Comercializarea materialului lemnos in piete, targuri, oboare, burse de marfuri este permisa numai daca acestea sunt autorizate de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale ale acesteia. Guvernul Romaniei a adoptat o hotarire pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund.
Conditiile si regulamentul de autorizare a spatiilor respective se aproba prin ordin comun al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de administratie. Detinatorii depozitelor, ai altor spatii destinate depozitarii temporare sau ai instalatiilor de prelucrare a lemnului nu au voie sa primeasca, sa depoziteze, sa prelucreze sau sa comercializeze materiale lemnoase daca acestea nu sunt insotite de avize de insotire sau documente echivalente avizului de insotire. Detinatorii depozitelor de materiale lemnoase, ai altor spatii destinate depozitarii temporare, precum si detinatorii instalatiilor de transformat lemn rotund au obligatia sa permita controlul activitatilor si sa prezinte organelor de control documentele solicitate, sa tina situatia gestionara in conformitate cu normele sistemului informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL), sa detina un singur registru de intrari-iesiri material lemnos pe fiecare depozit/
instalatie de transformat lemn rotund/spatiu destinat depozitarii temporare si sa-l completeze la zi, sa imprejmuiasca incintele punctelor de lucru, ale depozitelor de materiale lemnoase si ale celorlalte perimetre pe care le detin si pe care le folosesc in procesul tehnologic.
Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura asigura realizarea si functionarea SUMAL. Utilizarea sistemului SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice, operatorii economici care exploateaza, prelucreaza, depoziteaza sau comercializeaza materiale lemnoase. Softul SUMAL se pune la dispozitie in mod gratuit utilizatorilor de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura. Masa lemnoasa si materialele lemnoase care nu sunt inregistrate si pentru care nu se introduc documente in sistemul SUMAL sunt considerate fara provenienta legala. Documentele de provenienta a materialelor lemnoase sunt actul de punere in valoare, avizul de insotire, declaratia vamala de import, documentele intracomunitare, registrul de intrari-iesiri material lemnos.
Constituie contraventii neutilizarea sistemului SUMAL, nerespectarea obligatiilor referitoare la raportarea de catre utilizatori a datelor in SUMAL si nerespectarea obligatiilor referitoare la modul de operare de catre utilizatori a datelor SUMAL. Aceste fapte se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 de lei la 10.000 de lei, retragerea acordului pentru eliberarea documentelor cu regim special si confiscarea materialului lemnos, respectiv cu amenda de la 3.000 la 10.000 de lei si suspendarea acordului pentru eliberarea si utilizarea documentelor cu regim special pe o perioada de la 1 la 6 luni.
In cazul in care, printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, se dispune returnarea contravalorii materialului lemnos confiscat si valorificat catre persoana in favoarea careia a fost data hotarirea judecatoreasca, aceasta se face la pretul de valorificare, daca hotarirea judecatoreasca nu dispune astfel. Actul normativ intra in vigoare la 1 octombrie.