Valeriu Stoica, fostul lider al PNL, considera ca o "oligarhie" lupta din rasputeri pentru discreditarea doctrinei liberale si a unificarii dreptei de pe scena politica romaneasca. El identifica mai multe filiere, printre care PD, Cotroceniul si Dinu Patriciu.
Discreditarea PNL este pusa de fostul lider liberal Valeriu Stoica pe seama unei oligarhii ostile doctrinei liberale, dar si unificarii fortelor de dreapta. El a lasat sa se inteleaga ieri in cadrul unei conferinte de presa ca membri ai acestei oligarhii s-ar afla chiar si in interiorul dreptei si a afirmat ca vina pentru mentinerea divizarii si a luptelor "fratricide" in interiorul fortelor politice de dreapta nu apartine numai liberalilor.
Mai mult, el chiar a nominalizat in acest sens, PD-ul si pe presedintele Traian Basescu. "De multe ori, prin atitudinile si gesturile politice ale Partidului Democrat, s-a creat impresia ca exista o agenda ascunsa pentru diminuarea credibilitatii electorale a PNL, astfel incat unificarea fortelor de dreapta sa se faca in beneficiul PD. De asemenea, atitudinea, de multe ori impetuoasa, a presedintelui Traian Basescu a fost interpretata drept semn al unei strategii in vederea distrugerii PNL si crearii unui partid prezidential - o tema abil pusa in circulatie de adversarii reformei politice", a declarat Stoica.
In opinia lui Stoica, aceste atitudini si gesturi explica, in parte, ostilitatea care a aparut in PNL fata de ideea unificarii cu PD, precum si "nationalismul de partid" al unor oportunisti, care speculeaza pe tema identitatii liberale si pe cea a traditiei istorice.
"Daca presedintele Traian Basescu si PD doresc ca divizarea si luptele fratricide din cadrul fortelor de dreapta sa inceteze, datoria lor este sa evite atitudinile si gesturile de natura sa trezeasca neincrederea liberalilor si sa dea apa la moara celor care vor o dreapta slaba, prin pastrarea divizarii ei, pentru a fi mai usor de controlat de catre oligarhi", a spus fostul presedinte al PNL. El a sustinut ca numai astfel va putea fi impiedicata actiunea oligarhiei de a crea perceptia nedreapta ca oamenii politici din PNL, care doresc unificarea fortelor de dreapta, sunt "papusi" ale "papusarului" de la Cotroceni.
El a explicat ca spaima de unificare este folosita "ca pres, pentru a ascunde sub el gunoiul din casa liberala".

Cazuri simptomatice

Valeria Stoica a mai afirmat ca, "in plina criza, PNL trebuie sa schimbe discursul formal impotriva coruptiei cu unul real, de substanta, probat prin fapte si acte politice concrete". In opinia sa, orice incercare de blocare sau de tergiversare a procedurilor judiciare de combatere a coruptiei va decredibiliza si mai mult PNL.
Stoica considera ca mediatizatul "caz Dinu Patriciu" este simptomatic pentru PNL, dar nu numai, la fel cum cazurile Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu sunt relevante nu doar pentru PSD, ci si pentru intreg sistemul politic.
Potrivit lui Stoica, Patriciu a facut o eroare capitala in momentul in care nu a optat in mod ferm intre afaceri si politica. Stoica a atras atentia ca identificarea PNL cu un grup de interese, fie el si legitim, va reduce credibilitatea politica a liberalilor si va induce perceptia ca partidul este un instrument politic de negociere al respectivului grup de interese.
"O asemenea legatura devine cu atat mai periculoasa, cu cat grupul de interese care se afla in spatele unui partid politic este asociat, in perceptia publicului, cu anumite practici ilegale. A sosit momentul ca PNL sa invete din lectia Dinu Patriciu", a subliniat Stoica.

Patriciu nu dauneaza imaginii partidului

Liderii PNL Puiu Hasotti si Teodor Melescanu au declarat ieri ca omul de afaceri liberal Dinu Patriciu nu afecteaza imaginea partidului, in replica la afirmatiile fostului presedinte liberal, Valeriu Stoica. Senatorul Puiu Hasotti a precizat ca Stoica "are dreptate cand spune ca trebuie facuta curatenie in PNL, in sensul in care l-a spus". El a adaugat ca "statutul poate fi modificat doar printr-un congres extraordinar", dar acesta nu poate avea loc pentru ca "nu are nici un sens". La randul sau, senatorul PNL Teodor Melescanu a precizat ca nu crede ca la ora actuala se va lua decizia modificarii statutului PNL, adaugand ca Dinu Patriciu nici nu mai detine vreo functie in partid.