilor. Aceasta nu este prima colaborare intre IRES si PD-L. "Mai demult am facut sondaje pentru toate partidele, inclusiv pentru PD-L, dar e problema mea", a declarat Vasile Dancu pentru sursa citata. Intelegerea cu CSOP pentru ziua alegerilor nu era inca perfectata, fiind necesara stabilirea unor detalii.
"Ramane sa ne intelegem la bani si la tipul de cercetari pe care le vom face", a adaugat fostul senator."
Restul e istorie. Dancu a facut mai mult decat sondaje pentru PD-L si Basescu: a intocmit analize sociologice si politice, utilizand toata baza de date pe care o avea de pe vremea cand lucra pentru PSD. Ba mai mult, a iesit public pe televiziuni activand ca un veritabil propagandist al lui Basescu.