corectnews.com informeaza Vasile Blaga, omul care tace si face (Autor : Sorin Rosca Stanescu)

Caderea in dizgratie a lui Vasile Blaga este la fel de spectaculoasa dar nu la fel de discreta ca ascensiunea sa. Veteranul PD a ajuns puternic pentru ca s-a indeletnicit cu doua operatiuni cheie. Stansul banilor pentru partid si pentru campanie si organizarea partidului in teritoriu. Iar caderea sa in dizgratie se datoreaza caracterului sau versatil. De bun negociator. Si modului discret prin care a stiut sa-si invaluie puterea reala. Traian Basescu a dat cu Vasile Blaga de pamant de teama. A fost o miscare preventiva. Cu efect de bumerang?
Sub regimul Emil Constantinescu, cand Traian Basescu era ministru al Transporturilor, la revolutionarul Nicolae Dide s-a prezentat un domn. Acesta era transportator. Si s-a plans ca a dat o spaga consistenta pentru a obtine de la Ministerul Transporturilor o licenta dar promisiunea nu fusese onorata. Asa am aflat, pentru prima data, despre discretul Vasile Blaga. Nicolae Dide a venit cu omul la mine. L-am intrebat daca este gata sa confirme nu numai verbal, ci si in scris afirmatiile legate de banii dati lui Vasile Blaga. A spus ca da. Si atunci am pus mana pe telefon si l-am sunat pe ministrul Traian Basescu. I-am spus ce s-a intamplat. I-am spus ca il pot trimite pe transportator la el si ca acesta ii poate da o declaratie scrisa. I-am precizat ca voi scrie despre acest caz pe larg in ziarul Ziua. Traian Basescu a facut uz de relatia de prietenie dintre noi doi, mi-a promis ca va face o ancheta atat la nivelul Ministerului, cat si al partidului si ca ziarul Ziua va avea exclusivitatea informatiilor. Cu conditia sa astept cateva zile. Mi s-a parut un targ cinstit. Numai ca a trecut timpul si Traian Basescu nu si-a onorat promisiunea. Iar eu fusesem de buna-credinta si nu-i cerusem transportatorului declaratia scrisa. Nu mai aveam proba. Si atunci i-am telefonat ministrului Transporturilor si demnitarului de prim rang PD, cerandu-i socoteala. Mi-a raspuns printr-o hamaiala. In sensul ca Blaga a recunoscut ca dusese banii acasa. Si a acceptat sa ii ia de acasa si sa ii verse la partid. Cu transportatorul se rezolvase. Am primit atunci o lectie dura. In sensul ca nu e bine sa faci intelegeri cu politicienii, atunci cand in joc este informatia de interes public.
Ce vreau sa spun? Pur si simplu ca Vasile Blaga, de cand se stie, a manevrat intr-un mod ocult banii negri ai Partidului Democrat. Si apoi banii negri ai PD-L. Iar cine are bani, din vami sau din alte parti, are si puterea. Puterea de a numi in teritoriu oameni fideli partidului dar care sa aduca alti bani. Puterea de a-i manevra. Si puterea de a organiza campanii electorale in care PD-L sa-si arate maiestria. La cumparat si la furat voturi. Aceasta putere l-a transformat pe Vasile Blaga in eminenta cenusie a partidului.
Caderea sa in dizgratie coincide cu momentul in care versatilul politician Vasile Blaga a incercat sa se transforme din eminenta cenusie in liderul de jure al partidului. Si avea toate sansele. Traian Basescu i-a taiat craca de sub picioare, inainte de ultimul congres PD-L, pentru ca s-a temut ca nu-l poate tine in frau pe naravasul Vasile Blaga. De ce? Pentru ca Vasile Blaga era capabil, peste capul presedintelui-jucator, sa incheie aliante cu unii si cu altii. Sa conceapa combinatii din care PD-L sa ramana pe val. Dar cu eventuala sacrificare a lui Traian Basescu.
Dupa ce a fost zvarlit afara pana si din biroul modest pe care il ocupa la Modrogan, impotriva lui Vasile Blaga au fost asmutiti dulaii prezidentiali. Procurorii, care au inceput sa-l ancheteze din ce in ce mai putin discret si latraii din presa cotrocenista. Exista intentia de a-l vedea legat pe buldogul Vasile Blaga. Dar el ce face? Pur si simplu asteapta? Sau se pregateste de o cotralovitura? Daca rupe partidul, miscarea va fi fatala pentru PD-L. Si pentru Basescu.