Vasile Blaga, secretarul general al Partidului Democrat, a avut vineri ingrata misiune de a potoli spiritele incinse de atata combatut politic din organizatia judeteana a democratilor. Dupa o sedinta cu usile inchise care a durat trei ore, concluzia a fost una, cum altfel?, ambigua. "A fost o sedinta civilizata, in care fiecare si-a spus punctul de vedere. Cred ca sunt solutii", a declarat Blaga la iesirea de la intrunirea democratilor, fara a impartasi in ce constau totusi aceste solutii. Cat priveste solutia radicala asteptata, adica mazilirea unuia sau altuia din conducerea constanteana, aceasta mai are de asteptat. "N-au cazut azi capetele la Constanta", a spus Blaga. In acest timp, retras fiecare in coltul sau, Laurentiu Mironescu si Stelian Dutu isi priveau tacuti si abatuti seful.
Pana la urma, se pare ca marea problema a PD-ului este... presa. A spus-o chiar Blaga, la insistentele celor care voiau sa afle cum i-a mustruluit pe cei din partid. "N-o sa va spun ce am vorbit in cadrul partidului. De aia s-a si ajuns in situatia asta, pentru ca cei de aici s-au folosit de presa pentru a-si rezolva problemele", a rabufnit Blaga. De altfel, acesta a recunoscut ca tocmai materialele de presa si imaginea pe care o faceau partidului l-au determinat sa vina la Constanta. Scopul intalnirii a fost acela de a gasi o solutie de aplanare a orgoliilor, de gasire a unui numitor comun pentru o colaborare eficienta si nu acela de a "decapita". Se va ajunge insa si la acest lucru, pentru ca se pare ca Vasile Blaga le-a acordat constantenilor democrati un ragaz de doua saptamani, in care acestia sa fie capabili sa vorbeasca pe aceeasi limba. In caz contrar, conducerea centrala va lua o masura radicala. Aceasta masura trebuia aplicata chiar mai din timp, daca e sa ne luam dupa opiniile personale impartasite pe sala, unde mai poposea la o tigara cate un democrat satul de urecheala. Ion Ionita, primarul din Agigea, era de parere ca vizita lui Blaga nu avea nici un rost; mai mult, daca tot s-a deplasat pana aici, liderul democrat trebuia sa adopte o masura radicala: "daca eram in locul lui, luam o bata de baseball si-i invatam pe toti minte". Parerea lui Ionita nu a fost impartasita si de restul membrilor din forul de conducere a organizatiei judetene a PD.

Democratii, cu zambete strambe pe fata

Tacuti si cu un zambet cam stramb pe fata, democratii nu au vrut sa comenteze nimic, spunand doar ca a fost o intalnire utila, civilizata, in care fiecare si-a spus oful. Blaga a insistat ca fiecare sa vorbeasca pe rand si a fost cat se poate de serios, din moment ce la prima iesire a unui democrat neinspirat, care, din obisnuinta, probabil, a inceput sa vorbeasca peste un coleg de-al sau, ministrul a ridicat vocea brusc si l-a pus hotarat la punct. Oricum ar fi, se poate ca democratii sa fi devenit mult mai reticenti cu presa, daca e sa ne luam dupa insinuarile lui Blaga. Pe de alta parte, ministrul de Interne a tinut sa le reaminteasca democratilor ca, in privinta guvernarii, lor le revine cea mai mare responsabilitate. Cu toate acestea, tine sa le transmita faptul ca cele mai importante doua ministere care au facut posibila integrarea, cele doua portofolii care au dus greul, au fost democrate: Justitia, aflata in subordinea Monicai Macovei si Internele, sub conducerea sa. Cel putin in privinta acestora doua, Blaga a spus ca isi asuma intreaga responsabilitate.