Adriean Videanu si Marian Vanghelie, principalii candidati la Primaria Capitalei, au avut ieri prima confruntare. Videanu, acuzat de Vanghelie ca a obtinut pe cai oneroase licentele de exploatare a marmurei, s-a oferit sa-i cedeze contracandidatului sau o parte dintre contractele aduse in discutie.

Conferinta de presa convocata de Videanu in acest scop a degenerat rapid intr-o adevarata cearta intre cei doi. “Sunt dispus sa cedez acele licente lui Vanghelie sau oricui le poate gestiona, pentru a lamuri public acuzatiile la adresa mea“, a mentionat de la bun inceput candidatul PD la Primaria Capitalei.
Vanghelie, care a raspuns invitatiei de a participa la conferinta, i-a replicat ca a obtinut “imoral“ licentele de exploatare a marmurei in ultima sedinta a Guvernului PSD din 28 decembrie 2004. “Renunt la cele doua licente pentru a le ceda lui Dan Marian Vanghelie si Ancai Petrescu (candidatul PRM la Primaria Capitalei - n.r.), doar daca ei indeplinesc conditiile legale de a le prelua“, a completat Videanu. Vanghelie a spus ca nu este interesat de oferta si ca el a venit la conferinta de presa pentru a atrage atentia asupra “imoralitatii“ modului in care au fost obtinute acele licente.

Videanu priveste de sus

Videanu s-a simtit apoi dator sa explice ca Marmosim SA, firma pe care o conduce, nu a avut legaturi cu Executivul, ci numai cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), subordonata Ministerului Economiei si Comertului, reprosadu-i lui Vanghelie ca nu cunoaste legile.
“Nu am spus ca este ceva ilegal, nici macar nu v-am jignit domnule Videanu. Am zis doar ca este imoral. Ati luat cinci hotarari de Guvern in timpul fostei puteri pe care ati acuzat-o ca este corupta“, a adaugat candidatul PSD. Videanu a inceput apoi sa-l intrerupa pe Vanghelie, la fiecare propozitie, pentru a-i corecta greselile de exprimare. “Nu pot continua dialogul cu dumneavoastra pentru ca pricepeti greu. Se spune 'celelalte', nu 'celelante', domnule Vanghelie!
Vanghelie, la randul sau, isi acuza in continuare contracandidatul ca a avut “intelegeri si prietenii“ cu unii lideri PSD, care l-au ajutat sa obtina licentele pentru Marmosim, fara sa realizeze, probabil, ca fostul ministru in subordinea caruia intra ANMR era chiar Dan Ioan Popescu, seful sau de la organizatia Bucuresti.
Atentionat ca-si ataca mentorul politic, Vanghelie a incercat sa schimbe macazul si a aruncat toata vina pe Adrian Nastase.