AGERPRES : Valeriu Zgonea a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor

Liderului grupului deputatilor PSD, Valeriu Zgonea, a fost ales marti, cu 161 de voturi pentru, presedinte al Camerei Deputatilor, in cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei inferioare a Parlamentului.
La vot nu au participat deputatii PDL si cei ai UDMR. Au fost prezenti 177 de deputati.
Dupa ce a fost ales, Zgonea a spus de la tribuna Camerei ca este un moment foarte important in viata sa pentru care a muncit foarte mult.
El le-a multumit colegilor care l-au votat dar si "milioanelor de pensionari care astazi au simtit ca ceva se schimba in Romania".
"Vreau sa le multumesc acelor oameni care s-au simtit umiliti in trei ani si jumatate si au simtit ca in Parlamentul Romaniei cel care conduce si are functie de presedinte nu-i reprezinta si i-a umilit, celor care s-au simtit prin asumari de raspundere si prin voturi numarate aiurea ca nu sunt reprezentati in Parlament. Si poate vreau sa-i multumesc unui om care acum cativa ani de zile mi-a dat unul dintre cele mai elocvente exemple de drumul gresit pe care Roberta Anastase a adus aceasta institutie - domnului Sobaru - care a facut poate cea mai importanta declaratie politica pe care vreodata Parlamentul Romaniei a putut sa o faca", a mai spus Zgonea.
Valeriu Stefan Zgonea s-a nascut la 3 septembrie 1967 in municipiul Craiova, judetul Dolj.
Din 1993 este licentiat al Facultatii de cai ferate, drumuri si poduri din cadrul Institutului National de Constructii Bucuresti. In anul 2000 a urmat doua cursuri postuniversitare, legate de Aparate de cale CF si de Comunicarea politica prin internet.
In 2003 a obtinut masteratul in Politici Publice Europene la Institutul National de Administratie. In 2006 obtine un nou master la Colegiul National de Aparare, iar din 2007 detine un al treilea masterat, la Colegiul Superior de Securitate Nationala.
Din 1990 pana in 2000 a lucrat ca inginer la diferite firme, precum SC Monte Cristo SRL si Compania Nationala CFR SA.
La 26 noiembrie 2000, Valeriu Zgonea a fost ales deputat PDSR (PSD, din 2001) de Dolj. A facut parte din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si din Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Reales deputat la 28 noiembrie 2004 pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR. Pana in februarie 2006 a fost viceliderul Grupului parlamentar al PSD. A fost membru al Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Din 2005 si pana in iunie 2006 a fost observator la Parlamentul European.
La data de 30 noiembrie 2008 a fost ales pentru a treia oara deputat, in circumscriptia electorala nr. 17 Dolj, colegiul uninominal 9, pe listele Aliantei Politice PSD+PC. Este membru al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (din noiembrie 2009) si al Comisiei pentru afaceri europene ale Parlamentului Romaniei.
Intre anii 1999 si 2000 a fost presedintele Organizatiei de tineret Dolj a PDSR si membru al Comitetului Executiv Central al Consiliului National PDSR. Din 2008 este secretar general adjunct al PSD. Intre anii 2000 - 2008 a fost membru al Consiliului National al PSD, in aceeasi perioada ocupand si functia de vicepresedinte al Biroului executiv judetean al PSD Dolj.
Anul acesta, pe 21 mai, Valeriu Zgonea a preluat functia de lider al grupului PSD din Camera deputatilor, dupa ce Mircea Dusa a fost validat ministru pentru relatia cu Parlamentul in Cabinetul condus de Victor Ponta.
Valeriu Zgonea este casatorit si are un copil.