Decizia premierului Calin Popescu Tariceanu de a renunta la anuntata demisie i-a pus, dupa cum se stie, pe democrati in incurcatura. Pe de alta parte, liberalii, cu exceptiile de rigoare, au anuntat ca sunt alaturi de premierul care le este, de altfel, si lider. In contextul evenimentelor, au fost scoase la iveala mai multe sondaje. Unul dintre acestea este o „evaluare” a activitatii Executivului, dar fata de care Calin Popescu Tariceanu a reactionat prompt, declarand ca in nici un caz o eventuala remaniere guvernamentala nu va tine cont de nici un sondaj. La randul sau, senatorul Puiu Hasotti, vicepresedinte al PNL, ne-a declarat, in cadrul unui interviu, ca „sondajele sunt importante. Partidele politice trebuie sa tina cont de ele, dar decizia nu poate fi luata numai in functie de sondaje pentru ca ele exprima realitati de moment, iar noi trebuie sa avem in vedere actiunile politice pe termen mediu si lung”.
Reporter: Domnule senator, in conditiile in care premierului Calin Popescu Tariceanu a renuntat la demisie, cum comentati reactiile democratilor?
Puiu Hasotti: Eu cunosc un singur lucru: in Consiliul National de Coordonare al Aliantei deciziile au fost luate in consens. Pot intelege anumite nemultumiri ale democratilor, dar decizia apartine premierului. Iar daca ar fi sa ne luam dupa un sondaj de opinie in care majoritatea romanilor este impotriva alegerilor anticipate, concluzia este ca premierul a actionat corect. Si sa fiu obiectiv - chiar daca nu intotdeauna reusesc dar ma straduiesc - trebuie sa spun acum ca premierul nu a gresit cand a anuntat ca renunta la demisie, ci atunci cand ne-a inforamt ca isi da demisia.
Rep.: Si totusi, democratii au iesit la rampa cu declaratii prin care s-au declarat surprinsi. La un mod nu tocmai placut, s-ar putea aprecia.
P.H.: Noi apreciem ca PNL nu trebuie sa se lase influentat de actiuni care se desfasoara in afara lui. Nu suntem dispusi sa reactionam la butoane din afara partidului. Si apoi, au fost discutii colegiale si principiale si, intr-adevar, politica mai ofera si surprize. Dar noi luam hotararile care le consideram noi. Insa trebuie subliniat faptul ca Alianta este solida. Cata vreme au existat discutii colegiale si principiale in cadrul Consiliului National de Coordonare al Aliantei, alte comentarii… nu prea isi au rostul.
Rep.: Cum ramane cu alegerile anticipate?
P.H.: Alegerile anticipate, din punct de vedere constitutional, sunt oricand posibile. Noi trebuie insa trebuie sa cantarim: interesul partidelor politice si interesul national.
Rep.: Revenind la decizia premierului, care a starnit reactii adverse, ce face PNL in aceste conditii?
P.H.: Azi (n.r. ieri, 21 iulie a.c.) PNL a hotarat, in unanimitate, sa il sprijine pe Tariceanu si in functia de premier si in cea de presedinte al partidului. De asemenea, contrar anumitor voci, PNL gaseste ca un Congres Extraordinar de alegere a presedintelui partidului, la patru luni dupa ce a avut loc un asemenea Congres, este neproductiv.
Rep.: Si totusi, au existat voci in PNL care au dezaprobat vehement gestul premierului.
P.H.: Asta inseamna ca PNL este un partid democrat.
Rep.: Elocvent in contextul dat, daca se poate spune asa, a fost comentariul lui Valeriu Stoica…
P.H.: Valeriu Stoica sa nu uite ca este un simplu membru in PNL si ca a facut cel mai jenant gest politic atunci cand a incheiat alianta cu PSD in 2001. Ma intreb atunci: se poate face o legatura intre reactia lui Valeriu Stoica si gestul lui din 2001?
Rep.: Domnule senator, declaratiilor lui Valeriu Stoica li s-au alaturat si cele ale tanarului Cristian Boureanu.
P.H.: Cristian Boureanu este eternul critic si poate ar trebui sa-si faca prima data autocritica. Ar vedea ca activitatea sa in Parlament, pentru primele sase luni, este egala cu zero. Poate ca, inainte sa ii ceara demisia premierului, ar trebui sa-si dea demisia din Parlament.
Rep.: Aceste „iesiri in decor” ale liberalilor mentionati credeti ca vor fi sanctionate?
P.H.: Shakespeare a spus: „Mult zgomot pentru nimic”. Ar insemna sa ii tratam cu preocupare. Cert este ca ei confunda democratia cu anarhia.