Lector univ.dr. Adrian Tutuianu, senator PSD, a sustinut o declaratie politica in Senat intitulata "Din ciclul: Sa nu mai vindem falsuri romanilor!", pe care o puteti citi in continuare.
'De cand asteptam momentul asta. PRESEDINTELE SI-A REVENIT IN SIMTIRI. E obiectiv in analize, lucid in declaratii, fair-play fata de sine, fata de camarila si, mai ales, fata de popor. Dupa ce ne-a anuntat cu zambetul pe buze ca a dus tara de rapa si trebuie sa-i puna pe salariati, pensionari si someri sa plateasca pentru asta, seful statului s-a gandit ca n-ar strica putina "mea-culpa". Barbateasca, asa cum ii sta bine unui luptator cu valurile. Nu de alta, dar nu cumva romanii - aliatii de odinioara ai domnului presedinte - sa-si faca vreo parere gresita cu privire la vinovatii dezastrului actual. Asa se face ca Traian Basescu si-a luat inima-n dinti si, aproape militareste, a decretat: "Nu trebuie sa mai vindem falsuri romanilor ori de cate ori ne aflam in campanie electorala sau premergator campaniei electorale".
Intrigat de sinceritatea prezidentiala si in numele unui apel sincer la memorie am cautat si eu in arhiva internautica niscaiva astfel de falsuri vandute romanilor, altfel declaratii onorabile la vremea rostirii lor. In rolurile principale, Traian Basescu si pechinezul sau docil.
Ascultati si va distrati. Haz de necaz, desigur:
• Traian Basescu, octombrie 2008:
- "Ideea ca nu sunt bani pentru profesori nu este o realitate. Bugetul poate fi asezat pe prioritati, ori din acest punct de vedere este doar o chestiune de vointa politica"
- "Nu pot crede ca o lege in Romania ar putea sa nu fie aplicata. Aici discutam despre o lege in ceea ce-i priveste pe profesori si a nu o aplica ar insemna ca nu mai suntem intr-un stat de drept".
• Emil Boc, octombrie 2008:
- "Sunt bani si pentru profesori si pentru celelalte categorii sociale".
• Emil Boc, ianuarie 2009:
- "Salariile si pensiile se vor mari cu rata inflatiei, adica cu 5%".
• Traian Basescu, ianuarie 2009:
- "Ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute la FMI. Stiu ca aceasta idee este controversata, dar vom merge pe zonele practice".
• Emil Boc, mai 2009:
- "Va avea loc o crestere accelerata a salariilor acelor categorii sociale care sunt la baza piramidei: profesori, medici, functionari publici".
• Emil Boc, iunie 2009:
- "Nici o persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza. Este un principiu pe care-l avem asumat inca din 2008".
• Emil Boc, august 2009:
- "Am decis sa ne respectam angajamentele fata de pensionari in ceea ce priveste pensia minima si majorarea cu 2% a pensiei de la 1 octombrie, astfel incat aceste angajamente pentru persoanele care sunt cele mai afectate de criza sa fie respectate".
• Traian Basescu, noiembrie 2009:
- "Se pare ca iesim din recesiune" - va amintiti momentul asta. Era pe vremea cand presedintele iubea TVR si se milogea de moderatoarea emisiunii sa-i mai dea 10 secunde pentru anuntul izbavirii.
• Traian Basescu, decembrie 2009:
- "In 2010 vom scapa de criza. Va fi un an in care optimismul va fi cel care ne va anima sa depasim momentul pe care l-am trait in 2009."
Rezumand, ce-am inteles pan-aici?
"Se va reduce fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25%, reducerea pensiilor cu 15%, reducerea masiva a subventiilor, ajutorul de somaj se reduce cu 15%" (Traian Basescu, 6 mai 2010).
Ei? Ce ziceti de baietii astia? In virtutea demagogiei ieftine cu care au castigat niste alegeri, Traian Basescu si Emil Boc s-au distrat pe spinarea unei tari. Mintind, jucandu-se cu declaratiile, promitand verzi si uscate. Vanzand falsuri, bunaoara.
Iar acuma vin si ne spun ca Ponta si Antonescu, mogulii si minerii sunt vinovati pentru prapastia in care ne-au varat ei. Ma minunez cum nu ne-a spus presedintele si ca Tariceanu e vinovat pentru disparitia flotei. Sau, mai abitir, Iliescu pentru casa din Mihaileanu. Nu e insa timpul trecut.'