Partidul lui Vadim Tudor a pierdut 19 parlamentari din totalul celor 69 de mandate obtinute de aceasta formatiune politica la alegerile din noiembrie 2004, dar liderii PRM considera ca aceste plecari nu reprezinta un semnal de alarma sau un simpton de criza, cum spun analistii.

Plecarile din PRM au debutat in legislatura 2000-2004 prin excluderea si demisionarea deputatilor Ilie Neacsu si Sever Mesca, ambii vicepresedinti ai partidului. Astfel, Neacsu, la acea data presedinte al Comisiei pentru agricultura, a fost exclus din partid in 2002, pentru ca votase in comisie alaturi de deputatii PSD, fara sa ia in seama recomandarea partidului sau, iar Sever Mesca s-a solidarizat cu colegul sau si a demisionat. Apoi, in prima sesiune a actualei legislaturi, au fost exclusi din partid deputatii Mircia Giurgiu, Ion Stoica, Costel Ovidenie, Dan Mocanescu si Olguta Cocrea, pentru "imoralitatea politica" de a vota in favoarea investirii Cabinetului Tariceanu. A urmat apoi retragerea strategica a lui Vadim si "popularizarea" partidului, in martie 2005, in vederea aderarii la PPE, care a dus la revenirea tribunului si excluderea lui Corneliu Ciontu si a deputatului Anghel Stanciu. O data cu Ciontu, din PRM au mai plecat deputatii Bogdan Cantaragiu, Daniel Ionescu, Gabriel William Branza, Alexandru Ciocalteu, Dan Grigore, Dumitru Puzdrea si Liviu Almasan. Pe langa acestia, au mai plecat de la peremisti in 2005 deputatii Nati Meir si Dan Liga si senatorii Mihai Lupoi si Dorel Constantin Onaca, iar in aceasta luna deputatul Petru Calian.

Vadim nu pare afectat

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu va mai pleca nimeni din partidul sau de acum inainte si ca daca cineva doreste acest lucru nu are de gand sa-l retina. In legatura cu plecarea din PRM a lui Petru Calian, Vadim a spus ca motivul acestuia a fost teama ca va fi descoperit ca fiind corupt. El a explicat ca "nimeni nu este 'nebun' sa plece dintr-un partid 'in ascensiune' la un partid nereprezentativ", ca cel al conservatorilor. Pe de alta parte, liderul PRM a anuntat ca a primit foarte multe cereri de afiliere, chiar din partea unor parlamentari, dar le-a refuzat.
El a mai spus cu privire la posibila revenire in PRM a fostului deputat Dan Brudascu ca nu s-ar opune, insa acest lucru va fi decis de conducerea partidului. La randul sau, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a spus ca nu s-au inregistrat foarte multe plecari din partid. Referitor la situatia din filiala clujeana a PRM, el a precizat ca s-au inregistrat doar 13 plecari, ceea ce reprezinta 0,16% din numarul de 7.700 de membri ai organizatiei.