"Cred ca trebuie redus numarul parlamentarilor, dar nu cred ca este un avantaj unicameralismul si nici nu cred ca este o urgenta", a spus Vasile Dancu despre referendumul propus de presedinte. Dancu este de parere ca propunerea lui Basescu se putea anula daca oponentii lui aderau la aceasta idee si daca Parlamentul ar fi lucrat cu adevarat la unele proiecte de legi.
Dancu a marturisit ca pentru el este "o chestiune socanta" acuzatia adusa lui Traian Basescu de patru ONG-uri care cred ca presedintele prefraudeaza alegerile prin referendum. "Cunosc majoritatea ONG-urilor care fac parte din aceasta actiune. Ii respect pe multi dintre cei care lucreaza in aceste ONG-uri si le inteleg si stilul. Atunci cand se creeaza un dezechilibru de putere incearca sa readuca armonia. Ei au sesizat ca prin aceasta ideea referendumului Traian Basescu a luat fata celorlalti candidati. Asta cu prefraudarea mi se pare ca avem o imaginatie semnatica extraodinara. Am putea sa vorbim si despre postfraudare".
Dancu a admis ca presedintele Traian Basescu a dat o lovitura de comunicare prin aceasta decizie. "Daca echipa antiprezidentiala adera la aceasta idee ii anulau cu totul demersul. Ceea ce nu este anticonstitutional este acceptat. Dupa parerea mea, se putea contracara comunicational. Ceilalti ar putea sa explice de ce nu este bun unicameralismul. Cred ca trebuie redus numarul parlamentarilor, dar nu cred ca este un avantaj unicameralismul si nici nu cred ca este o urgenta. Traian Basescu va spune ca acest referendum face parte din viziunea lui de reforma care ar fi putut fi diluata de Parlament daca la inceputul anului ar fi lucrat la aceste proiecte asa cum trebuie".
Vasile Dancu a amintit ca si Mircea Geoana a sustinut ideea de unicameral, dar ceilalti din partid s-au opus. Totusi acesta este de parere ca "ar trebui sa ne gandim la o schimbare a Constitutiei. Eu inteleg si ceea ce spune societatea civila".
"ONG-urile nu cred ca fac politica", a concluzionat Vasile Dancu.