Valeriu Stoica, fostul presedinte liberal, considera ca PNL trebuie sa-si ia soarta in maini si sa actioneze pentru a crea in jurul sau un puternic pol de centru-dreapta.
Documentul prezentat ieri de Valeriu Stoica, intitulat “Restructurarea polului de centru-dreapta. Scenarii si provocari pentru PNL“, a fost dezbatut in cadrul unei mese rotunde, la care au participat mai multi lideri ai formatiunii liberale, reprezentanti ai partidelor populare neparlamentare, precum si analisti politici. Stoica propune in acest document formarea unui pol popular, intr-o structura federativa, in jurul Aliantei D.A., precum si declansarea alegerilor anticipate.
Stoica a atacat dur actuala conducere a PNL, despre care a spus ca a plasat partidul “intr-o stare de confuzie si ambiguitate“, iar la Congresul din februarie a comis “greseli strategice“. Stoica a atras atentia ca polul popular se va realiza, cu sau fara PNL.
In opinia lui Valeriu Stoica, reconstructia polului de centru-dreapta este posibila doar intr-o forma institutionala de tip federativ. Fostul presedinte liberal considera insa ca PD are “obligatia morala“ de a nu profita de actuala confuzie de gandire si de vointa politica din PNL.
“Asa cum PNL a intins o mana PD in 2002 si 2003, salvandu-l practic de la pieire, prin formarea Aliantei D.A., tot astfel astazi PD are datoria sa sprijine partenerul de coalitie pentru a lua o decizie favorabila reconstructiei polului de centru-dreapta, in directia populara“, a mai spus Stoica.

Liberalii sunt sceptici

Liderii PNL n-au primit cu prea mult entuziasm pozitia lui Valeriu Stoica. Mona Musca sustine ca PNL si PD trebuie sa fuzioneze “pentru ca Romania are nevoie de un partid puternic, mai ales acum, cand Opozitia este imprastiata“. Varujan Vosganian considera ca, “daca PD merge spre PPE, PNL va inregista un recul major. Discutia despre anticipate este periculoasa daca nu aveam un proiect politic comun“.
Deputatul liberal Crin Antonescu a pledat pentru aceeasi idee, spunand ca ideile lui Stoica sunt viabile, dar ca el este sceptic cu privire la aplicarea acestora. “Situatia va fi una trista.“
Solutiile lui Stoica au fost insa criticate de ministrul liberal Bogdan Olteanu si de Cristian David. “Nu suntem interesati de PPE pentru ca nu ne regasim doctrinar in acel partid. Multi au venit in PNL pentru liberalism, nu pentru o personalitate sau alta, care in timp si-a schimbat ideile“, a mentionat Olteanu.