Fostul lider liberal Valeriu Stoica a prezentat ieri un proiect pentru stabilirea strategiei de alcatuire a unei platforme politice liberal-populara. Principalul scop al acesteia este realizarea unei fuziuni intre PNL si PD, din necesitatea crearii unei entitati politice stabile de centru-dreapta.
Proiectul sustinut de Valeriu Stoica isi aroga o responsabilitate majora. “Avem ocazia sa punem temelia unei constructii care poate deveni marea forta politica in masura sa redefineasca identitatea nationala si sa relanseze Romania in noul context global si european al secolului XXI“, a declarat liberalul.
Valeriu Stoica a precizat care sunt, in viziunea sa, etapele si principiile realizarii unei astfel de fuziuni. Prima etapa o reprezinta formarea si exprimarea vointei politice. “Eficienta guvernarii depinde de unirea PNL si PD intr-un puternic partid de centru-dreapta. Cu atat mai mult daca vor avea loc alegeri anticipate aceasta fuziune este necesara. In cel mai scurt timp posibil, congresele celor doua partide trebuie sa se reuneasca si sa adopte decizia de unificare“, a precizat Stoica. Urmatoarea etapa o reprezinta cea organizatorica, de stabilire a conducerii la nivel central si local.

Principii de realizare a fuziunii

Valeriu Stoica a mentionat ca unul dintre cele mai importante principii care trebuie sa stea la baza fuziunii PNL-PD este cel al respectului reciproc pentru traditiile si valorile celor doua partide. “Orice manifestare de aroganta poate sa compromita procesul fuziunii. Din punct de vedere politic, aceasta fuziune este o unificare a fortelor politice de centru-dreapta. Din punct de vedere juridic, fuziunea nu se confunda cu absorbtia“, a tinut sa precizeze Stoica. El a adaugat ca trebuie sa se inteleaga foarte bine unde se afla, din punct de vedere politic, cele doua partide si care este identitatea lor. Liberalul a explicat ca reunirea structurilor de conducere ale celor doua partide la nivel national si local se poate face proportional, in raport cu reprezentarea parlamentara actuala a PNL si PD. Un alt principiu interesant il reprezinta cel al separarii functiilor de conducere in cadrul partidului de functiile guvernamentale. “Trebuie sa se evite cumulul de functii la nivelul partidului si la nivel guvernamental“, a tinut sa precizeze Stoica.

Trei variante

In privinta prezentarii proiectului in cadrul congresului PNL din februarie, Valeriu Stoica a precizat ca sunt trei solutii posibile. Prima ar fi desemnarea unei echipe de sustinere a platformei si a unui candidat la functia de presedinte al PNL. A doua varianta propusa de Stoica ar fi sa se implice personal, sa faca parte din aceasta echipa, fara a candida la conducerea PNL. In fine, cea de-a treia optiune o reprezinta chiar propunerea candidaturii lui Stoica la sefia PNL. Liberalul a precizat ca nu a luat inca o decizie in acest sens, ea depinzand de “evolutia evenimentelor“, dar ca hotararea ar putea fi anuntata chiar in ultimul moment.