DeCeNews : Strategia PDL in mandatul lui Blaga (Autor : Val Valcu)

PDL si-a dezvaluit strategia pe termen mediu. Partidul se bazeaza pe o decizie a Curtii Constitutionale, care a stabilit ca uitarea e scrisa in legile omenesti. Cum s-ar spune, strategia "fara Memo Plus". Astfel, in cinci luni de zile, oamenii ar trebui sa uite ce au facut alde Boc timp de trei ani si sa treaca peste teapa luata de la Basescu, gasind ca alternativa carisma Monicai Macovei si performantele lui Gheorghe Ialomitianu.
Cezar Preda a si enuntat targul pe care il propune PDL romanilor: ne-ati pedepsit la locale, e destul, dam contorul la zero si ne luati de proaspeti, la generale.
Mi-e greu sa cred ca vor reusi, dar numai un Lazaroiu ar putea face prognoze, in acest moment (vedem ce zice si rasucim rezultatul - de regula, ii ies perfect, dar pe dos).
Totusi, adevarata strategie a PDL se bazeaza in continuare pe legatura cu Traian Basescu. Era si greu sa fie convingatori intr-un alt rol. Asa ca partidul s-a pozitionat drept principala forta politica anti-USL, deci pro-Basescu. In plus, are avantajul de a pretinde ca e in Opzitie, in timp ce seful real al PDL detine importante parghii ale Puterii (servicii, Parchete, institutii, judecatori si comisionari).
Fraieri cu cioc, ca Baconschi, trec pe linie moarta, odata ce nu mai pot aduce nici macar doua voturi, darmite un milion. Consilieri prezidentiali cu ciocul mare, gen Preda, fac jonctiunea intre ofiterii de la Cotroceni si catanele batrane din partid. In fine, personajele cu imagine proasta ies din bataia focului si se ascund in linia a doua.
Problema e ca orice personaj politic pe care il atinge Basescu este instantaneu adus la cota electorala a acestuia. Rezolutia lui Blaga nici macar nu a lasat loc de intors. Daca la locale se mergea pe solutii, pe rezultate, pe oameni care isi vopseau parul in verde cand imparteau pungi portocalii, acum se afirma raspicat: suntem impotriva celor care sunt impotriva lui Basescu. Polarizarea e buna pentru fidelizarea propriului electorat, dar nu-i prea atrage pe nehotarati. Cu 10 -15 la suta, cat are acum Basescu, cu atat ar trebui sa se multumeasca si PDL. Fireste, daca nu se produce o minune si Basescu reuseste ce n-a reusit nici Gheorghe Dracu: sa creasca spectaculos dupa trei ani de prabusire si dupa ce s-a uzat timp de opt ani in functie.
Daca se schimba legea, dupa cum a propus chiar Basescu acum patru ani, PDL dispare. Daca ramane vechea lege electorala, nu e rau pentru ei: un grup parlamentar de 10-15 procente, numai bun pentru o opozitie vocala, care sa dea bine la TV si sa-si treaca mai usor vremea, intre doua audieri la DNA.
Pana la urma, romanii ar trebui sa se decida: daca vor sa mai stea doi ani cu Basescu, sa stie ca trebuie sa voteze si cu PDL, plus jucatorii straini de la aceasta echipa: Neamtu si Ungureanu.