Blogul lui Ion Iliescu: Vasile Dancu si "stanga"
Vasile Dancu reapare la rampa printr-un amplu text pe blogul propriu, cu un titlu provocator : "Ultima batalie a stangii - daramarea idolilor".
Nu stiu pe ce temei este considerat Vasile Dancu om de stanga, ba chiar "ideolog si reformator al PSD" (pretentie pe care o afiseaza si el in titlul articolului mentionat). Pentru ca textul cu pricina nu face decat sa repete sloganuri rasuflate, vehiculate de exponentii dreptei celei mai agresive din anii ’90. El lanseaza la adresa lui Iliescu si a sustinatorilor sai invective si invinuiri tipice, proferate de adversarii politici (ca si de unii propagandisti obscuri de la ziarul "Adevarul" sau altii ca ei): pentru ca "s-a tras la Revolutie", (ba chiar si pentru condamnarea lui Ceausescu), pentru ca ar fi fost "calcata in picioare" Piata Universitatii, ca si pentru venirea minerilor in Bucuresti - deformand astfel, la fel ca si alti opozanti, adevarurile istorice, atat ale Revolutiei Romane din Decembrie 1989, cat si evenimentele politice ulterioare. Sunt date uitarii realitatile despre cine a provocat violentele stradale din ianuarie 1990, devastarea cladirii guvernului in ziua de 18 februarie 1990, violentele etnice de la Targu Mures din martie 1990. Cine si cand a "calcat in picioare" Piata Universitatii - tribuna electorala a opozitiei de atunci, care a ocupat, nederanjata, principalul nod de circulatie din Bucuresti, timp de o luna si jumatate? In schimb se incearca a fi date uitarii actele de vandalism ale unor grupari rebele din 13 iunie 1990, care au constituit cauza directa, inclusiv a venirii minerilor in zilele de 14 si 15 iunie (aceiasi mineri care veneau, peste un an, pentru a cere demisia guvernului si a presedintelui Iliescu. Asta, deasemeni, se uita !).
Dar, care este tema actuala pe care o lanseaza de fapt, Vasile Dancu ?
El afirma clar ca "discutiile in jurul lui Geoana sunt doar un pretext" si ca, de fapt, ar fi vorba de manevre obscure ale "nucleului vechi de partid" (Iliescu & Co.), care ar dori "sa-l submineze pe Ponta" si sa "revina la putere" (?!?).
De aceea, afirma el, ca "ultima batalie a stangii"(ceeace intelege Vasile Dancu prin stanga) ar fi "sa scape de umbrele trecutului"- intruchipate, bineinteles de Iliescu si Nastase.
"Sa fie date jos tablourile de pe pereti" - o alta figura de stil folosita de Vasile Dancu - care le reproseaza lui Nastase si Geoana ca, "desi au casigat unele batalii", nu au stiut sa dea jos "tabloul de pe perete" - adica "sa scape de Iliescu"! Deci, pentru Dancu, reformarea PSD inseamna - "afara cu Iliescu". El incheie cu un sfat direct adresat lui Victor Ponta: "sa uite tot ce a invatat in cei 10 ani de pesedism" si sa cladeasca un "partid modern al stangii ... fara tarele celor 20 de ani de democratie impleticita". Numai asa , tanarul presedinte Victor Ponta va putea fi "primul dintr-o noua serie de lideri "ai PSD care sa marcheze acest nou inceput .
Vasile Dancu nu este la prima sa incercare in aceasta asa-zisa "reformare" si "modernizare" a PSD. A mai facut-o si in 2005, cand, impreuna cu Ioan Rus si asa-zisul "grup de la Cluj" a reusit sa convinga o serie de lideri si delegati la Congresul PSD din aprilie, sa-l prefere pe Geoana in locul lui Iliescu, in fruntea partidului. S-a vazut ce efecte a avut asupra partidului aceasta optiune. Tot atunci el afirma ca un partid "serios" nu ar trebui sa aiba un electorat mai mare de 15%.
"Nereformatul" Iliescu, in fruntea partidului pe care l-a fondat la inceputul anului 1990, a castigat toate confruntarile electorale - cu o singura exceptie - cele din 1996 - cand s-a produs prima alternanta democratica la guvernare, care, insa, a oferit electoratului posibilitatea sa compare guvernarile care s-au succedat. Drept urmare, in anul 2000, PDSR-ul a castigat detasat si a asigurat cea mai performanta guvernare, din anii 2001-2004.
"Experimentul" grupului de la Cluj - inlaturarea lui Iliescu si propulsarea lui Geoana in fruntea partidului s-a soldat cu rezultatele cunoscute. PSD nu a mai castigat nicio batalie decisiva, ramanand in opozitie, iar Geoana a contribuit in mod direct la pierderea alegerilor prezidentiale, atat in 2004, cat si in 2009. Dancu si "grupul de la Cluj" s-au retras din prim-planul vietii politice, reusind sa "ingroape" si organizatia PSD de la Cluj (teoria lui Dancu cu "sub 15%"a dat roade! ). Ioan Rus a cunoscut o infrangere umilitoare la alegerile din 2004 pentru Primaria Cluj, din partea lui Emil Boc.
Are vreo autoritate morala, dupa toate acestea, V.Dancu sa dea sfaturi in materie de strategie politica??? Ce valoare au toate teoriile , ca si prognozele lui???
Iar, incitarea la scindarea partidului intre "cei vechi" si "cei tineri", incercarile de a alimenta suspiciuni si neincredere intre vechii lideri - Iliescu si Nastase - si tanarul presedinte Ponta, constituie o manevra veninoasa, nedemna si o veritabila provocare din partea lui V. Dancu.
Forta unui partid consta tocmai in unitatea militantilor sai, in capacitatea de a imbina experienta si pregatirea celor cu vechime in partid, cu elanul si dorinta de afirmare a celor tineri. Conducerea partidului si militantii sai de baza trebuie sa actioneze exact contrar celor recomandate de V. Dancu - sa uneasca randurile partidului, sa intareasca coeziunea sa , sa-i readuca in activitate pe toti membri valorosi ai partidului, marginalizati intre timp si sa intensifice comunicarea si actiunile conjugate ale tuturor - varstnici si tineri - conditie necesara pentru victoria in batalia politica in curs, pentru inlocuirea actualei guvernari paguboase si redresarea tarii, in beneficiul celor multi.