Contractele pentru furnizarea energiei au fost transmise CSAT, care poate dispune trimiterea lor la Parchet, institutie abilitata sa verifice daca intelegerile au respectat legea si daca este necesara publicarea contractelor, a declarat
ministrul Economiei,
Varujan Vosganian.
"Repet, daca am sa constat ca un contract s-a facut fara mandat, ca s-a facut cu incalcarea legislatiei in vigoare, pot interveni si o fac cu toata severitatea. Singurul lucru pe care nu il pot face este sa ma substitui Parchetului, sa fac investigatie criminalistica. Adica, nu pot sa ma decid asupra vinovatiei unei persoane care nu este in directa administrare a MEC. Daca mi se atribuie prin lege si acest rol, o fac si pe asta", a spus Vosganian.
El a mentionat ca toate acordurile de furnizare de energie electrica au fost trimise Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), insa doar Parchetul poate decide asupra publicarii acestora.
Publicarea contractelor ar putea genera "procese interminabile", intrucat nu exista clauze de reziliere sau de declasificare, a continuat Vosganian.
"Toate contractele sunt trimise la CSAT, care poate sa dispuna trimiterea lor la Parchet. Eu pot sa fac asta daca primesc de la Parchet o solicitare, pentru ca, altminteri, orice tentativa a mea de a aborda selectiv contractele va duce la procese interminabile, pentru ca intr-un contract pretul nu este relevant decat intr-un context: ce cantitate este, ce tip de consumator este. (...) Nefiind clauze de reziliere sau de declasificare, mie mi se pare ca incercam sa rezolvam o problema creand altele in aceasta privinta. Orice mi se va cere din partea structurilor abilitate voi pune la dispozitie", a afirmat ministrul Economiei.
Intrebat daca va mai dispune noi verificari privind incheierea contractelor, ministrul a raspuns: "ce sa controlam la aceste contracte? In legatura cu contractele, ca sa vezi ce se castiga si ce se pierde, trebuie vazut si la ce pret cumpara consumatorul. Daca este vorba de consumatori mari, ei oricum nu pot sa cumpere de la Electrica, pentru ca dau faliment. De aceea o analiza este mult mai complexa si ea necesita o arie de investigare care depaseste MEC. Repet, nu este bine sa introducem MEC si sistemul energetic in astfel de dipute sau in astfel de investigatii care depasesc rolul MEC".
Vosganian a afirmat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca a discutat cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe tema prezentarii contractelor de furnizare a energiei electrice, concluzia fiind ca acestea pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat. El a precizat atunci ca, dupa ce va avea un centralizator al tuturor contractelor comerciale, va trimite presedintelui si premierului toate contractele de furnizare a energiei.